Η «λιστομαχία» έχει αρχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ο συνταγματικός χρόνος των εκλογών είναι σε 17 μήνες από σήμερα και παρά τις συνεχείς αναφορές του Πρωθυπουργού και βασικών υπουργών ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.
Τα σενάρια όμως για πρόωρες εκλογές ενδυναμώνονται μέρα με τη μέρα, ειδικά μετά και τις τελευταίες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και την επιλογή να στήσει σκηνικό ακραίας πόλωσης και να επενδύσει στη σύγκρουση με κόμματα, κυρίως τη ΝΔ, ΜΜΕ και επιχειρηματίες. Σε αυτό το κλίμα, στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας των νυν βουλευτών και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν σε διάφορες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

«Ο θάνατός σου η ζωή μου»

Παρά τη θεωρία περί αριστερής συντροφικότητας, οι προσεχείς εκλογές ενδεχομένως να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου» και ως εκ τούτου πάρα πολλοί κινούνται με φόντο την επόμενη μέρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταγράφονται οι κινήσεις που γίνονται παραδοσιακά σε όλα τα κόμματα εξουσίας, δηλαδή έριδες και εσωκομματικά κτυπήματα, ακόμη και κάτω από τη ζώνη, στην προσπάθεια πολλών να κερδίσουν το στοίχημα της επανεκλογής ή εκλογής.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος στις εκλογές, με βάση τον νόμο Παυλόπουλου (που θα εφαρμοστεί τελευταία φορά) και το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, θα έχει μείωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας περίπου στο μισό, με αποτέλεσμα περίπου 70 νυν βουλευτές να μην είναι στη νέα Βουλή. Αυτό το ενδεχόμενο δημιουργεί νέο τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου καταγράφονται ενδιαφέρουσες συμμαχίες και νέα δίδυμα.
Παράλληλα, νέα διάσταση δίνει και η επιθυμία του ίδιου του κ. Τσίπρα να διευρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να ανοιχτεί σε δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και να εντάξει και στα ψηφοδέλτια του κόμματος πρόσωπα με ευρύτερη απήχηση σε κοινωνικές ομάδες και τάσεις που δεν έχει επιρροή το κυβερνών κόμμα. Δεν είναι τυχαία και η επίθεση που δέχονται οι «πασοκογενείς» εσχάτως από την ισχυρή εσωκομματική τάση των «53», κεντρικό στέλεχος της οποίας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που συνειδητά και με στρατηγική αποδομεί την κεντρική γραμμή του κ. Τσίπρα και του Μεγάρου Μαξίμου για «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο.
Ο φόβος πολλών παλαιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια πρόσωπα προερχόμενα και από το ΠαΣοΚ, αν και αγνοούν, όπως λένε κεντρικά στελέχη, ότι με αποκλεισμούς και με λογικές «γαλατικού χωριού» δεν δημιουργείται ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο.

Τα ιστορικά στελέχη

Επίσης, μια άλλη παράμετρος που θα επηρεάσει και το παιχνίδι με τα ψηφοδέλτια και τη συμμετοχή ορισμένων προσώπων, είναι και η άποψη κεντρικών και ιστορικών στελεχών με βαρύ πολιτικό φορτίο, όπως π.χ. ο Νίκος Βούτσης και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Το κυρίαρχο στοιχείο αυτή τη στιγμή, πάντα με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις που όμως αμφισβητούνται από το Μέγαρο Μαξίμου και εκφράζουν αισιοδοξία για την έκβαση των εκλογών, είναι σε μεγάλο βαθμό η προσπάθεια όχι της συλλογικής επιβίωσης, αλλά της προσωπικής.
Η μεγάλη μάχη θα γίνει στιςτριεδρικές, όπου η κατανομή γίνεται ουσιαστικά με αναλογικό τρόπο, καθώς τις έδρες μοιράζονται τα τρία πρώτα κόμματα εντός του νομού. Λόγω εξομάλυνσης όμως μπορεί το τρίτο κόμμα στον νομό να απολέσει την έδρα και να την κερδίσει το πρώτο, σε τριεδρικές περιφέρειες: Αρτας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Δράμας, Κιλκίς, Ξάνθης, Ροδόπης, Χαλκιδικής, Κέρκυρας, Βοιωτίας και Λέσβου. Σε περίπτωση νίκης της ΝΔ αναμένεται λόγω της διαδικασίας εξομάλυνσης και με «εργαλείο» το μπόνους των 50 εδρών στις τετραεδρικές και πενταεδρικές (Ιωάννινα, Μεσσηνία, Φθιώτιδα, Δωδεκάνησα, Κοζάνη και Ηλεία) να κερδίσει τουλάχιστον τρεις έδρες ως πρώτο κόμμα. Υπάρχει όμως και το σενάριο να κερδίσει σε έναν νομό και τις τέσσερις έδρες, π.χ. στην Καβάλα, καθώς το σημαντικό για ένα κόμμα ώστε να εκλέξει σίγουρα έδρα σε τετραεδρική είναι να πιάσει το μέτρο, δηλαδή το 25%, ενώ στις πενταεδρικές είναι το 20%.
Σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες θα έχουμε αναμέτρηση με ενδιαφέρον, όπως στην Α’ και στη Β’ Αθηνών, και σε αυτό το κλίμα κεντρικοί υπουργοί κινούνται έντονα για να ενισχύσουν την υποψηφιότητά τους. Παράλληλα, νέα δεδομένα δημιουργεί το γεγονός ότι θα διεκδικήσουν την εκλογή τους και αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που σήμερα δεν είναι βουλευτές.
Στη λίστα αυτή είναι, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (αν και θεωρείται πολύ πιθανόν να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας), η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης (μάλλον θα είναι υποψήφιος στη Β’ Αθηνών), ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος που ακούγεται για την Περιφέρεια Αττικής, κ.ά. Μερικά στελέχη ήδη έχουν παραιτηθεί από κρατικές θέσεις για να μην υπάρχει το συνταγματικό κώλυμα, όπως π.χ. η Πέτη Πέρκα, ο Γιώργος Χριστοφορίδης (ήταν σύμβουλος του υπουργού Νίκου Παππά), ο Θανάσης Καποτάς (ήταν διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ –επικουρικό και πρόνοιας) κ.ά.

Επιλογή προσώπων

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να προωθηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα και να βοηθηθεί η εκλογή τους. Μερικά από αυτά τα πρόσωπα είναι ο Αλ. Χαρίτσης, που εάν δεν είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, καθώς έχουν γίνει δημοσκοπήσεις για πιθανή υποψηφιότητά του, συζητείται για το ψηφοδέλτιο Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση ήττας υπάρχει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει έναν βουλευτή στη Μεσσηνία, όπου ήδη εκλέγεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη Β΄ Αθηνών η μεγάλη μάχη

Στη Β’ Αθηνών θα είναι υποψήφιος ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης που αξιολογείται πολύ θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου και διατηρεί πολιτική συμμαχία με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα.

Στη Β’ Αθηνών αναμένεται να γίνει μεγάλη μάχη, καθώς σε περίπτωση ήττας ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει πιθανότατα εννέα βουλευτές, ενώ στη συγκεκριμένη περιφέρεια ήδη εκλέγονται τα νυν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου Γιάννης Δραγασάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Τόσκας, Χρήστος Σπίρτζης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Μπαλάφας και Γιάννης Τσιρώνης. Νυν βουλευτές είναι μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης, η Αννέτα Καβαδία, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Ελενα Αυλωνίτου, ο Γιάννης Θεωνάς κ.ά.

Σε μερικές περιφέρειες σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνουν γνωστά πρόσωπα εκτός Βουλής. Π.χ. στα Χανιά, εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα έχει νυν βουλευτές μεταξύ άλλων τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη (λέγεται ότι ίσως μετακινηθεί στην Α’ Αθηνών) και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ίσως εκλέξει έναν. Στην Α’ Αθηνών, με τα ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, θα είναι υποψήφιοι ο Ν. Βούτσης και ο Νίκος Φίλης που ασκεί σκληρή κριτική κατά καιρούς στην κυβέρνηση, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ