To περίφημο «Moneyball» του Μπένετ Μίλερ χάρισε στον Μπραντ Πιτ τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Οσκαρ και στους φίλους των σπορ μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές μιας αληθινής αθλητικής ιστορίας στις οθόνες.
Ο Μπίλι Μπιν, μάνατζερ των Αθλέτικς του Οκλαντ, και η αέναη προσπάθειά του να κερδίσει το τελευταίο ματς της σεζόν. Οι Αμερικανοί, βλέπετε, ως λάτρεις των τύπων το έχουν τακτοποιήσει και αυτό μια χαρά. Νικητής είναι εκείνος που φθάνει στον προορισμό. Η διαδρομή δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία. Ο πρώτος είναι τα πάντα, οι άλλοι τίποτα. Και αν κάποιοι θεωρήσουν την προσέγγιση κυνική; Μάλλον δεν έχουν κατά νου την… εκδοχή της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης, του Μονάχου, του Παρισιού. Εκεί σίγουρα δεν φθάνει να κερδίσεις την τελευταία μάχη. Πρέπει να φροντίσεις και για τις προηγούμενες. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μάλιστα θα μπορούσε αυτόν τον καιρό να αποτελέσει κεντρικό ομιλητή σε μια τέτοια «διάλεξη». Ο αγαπημένος «Τσινγκούρι», που είδε το ημερολόγιό του να σταματά στις 10 Απρίλη. Σε εκείνη τη νύχτα στη Ρώμη που άλλαξε για πάντα τη σχέση του με την Μπαρτσελόνα.

Σε κόντρα ρόλο στο Καμπ Νου

Μια ήττα. Η μοναδική στα τελευταία 23 ματς. Η δεύτερη σε 53 σερί αναμετρήσεις. Ενα κακό βράδυ στον δυσκολότερο πάγκο του κόσμου έφθασε για να φέρει όχι μόνο την αμφισβήτηση, αλλά και τη «ρήξη». Το σκέφτεται ο οργανισμός της Μπαρτσελόνα, το σκέφτεται ο πολύς Λίο Μέσι που επί της ουσίας αποφασίζει για τα πάντα. Το σκέφτεται όμως πλέον και ο βάσκος τεχνικός. Αν αξίζει τον κόπο, το τίμημα. Δεν ήταν άλλωστε ποτέ ματαιόδοξος. Δεν είχε καν την απορία αν όντως είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου.

Ταπεινός, ήπιος, προσιτός, σχεδόν αντισυμβατικός κατά μια έννοια. Σε κόντρα ρόλο από τη στιγμή που πείστηκε να αναλάβει τις τύχες του… ποδοσφαιρικού Χόλιγουντ, της Μπάρτσα. Και όπως ήρθαν τα πράγματα, μάλλον δικαιωμένος που τόσα χρόνια αρνούνταν την εμπλοκή του σε αυτό το επίπεδο.

Η Μπαρτσελόνα έχει 83 βαθμούς στο πρωτάθλημα, 12 περισσότερους από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Το πρωτάθλημα είναι δικό της και μάλιστα ως εδώ είναι αήττητη έπειτα από 33 αγωνιστικές εφέτος (και 40 συνολικά από τις 8/4/2017). Απώτερος στόχος των Μπλαουγκράνα, να γίνουν η πρώτη ομάδα στη μετεμφυλιακή Ισπανία που θα κατακτήσει τον τίτλο δίχως ήττα, κατόρθωμα που έχουν να επιδείξουν η Αθλέτικ Μπιλμπάο (1929-30) και η Ρεάλ Μαδρίτης (1931-32). Παράλληλα θέλουν να πλησιάσουν το φράγμα των 100 βαθμών (απομένουν 5 ματς και 15 βαθμοί διαθέσιμοι) στον δρόμο για το νταμπλ.

Διότι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (21/4), στον τελικό του Copa Del Rey, οι Μπλαουγκράνα διέσυραν τη Σεβίλλη (5-0) και κατέκτησαν (και) το 30ό Κύπελλο της ιστορίας τους. Σε σύνολο 55 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις, υπό τη… μαεστρία του Βαλβέρδε, το κοντέρ γράφει μόλις 4 ήττες, δύο εξ αυτών τον Αύγουστο!

Αν πάμε τον χρόνο πίσω, περίπου έναν χρόνο από τώρα: Θα δούμε μια Μπάρτσα να κόβει το… νήμα του τερματισμού 2η.

Μια Μπάρτσα που έβλεπε το αντίπαλον δέος, τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην κορυφή του πρωταθλήματος, στην κορυφή της Ευρώπης, τη στιγμή μάλιστα που εκείνη είχε αποκλειστεί στα προημιτελικά από τη Γιουβέντους. Πρόπερσι, οι Καταλανοί είχαν σηκώσει το τρόπαιο στην… κόψη του ξυραφιού, με μόλις έναν βαθμό διαφορά από τη δεύτερη Ρεάλ. Το ίδιο σκηνικό και τη σεζόν 2014-2015, όταν η Μπαρτσελόνα στέφθηκε πρωταθλήτρια μεν, με μόλις δύο βαθμούς διαφορά από τους δεύτερους Μαδριλένους δε. Το 2013-2014 είδαν την πλάτη της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Βαλβέρδε δεν την αφύπνισε απλώς. Τη μετέτρεψε ξανά σε ποδοσφαιρική μηχανή, στη σεζόν μάλιστα που ο Νεϊμάρ αποφάσισε να φύγει για το Παρίσι.

Ποιος έχασε στο Ολίμπικο

Σε αυτή την αγωνιστική περίοδο-όνειρο όμως ο «Τσινγκούρι», που άκουσε στις 12 Γενάρη 90.000 οπαδούς στο Καμπ Νου να ουρλιάζουν για εκείνον στον ρυθμό του «Ερνέστο Βαλβέρδε» που σκάρωσαν κάποτε οι φίλοι του Ολυμπιακού, όχι μόνο δεν είναι καθολικά αποδεκτός, αλλά ξέρει ότι μπορεί κάλλιστα σύντομα να πληροφορηθεί την απόλυσή του. «Αν χάσει το Κύπελλο και δεν γίνει το νταμπλ, θα δούμε τι θα συμβεί με τον πάγκο» ανέφερε το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Mundo Deportivo» προ ημερών.

Το εμφατικό 5-0 ήταν η δική του εκδίκηση. Αγνωστο αν θα φθάσει, καθώς ο αποκλεισμός στους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ τον «στοιχειώνει». Η 3-0 ήττα από τη Ρόμα του Κώστα Μανωλά στο Ολίμπικο. Είχε νικήσει με 4-1 στο πρώτο ματς. Χρειαζόταν απλώς μια καλή διαχείριση της βραδιάς στην ιταλική πρωτεύουσα. Είδε όμως τον νόμο του Μέρφι στην απόλυτη εφαρμογή του: «Οταν κάτι μπορεί να πάει στραβά, όλα θα πάνε στραβά».

Ο ισπανικός Τύπος επιμένει πως σε εκείνη την ήττα του αποκλεισμού ο Λίο Μέσι και ο Ζεράρ Πικέ ξεσήκωσαν τα αποδυτήρια εναντίον του 54χρονου προπονητή. Ο Αργεντινός άσκησε δριμύτατη κριτική για τις επιλογές του μπροστά σε όλη την ομάδα και ο Πικέ υποστήριξε ανοιχτά τις απόψεις του συμπαίκτη του. Δεν έχασαν εκείνοι, έχασε ο Βαλβέρδε. «Η ομάδα είναι προετοιμασμένη να κερδίζει κάθε διοργάνωση, είτε είναι με τον Ερνέστο Βαλβέρδε είτε με άλλον προπονητή, θα παλεύουμε κάθε σεζόν να κατακτήσουμε τα πάντα» απείλησε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Υπάρχει ένας ακόμη χρόνος συμβόλαιο. Αραγε όμως αξίζει τον κόπο;

Επιστροφή στο σπίτι του

H κινηματογραφική πρεμιέρα του «Moneyball» στην Ελλάδα έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2011. Δύο βράδια νωρίτερα ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο εμφατικό 3-1 επί της Αρσεναλ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Αυτή η νίκη δεν έφθασε για την πρόκριση στις «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, 32.000 άνθρωποι όμως στο Φάληρο φώναζαν ρυθμικά το όνομά του στις κερκίδες. Εδώ που τον αγάπησαν όσο πουθενά αλλού.

Εδώ που μας αγάπησε όσο κανένας «ξένος». Εδώ που είναι βέβαιο πως θα επιστρέψει σε έναν-ενάμιση μήνα από τώρα. Στο δεύτερο σπίτι του. Στο καταφύγιό του. Στους φίλους του στον Ολυμπιακό, που πάντα θα τον περιμένουν για να ακούσουν τις ιστορίες του και να τον δουν να χαμογελά απορημένος σηκώνοντας τους ώμους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ