εκδηλωση
«Οπως τα έζησα»

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης παρουσιάζει το δεύτερο βιβλίο της πολιτικής του αυτοβιογραφίας με τον τίτλο «Οπως τα έζησα (1981-1993)», εκδόσεις Πατάκη, σε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη (16/5), στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (19.00). Το βιβλίο του έλληνα πολιτικού με τη μακρά θητεία και εμπειρία θα παρουσιάσουν ο Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της «Καθημερινής», ο Γιάννης Πρετεντέρης, αρθρογράφος στο «Βήμα» και στα «Νέα», και ο Γιώργος Κουβαράς, διευθυντής του Action 24. Τη συζήτηση συντονίζει η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής.

παρουσιαση
Μνήμη και αρχαιότητα

Ο συλλογικός τόμος «Το παρελθόν στο παρόν –Μνήμη, ιστορία και αρχαιότητα στη σύγχρονη Ελλάδα» (εκδ. Καστανιώτη) παρουσιάζεται την Τρίτη 15/5 στις 7.30 μ.μ. στο Polis Art Cafe(Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι ομότιμοι καθηγητές Πέτρος Θέμελης και Αντώνης Λιάκος, ο κοινωνικός ανθρωπολόγος Αρης Αναγνωστόπουλος και ο επιμελητής αρχαιοτήτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και επιμελητής του τόμου Νίκος Παπαδημητρίου. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

συναυλιες
Εργα Χατζιδάκι στην ΕΛΣ

Τα έργα «15 Εσπερινοί» και «Μυθολογία» του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζονται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του κύκλου που είναι αφιερωμένος στον συνθέτη. Στους «15 Εσπερινούς» (1964) ο Μάνος Χατζιδάκις διασκευάζει ισάριθμα δημοφιλή τραγούδια του και ορχηστρικά θέματα για μικρό σύνολο οργάνων. Η «Μυθολογία» (1966) είναι ένας από τους σημαντικότερους κύκλους τραγουδιών του Χατζιδάκι, καθώς φέρει τη σφραγίδα μιας από τις αποδοτικότερες και πιο δημιουργικές συνεργασίες συνθέτη/στιχουργού, όπως αυτή με τον ποιητή Νίκο Γκάτσο. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χατζιδάκις. Στις 16, 18 και 19/5, στις 20.30.

Καβάκος στη Θεσσαλονίκη

Ο Λεωνίδας Καβάκος (βιολί – μουσική διεύθυνση) συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφορά». Η συνεργασία ολοκληρώνεται με τη συναυλία που θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, BWV1052 του Μπαχ και την Τέταρτη Συμφωνία του Μπρούκνερ, επονομαζόμενη «Ρομαντική». Συμμετέχουν: ΜΟYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Στις 13/5, στις 21.00.

οπερα
«Το ελιξίριο του έρωτα»

Η Orion Productions, σε συνεργασία με το φωνητικό σύνολο Artisti Orioni, το ορχηστρικό σύνολο Orion Chamber Orchestra και τη Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, παρουσιάζει την κωμική όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι «Το ελιξίριο του έρωτα» στο θέατρο Κνωσσός. Μουσική διεύθυνση – ενορχήστρωση: Ματθαίος Λεγάκης. Σκηνοθεσία – επιμέλεια σκηνικών – κοστουμιών: Παναγιώτης Αδάμ. Με τους Ιωάννα Καραμολέγκου, Γιάννη Κάβουρα, Γιώργο Ματθαιακάκη κ.ά. Στις 16, 20, 23/5, στις 20.00.

μετάδοση
«Le Corsaire» από τη Σκάλα

Με τη νέα παραγωγή του μπαλέτου «Le Corsaire» από τη Σκάλα του Μιλάνου εγκαινιάζουν τα Αθηναϊκά Θέατρα τις μεταδόσεις από το ιστορικό μιλανέζικο θέατρο. Στις 18 και 19/5 στο θέατρο «Αλίκη» (Αμερικής 4). Στις 21.00.

μουσικη
Last Drive στο Fuzz

Οι Last Drive επιστρέφουν. Το Σάββατο 19 Μαΐου, στο Fuzz Live Music Club, η μπάντα που όρισε το rock ‘n’ roll όσο καμία άλλη στη χώρα μας τα τελευταία 35 χρόνια ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή παρουσιάζοντας, ανάμεσα σε πολλά παλαιότερα και αγαπημένα, το νέο της άλμπουμ «The Last Drive», για πρώτη φορά ζωντανά στο σύνολό του.

θεατρο
«Μisery» για λίγο ακόμη

Οκτώ παραστάσεις ακόμα θα δοθούν στο θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης με το «Μisery», που αποτελεί θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ. Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης. Σκηνοθεσία – δραματολογική επεξεργασία: Τάκης Τζαμαργιάς. Παραστάσεις ως σήμερα, 13 /5.

Θέατρο από και για εφήβους

Η Εφηβική Σκηνή του Μικρού Εθνικού παρουσιάζει ως σήμερα, 13/5 μια σειρά παραστάσεων από εφήβους, με εφήβους, για εφήβους στο ισόγειο του Rex. Συγκεκριμένα «Το ταξίδι» της Σοφίας Βγενοπούλου, με 20 εφήβους, πρόσφυγες και Ελληνες, απόψε στις 21.00. Και ακόμα: «Το μαγεμένο ημερολόγιο», μια βωβή κωμωδία μετά μουσικής, από το θεατρικό εργαστήριο του Μικρού Εθνικού Βουβό και Σωματικό Θέατρο (σήμερα, 13/5, στις 20.00). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό –με σειρά προτεραιότητας.

«Ο Γλάρος» στο Υπόγειο

«O Γλάρος» του Τσέχοφ παρουσιάζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν από την ομάδα «Χρώμα» και τον Κωνσταντίνο Χατζή. Μετάφραση: Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος. Παίζουν: Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Κλέων Γρηγοριάδης, Θανάσης Δήμου, Τζίνα Θλιβέρη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Γιώργος Παπαπαύλου, Ενκε Φεζολλάρι κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ