Περίπου 12.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, συμμετείχαν στα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της Τρίτης για την εργατική Πρωτομαγιά.

Η μια συγκέντρωση ήταν στις 10.00 του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε με πορεία από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η δεύτερη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Η τρίτη πορεία ξεκίνησε την ίδια περίπου ώρα από το αρχαιολογικό μουσείο από μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και αντεξουσιαστών που κατευθύνθηκαν αρχικά στη Βουλή και ορισμένοι εξ αυτών στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.
Κατά τη διάρκεια της πορείας προς το Σύνταγμα μια ομάδα διαδηλωτών πέταξε μπογιές και έγραψε συνθήματα στο υπουργείο Εργασίας για το θάνατο των δυο εργατών καθαριότητας στην Τήνο.
Τα φώτα της δημοσιότητας ωστόσο τράβηξε το ζεύγος Γιάνη Βαρουφάκη και Δανάη Στράτου που συμμετείχαν στην πορεία προς τη Βουλή με το μπλοκ του πολιτικού φορέα «ΜέΡΑ25-Diem» με πανό που έγραφε «ανυπακοή στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων» ενώ μέλη του φορέα πετούσαν στο δρόμο φειγ βολαν που έγραφαν «ανυπακοή στην τρόικα εσωτερικού & εξωτερικού».
Ειδικότερα με κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών» το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος η οποία κορυφώθηκε με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Στην πορεία κυριάρχησαν τα συνθήματα «Κόκκινη Πρωτομαγιά – πρωτοπόρα εργατιά», «Ζήτω, ο Μάης των εργατών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» και «Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή»
Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «132 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, συναντιόμαστε και σήμερα για να τιμήσουμε τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος σε όλον τον κόσμο αλλά και τη χώρα μας, να συνεχίσουμε τον αδικαίωτο αγώνα των χιλιάδων νεκρών. Συναντιόμαστε για να επιβεβαιώσουμε για μια ακόμα φορά τον όρκο μας ότι θα φτάσουμε τον αγώνα, ως την τελική νίκη των λαών. Ως τη μέρα που θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σύστημα που γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».
Υπογράμμισε ότι «η εργατική τάξη από την εμφάνιση της μέχρι και σήμερα τίποτα δεν απέσπασε χωρίς το δικό της αγώνα, χωρίς τη δική της οργάνωση, χωρίς τις θυσίες χιλιάδων εργατών και εργατριών, χωρίς τη διαρκή πάλη και μέτωπο απέναντι στην εξουσία των αφεντικών».
Οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ πραγματοποίησαν ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και διαδήλωσαν, όπως τονίζουν «για δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα εργατικά δικαιώματα και τις εργασιακές κατακτήσεις».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, διεκδικήσεων και ημέρα που πρέπει να ξαναθυμόμαστε αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα τόσα χρόνια και είναι επίκαιρα δυστυχώς κάθε χρόνο όλο και περισσότερο».
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «σήμερα ενδυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στον μνημονιακό χειμώνα που ζούμε 8 χρόνια, διεκδικώντας την έξοδο από αυτόν, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγική ανασυγκρότηση».
Από τη μεριά του ο Δημήτρης Μπράτης, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «τιμάμε σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που δυστυχώς τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων καταπατούνται και αμφισβητούνται από όλες τις κυβερνήσεις».
Στο πλαίσιο εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς περίπου 2000 άτομα πήραν μέρος σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά.

Οι συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη-Πάτρα-Χανιά
Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς.
Με συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η εργατική Πρωτομαγιά.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Κωνσταντίνος Σπανός, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο φετινός εορτασμός βρίσκει τους εργαζόμενους και σχεδόν όλη την κοινωνία σε εξαθλίωση από τις αδιέξοδες τροϊκανές πολιτικές» και απηύθυνε κάλεσμα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «διαδηλώνουμε μαζί με τους εργάτες για να έχουν αυτά που έχουν χάσει και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους».
Με δύο συγκεντρώσεις τα συνδικάτα γιόρτασαν στα Χανιά την εργατική πρωτομαγιά. Στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της πόλης στην πλατεία της Αγοράς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η εργατική τάξη δεν θα σταματήσει να παλεύει διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον και ειρήνη στην περιοχή». Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της Αγοράς κατέθεσαν λίγο μετά, στέφανο στο μνημείο εργαζομένων στην περιοχή Πασακάκι, όπου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση.