Η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου ότι και μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης (του Μνημονίου δηλαδή) η χώρα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό το καθεστώς επιτήρησης δεν καταρρίπτει απλώς τον μύθο περί «καθαρής εξόδου» που με τόση επιμονή προωθούν επί μήνες ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης.
Στην πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο δεν ξεγέλασαν τους δανειστές αλλά ουσιαστικά τούς «εξανάγκασαν» να συνεχίσουν να κρατούν την ελληνική κοινωνία δέσμια μιας σκληρής λιτότητας.
Παράλληλα δε η σοκαριστική παραδοχή του υπουργού των Οικονομικών περί επιτήρησης, και μάλιστα τακτικής, και ανά τρίμηνο, φανερώνει ότι η αξιοπιστία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, ο οποίος πρώτος έδωσε το στίγμα της εκ των πραγμάτων άκυρης «καθαρής εξόδου», είναι πλέον μηδενική. Ανύπαρκτη.
Ωσάν να έχει στοιχηματίσει με τον εαυτό του, ένα-ένα καταπίπτουν με πάταγο όσα έχει κατά καιρούς και με στόμφο υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, για να αποδειχθεί τελικά ότι σε ένα μόνο σημείο είναι ακαταμάχητος: στο «προσόν» που διαθέτει να πλασάρει με ευκολία τα μεγαλύτερα ψέματα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και στο ότι ακόμα και όταν αυτά καταρρέουν, να (νομίζει ότι) «καθαρίζει» με τις πομφόλυγες που έχει υποσχεθεί, εντάσσοντάς τα στη θεωρία περί «αυταπάτης».
Η συνέχιση της επιτροπείας της χώρας από τους δανειστές της όμως και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο δεν συνιστά καμία αυταπάτη. Είναι ό,τι συμφώνησε εκείνος, και μόνο εκείνος. Που όχι μόνο δεν έσκισε τα μνημόνια αλλά συμφώνησε και υπέγραψε το τρίτο, και χειρότερο όλων, μνημόνιο, μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία.
Γαντζωμένος στον πρωθυπουργικό θώκο, με κλειστά τα μάτια και τα αφτιά για ό,τι συμβαίνει γύρω του, και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, αδυνατεί πλέον όχι να δώσει και την παραμικρή μάχη με τους δανειστές αλλά να διεκδικήσει έστω μια αλλαγή στο καθεστώς της σχέσης μαζί τους.
Γιατί για τον κ. Τσίπρα δεν υπάρχει καμιά «καθαρή έξοδος». Υπάρχει μόνο «καθαρή μάχη» για την παραμονή στην εξουσία. Και είναι νυν υπέρ πάντων αυτός ο αγώνας του…