Εχοντας ως στόχο μια παγκόσμια αγορά 43 δισ. δολαρίων για υπηρεσίες μετάφρασης, η ελληνική Transifex όχι μόνο δείχνει εμπιστοσύνη στους έλληνες μηχανικούς πληροφορικής, αλλά δίνει και μια μεγάλη ευκαιρία επαναπατρισμού.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Δημήτρη Γλέζο, εμπνευστή και διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής startup, που ξεκίνησε το 2012 από την Πάτρα και ως το 2014 άνοιξε γραφεία στην Αθήνα και στη Silicon Valley της Καλιφόρνια για τη διαχείριση πωλήσεων, μάρκετινγκ, οικονομικών και άλλων λειτουργιών της.
Σε μια εποχή που το brain drain στερεί από την Ελλάδα υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο κεφάλαιο, ο ίδιος αποκαλεί αυτή την πρωτοβουλία «μπόνους για την ελληνική οικονομία».

Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα», η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη της ίδιας της εταιρείας να προσελκύσει μηχανικούς πληροφορικής με τις απαραίτητες δεξιότητες, αλλά και όρεξη για δουλειά. Εξάλλου, για τον ίδιο η αντιστροφή της πορείας είναι δύσκολη, μπορεί όμως να γίνει βήμα-βήμα ή όπως χαρακτηριστικά λέει: «Μία νέα πρόσληψη τη φορά».
«Ο τομέας του software αναπτύσσεται με τέτοιους ρυθμούς που όχι μόνο στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη, αλλά ακόμα και στη Silicon Valley υπάρχουν δυσκολίες στην αναζήτηση των κατάλληλων μηχανικών πληροφορικής. Η ζήτηση αυξάνεται με τέτοιους ρυθμούς που γίνεται όλο και πιο δύσκολο, πόσω μάλλον στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια χάνει επιστήμονες» εξηγεί ο 37χρονος εμπνευστής της πρωτοβουλίας, ο οποίος και εφέτος συμπεριελήφθη στην ετήσια λίστα «40 Under 40» του Fortune Greece.

Οικονομικό κίνητρο

Το πρόγραμμα επαναπατρισμού της Transifex απευθύνεται στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό αλλά επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα και προσφέρει στους νεοπροσληφθέντες μπόνους ύψους 5.000-10.000 ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι να προσελκύσει όχι μόνο ταλαντούχους εργαζομένους, αλλά ανθρώπους με όραμα, που επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα της με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
«Είναι μια ευκαιρία να βοηθήσουμε τους έλληνες μηχανικούς πληροφορικής που ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, για να αναλάβουν έναν απαιτητικό ρόλο σε μια startup που αναπτύσσεται ταχύτατα όπως είναι η Transifex. Θέλουμε να ενισχύσουμε το δυναμικό ταλέντου στην Ελλάδα –με μία νέα πρόσληψη τη φορά» συνοψίζει την ιδέα.
Σύμφωνα με την Endeavor, περί τις 200.000 Ελληνες κάτω των 35 ετών έφυγαν από τη χώρα το διάστημα 2010-2013. Στην έκθεσή της αναφέρεται ότι τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και υψηλές δεξιότητες.

Ευκαιρία για εξέλιξη

«Υστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα για να είμαι κοντά στην οικογένειά μου και στην κοπέλα μου. Χρειαζόμουν όμως την κατάλληλη ευκαιρία για να κάνω αυτό το βήμα» αναφέρει ο κ. Πάνος Καψοκόλης. «Είμαι ευγνώμων που έγινα μέλος της ομάδας της Transifex στην Αθήνα για να προωθήσω την καριέρα μου στην Ελλάδα και να συνεχίσω την επαγγελματική μου εξέλιξη σε ένα διεθνές περιβάλλον, ενώ βρίσκομαι στον τόπο που αγαπώ».
«Οσο βλέπουμε περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις να παρέχουν ένα απαιτητικό, καινοτόμο και ικανοποιητικό εργασιακό περιβάλλον, και να υποστηρίζουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, οι Ελληνες του εξωτερικού μπορεί να επιλέξουν να επιστρέψουν στη χώρα τους γρηγορότερα για να είναι πιο κοντά στην οικογένεια και στα αγαπημένα τους πρόσωπα» αναφέρει ο Δημήτρης Γλέζος.
Η Transifex έχει αναπτύξει ένα online λογισμικό που βοηθά τις εταιρείες να διαχειριστούν τη μετάφραση ψηφιακών προϊόντων, όπως μιας ιστοσελίδας ή ενός app, με πελάτες όπως οι Atlassian, Eventbrite, StackOverflow, Vodafone, Beat και travelplanet24. Μετρά πλέον 650.000 εγγεγραμμένους χρήστες.
Σήμερα απασχολεί 34 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων 20 εργαζομένων στην Ελλάδα που καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις ως μηχανικοί, product managers και υπεύθυνοι πελατών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, το 2018 θα προσληφθούν τουλάχιστον πέντε μηχανικοί λογισμικού, ενώ το 2019 αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί. Εκτιμάται ότι συνολικά θα δοθούν πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία των ελλήνων υπαλλήλων ως το 2019.
Από την ίδρυσή της, η Transifex έχει λάβει χρηματοδότηση 7 εκατ. δολαρίων, από venture capitals όπως το ΝΕΑ, εν μέρει για να επιταχύνει την επέκταση του τμήματος Ανάπτυξης Λογισμικού της στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά του localization automation.
Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις πρόσληψής τους για την Transifex στο el.transifex.com/l10n/greek-expats.

HeliosPlus