Την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω της έντονης κινητικότητας για το Ονοματολογικό της πΓΔΜ και των συζητήσεων των υπουργών με τους θεσμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι έχει νεύρα. Στο εσωτερικό κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πέρα από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διεργασίες, υπάρχει διάχυτος εκνευρισμός. Ο λόγος; Κανένας δεν γνωρίζει τι θα επακολουθήσει από εδώ και πέρα, ειδικά μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.
Ολες οι αποφάσεις που ανάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού –π.χ. στα ζητήματα της ονομασίας της πΓΔΜ, που δεν είναι μείζον για την πλειονότητα των βουλευτών, των διεργασιών για το χρέος και την επόμενη μέρα –καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου, αν και υπάρχουν βεβαίως ως αντιστάθμισμα διαβεβαιώσεις ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, θα ενεργοποιηθούν αντίμετρα, κ.ά.
Ο προβληματισμός για την πορεία της κυβέρνησης, ιδιαίτερα λόγω της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019, είναι μεγάλος. Οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές και το κλίμα παραμένει βαρύ, παρά την αισιοδοξία που καλλιεργείται από το Μέγαρο Μαξίμου.
Αποδέκτες του προβληματισμού, της κριτικής και της αγωνίας για το αύριο κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει πολλοί υπουργοί στις περιοδείες και στις ομιλίες που κάνουν σε οργανώσεις του κόμματος.

Αρνητικό κλίμα

Στην υφέρπουσα κοινωνική δυσαρέσκεια προστίθενται το εσωτερικό μέτωπο, οι ιδεολογικές αναμετρήσεις, η απογοήτευση των βουλευτών και η περιθωριοποίηση του κόμματος. Ωστόσο όλοι ελπίζουν να κάνει κάποιες κινήσεις ο Αλέξης Τσίπρας και να αρχίσει σταδιακά να αλλάζει το κλίμα.
Το θέμα που καίει αυτή τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η μείωση των συντάξεων. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν στέκονται τόσο στις μετρήσεις και στη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους ποιοτικούς δείκτες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στο στοιχείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατεί τα ποσοστά του, αν και θεωρούν πως πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, με αιχμή τους αναποφάσιστους, που αποτελούν περίπου το 10%-12%.
Επίσης, έχουν αποφασίσει να απευθυνθούν σταδιακά σε ειδικά κοινά. Π.χ. έχει δοθεί εντολή να μετρηθεί η εκλογική και πολιτική συμπεριφορά των ανθρώπων που εργάζονται τη νύχτα. Αυτοί οι πολίτες υπολογίζονται σε 600.000, εκ των οποίων οι 400.000 ψηφίζουν.
Κεντρικά στελέχη αναφέρουν ότι μία από πολλές κινήσεις που θα γίνουν είναι να δίνονται δωρεάν φάρμακα σε χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ. Υπουργοί που διατηρούν ευθεία επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ακόμα ότι μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, με δεδομένο ότι θα υπάρχουν υψηλά πλεονάσματα, μπορεί να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις.
Αν και οι ποιοτικοί δείκτες είναι πολύ αρνητικοί για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, εν τούτοις από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται το μήνυμα ότι «το πολιτικό παιχνίδι δεν έχει κριθεί». Παράλληλα, αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει χαμηλή συσπείρωση.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχει απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η μεσαία τάξη, σε απόσταση είναι συνταξιούχοι και κοινωνικά στρώματα που τον είχαν στηρίξει το 2012 και ειδικά το 2015, ενώ ταυτόχρονα υποχωρεί αρκετά και σε εκλογικά του προπύργια. Βέβαια, υπάρχουν κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα που παραμένουν στη γραμμή υποστήριξης όχι τόσο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του ίδιου του Αλ. Τσίπρα, που έχει μεγάλο πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα λόγω του Σκοπιανού.

Οχυρά και άμυνες

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ήδη κινείται στη λογική ότι πρέπει να υπάρξουν αναγκαίες συναινέσεις, καθώς στόχος είναι μέσω συμμαχιών με κεντροαριστερούς υποψηφίους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να στήσει οχυρά και άμυνες.
Σε αυτό το κλίμα, έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση «από τα κάτω» για τον κυβερνητισμό που πλήττει το κόμμα και την ανάγκη για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ μέσω και του καταστατικού συνεδρίου που τοποθετείται για το τρίτο τετράμηνο του 2018.
«Αν κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μία τετραετία και μία άλλη ακόμα, τότε όλα τα βάθρα αναπαραγωγής του πολιτικού συστήματος καταρρέουν» είναι η άποψη του Αριστείδη Μπαλτά.
Η συζήτηση επικεντρώνεται στην ανασυγκρότηση του κόμματος. Κύριο μέλημα, όπως ειπώθηκε και σε μια μεγάλη σύναξη στελεχών προ ημερών (εκεί ήταν μεταξύ άλλων ο Αρ. Μπαλτάς, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Θόδωρος Δρίτσας, ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Παύλος Κλαυδιανός εκ μέρους της τάσης των «53+») είναι η διεύρυνση της κοινωνικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η σύναξη αυτή δεν έγινε για να δημιουργηθεί μια «υπερ-τάση», καθώς σύμφωνα με διευκρίνιση του Αρ. Μπαλτά «δεν χωράει άλλη τάση», αλλά, όπως είπαν πολλοί ομιλητές, για να δημιουργηθεί ένα νέο είδος κόμματος. «Πρέπει να σκεφτούμε ένα είδος κόμματος» είπε στην ομιλία του ο βουλευτής Κώστας Δουζίνας και έφερε ως παράδειγμα τους Εργατικούς στη Βρετανία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ