Επικίνδυνο για τα εθνικά θέματα χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο της ΝΟΔΕ Κέρκυρας «Ιόνιες ημέρες ανάπτυξης».

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί αυτό το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» για τη γειτονική χώρα, δήλωσε. «Μου φαίνεται ότι κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται, ειδικά όταν διαπραγματεύεται νύχτα και μόνος του, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα. Το όνομα αυτό δεν θα έπρεπε καν να μπει σε συζήτηση. Και ελπίζω πραγματικά -αν και δεν μας έχει ενημερώσει ακόμα ο κ. Τσίπρας- το όνομα αυτό να το έχει ήδη απορρίψει ως ένα όνομα απαράδεκτο το οποίο προσβάλει την Ιστορία της χώρας μας και το οποίο υπό οποιαδήποτε προϋπόθεση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δυστυχώς το Σκοπιανό είναι ένα ζήτημα το οποίο εξάπτει τα πάθη και τα συναισθήματα και μερικές φορές προκαλεί και έντονες αντιδράσεις από τη μια και από την άλλη μεριά. Και δυστυχώς αυτή είναι μια συζήτηση η οποία τροφοδοτεί έναν λόγο μισαλλόδοξο, αλλά συχνά και πράξεις βίας και μισαλλοδοξίας», επισήμανε.

Είπε ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας «από την πρώτη στιγμή στο ζήτημα αυτό επεδίωξε να διχάσει τους Έλληνες και να δημιουργήσει προβλήματα στην Αντιπολίτευση και να μην ενδιαφερθεί τόσο για τη λύση του προβλήματος. Αντιμετώπισε -θα έλεγα με εμπάθεια- όλους όσοι εξέφρασαν μια ιδιαίτερη εθνική ευαισθησία για το ζήτημα του Σκοπιανού. Τους αποκάλεσε ακροδεξιούς, γραφικούς, τους λοιδόρησε αποξενώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το ζήτημα αυτό και επιδεικνύει μια ιδιαίτερη εθνική ευαισθησία. Και μάλιστα τις τελευταίες μέρες ακούσαμε -και με ενημέρωσε και εμένα προσωπικά- ότι συζητάει ως ονομασία για τα Σκόπια το όνομα της «Μακεδονίας του Ίλιντεν». Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν εδώ ορισμένα ζητήματα για αυτούς οι οποίοι φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν καλά την ιστορία μας. Η εξέγερση του Ίλιντεν και η ονομασία του Ίλιντεν είναι ταυτισμένη με τον Μακεδονικό αλυτρωτισμό. Είναι μια ονομασία η οποία ταυτίστηκε με μια εθνικιστική εξέγερση η οποία είχε τότε ως κεντρικό της σύνθημα η Μακεδονία στους Μακεδόνες και τη δημιουργία μιας μεγάλης Μακεδονίας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Με άλλο λόγια το ίδιο το όνομα το οποίο συζητούσε και συζητάει ενδεχομένως ακόμα και σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού».

Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε «με τον πιο απερίφραστο τρόπο την άνανδρη επίθεση την οποία δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης από διάφορα ακραία στοιχεία τα οποία τον προπηλάκισαν με τρόπο απαράδεκτο. Στις Δημοκρατίες τα προβλήματα δεν λύνονται με γροθιές και με κλωτσιές. Λύνονται με τον δημοκρατικό διάλογο και οι ακραίες εκφράσεις απ’ όπου και αν προέρχονται τα φαινόμενα βίας -είτε προέρχονται από την άκρα δεξιά είτε από την άκρα αριστερά- είναι εξίσου κατακριτέα και καταδικαστέα για τη Νέα Δημοκρατία. Δεν ανεχόμαστε καμία έκφραση βίας υπό καμία προϋπόθεση», τόνισε.