Εφυγε από την έξοδο κινδύνου στην υπόθεση Novartis ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κάνοντας μια κυνική ομολογία στο τέλος της ομιλίας του στη Βουλή. Ξεκινώντας από τον Γαλιλαίο κατέληξε να πει: «Ακόμη και στην πυρά να με βάλετε, το επαναλαμβάνω: το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο». Οι ελάχιστοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκρότημα. «Αλλά όχι για τα πολιτικά πρόσωπα» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ οι βουλευτές της πλειοψηφίας συνέχιζαν το αταβιστικό τους χειροκρότημα. Αυτή ίσως να ήταν μια από τις πιο εξευτελιστικές σκηνές του Κοινοβουλίου. Ο άνθρωπος τον οποίο πολλοί από τους εμπλεκομένους υποψιάζονται ως αρχιτέκτονα της σκευωρίας κατά δέκα πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και ο οποίος σήκωσε μεγάλο βάρος για τη στήριξη της υπόθεσης πριν από τρεις μήνες να δηλώνει στην ουσία ότι το, κατά δήλωσή του, «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», στο σκέλος που διερευνούσε η Βουλή, δεν υφίσταται! Και οι κατήγοροι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να χειροκροτούν αμέριμνοι και το σκάνδαλο και την ακύρωσή του!

«Στρίβειν διά του αρραβώνος»

Δεν είναι περίεργο που ο κ. Παπαγγελόπουλος, εξαιτίας της έλλειψης τεκμηρίων, θέλησε να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο –ιδίως έπειτα από την απειλή του Αντώνη Σαμαρά να στείλει στο Ειδικό Δικαστήριο τους υπευθύνους της σκευωρίας. Το δυσνόητο είναι ότι η συζήτηση συνεχίστηκε σαν να μην έγινε τίποτε, ενώ στήθηκαν ακόμα και οι δέκα κάλπες, όπως είχε σχεδιαστεί. Ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καίγονται για το θέμα, η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, έδωσαν σημασία στην ομολογία Παπαγγελόπουλου. Ο μόνος που το σχολίασε ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ο νέος Γαλιλαίος εμφανίστηκε προηγουμένως ενώπιόν σας και είπε ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών είναι η Novartis, αλλά όχι για πολιτικά πρόσωπα.Στρίβειν διά του αρραβώνος, διότι έχει καταλάβει και αυτός τι ακριβώς συμβαίνει» είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο επέμεινε στην αρχική γραμμή. «Είναι θεσμική απρέπεια να μην κουκουλώσουμε το σκάνδαλο των σκανδάλων;». «Επεσε από τον ουρανό το σκάνδαλο; Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα και κυβερνητικοί παράγοντες που ευνόησαν με τις αποφάσεις τους την εταιρεία; Και με ποιο όφελος;» έθεσε τα ερωτήματα. Δεν έμεινε μόνο σε αυτό ο Πρωθυπουργός. Εβγαλε και ετυμηγορία βασισμένος όχι στα στοιχεία και στις αποδείξεις της υπόθεσης αλλά σε αυτά που ακούει από τον κόσμο. «Ο κόσμος», είπε αναφερόμενος στα εμπλεκόμενα πρόσωπα, «είναι βέβαιος ότι «τα πήραν», αλλά δεν είναι βέβαιος αν αυτό θα αποδειχθεί. Γιατί ο κόσμος τούς ξέρει πολύ καλά». Ακολούθησε ένας ακραία διχαστικός λόγος, για τερατουργήματα, διαπλοκή, στικάκια, δωροληψίες κ.λπ., ο οποίος κατέληξε στη φράση ότι «εκτίουν ήδη ποινή πολιτικής παρακμής, αλλά η Δικαιοσύνη θα ασχοληθεί και με το ποινικό μέρος».

«Συκοφάντηση των αντιπάλων»

Οταν τα έλεγε αυτά ο κ. Τσίπρας, είχαν μείνει στην αίθουσα της Ολομέλειας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Τα υπόλοιπα κόμματα είχαν αποχωρήσει καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα «υπαρκτό εταιρικό σκάνδαλο, που η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει σε υποτιθέμενο πολιτικό σκάνδαλο». «Πρόκειται για ωμή παραβίαση των αρχών και των κανόνων του κράτους δικαίου», με στόχο τη στοχοποίηση και τη συκοφάντηση πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, είπε. Εψεξε επίσης τον κ. Τσίπρα, «τον ενορχηστρωτή αυτής της σκευωρίας, ο οποίος για δεύτερη φορά δεν είχε το θάρρος να καθίσει στο έδρανο του Πρωθυπουργού να ακούσει τα πρόσωπα που εμπλέκονται. Κρύφτηκε στο γραφείο του». «Η στημένη αυτή υπόθεση κατέληξε σε ένα θλιβερό σκηνικό με δέκα κάλπες ντροπής» τόνισε.

«Αυλαία για μια κακοστημένη παράσταση. Ενα πραγματικό πολιτικό φιάσκο» χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά. «Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στη συγκάλυψη των πραγματικών ευθυνών και στις προσπάθειες σπίλωσης της παράταξης και πολιτικών προσώπων» πρόσθεσε. «Είναι μια προσβλητική διαλυτική διαδικασία που δημιουργεί προβλήματα στις ρίζες του κοινοβουλευτισμού μας» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μετατρέψει τη Δικαιοσύνη σε «πολιτικό όπλο». «Μνημείο εκφυλισμού» χαρακτήρισε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης δεν έκαμψε τους βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της επιστροφής της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη, παρά την προειδοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με ασυνάρτητες μαρτυρίες τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και στη φορολογική διοίκηση, υποκείμενων σε πιέσεις ή ακόμη και εκβιασμούς, χωρίς στοιχεία, χωρίς καν ενδείξεις, να στέλνονται δέκα επιλεγμένα, νυν και πρώην, πολιτικά πρόσωπα κατηγορούμενα στη Βουλή».
Η μόνη στιγμή που διεφάνησαν κάποια ψήγματα συναίνεσης ήταν όταν ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως θα εξετάσει την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, μολονότι στη ΝΔ κρατούν μικρό καλάθι, διότι επιθυμούν να υιοθετηθεί η πλήρης πρότασή τους, όπως την κατέθεσαν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ