Για άλλες πρόωρες εκλογές συζητούσαμε όλη αυτή την περίοδο και άλλες μας προέκυψαν. Και μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν στην επιθυμία του να αποκτήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις πλήρεις εξουσίες ενός νεοσουλτάνου, που του εξασφάλισε το δημοψήφισμα της περασμένης χρονιάς, να αιφνιδίασε με την απόφασή του αυτή. Αλλά αν σκεφθεί κανείς ότι καταρρέει ραγδαία η τουρκική οικονομία και τα οφέλη από την κατάληψη του Αφρίν μπορεί πολύ σύντομα να ανατραπούν, ενώ η αντιπολίτευση δεν διαθέτει κάποιον ηγέτη που να είναι σε θέση να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, τότε θα αντιληφθεί ότι καλύτερη επιλογή για τον ίδιο δεν υπήρχε.
Αντίθετα, δεν θα έπρεπε να μας αιφνιδιάσει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι τα Ιμια τελούν υπό τουρκική κυριαρχία. Και τούτο διότι είχε την «ευγενή καλοσύνη» να μας προειδοποιήσει ήδη από τις 17 Ιανουαρίου ότι τα Ιμια ανήκουν στην Τουρκία.
Αν θυμάστε ήταν τότε που ο γνωστός τουρκοφάγος υπουργός Αμύνης μας επιχείρησε να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του 1996 και τον εμπόδισαν τα τουρκικά σκάφη τα οποία συγκρούστηκαν με κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού μας, ενώ αργότερα εμβόλισαν και σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Τότε οι Τούρκοι όχι μόνον ανακοίνωσαν ότι τα Ιμια τους ανήκουν, αλλά και ότι πρέπει τα ελληνικά σκάφη και αεροσκάφη να σταματήσουν να παρενοχλούν τις τουρκικές δυνάμεις που φυλάσσουν τις περιώνυμες αυτές βραχονησίδες. Εμείς όμως δεν δώσαμε καμία σημασία, καθώς τρέχαμε στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, θεωρώντας ότι η απειλή από τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών ήταν ισχυρότερη από την τουρκική. Αλλο τώρα αν δεν κατορθώσαμε να λύσουμε, όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, ούτε και αυτό το πρόβλημα.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, βρέθηκαν πασχαλιάτικα τρεις νεαροί που, αφού ήπιαν το καφεδάκι τους, αποφάσισαν να επαναλάβουν το ένδοξο εγχείρημα των άλλων τουρκοφάγων εθνικιστών των Ιμίων και να τοποθετήσουν ελληνικές σημαίες στις βραχονησίδες Ανθρωποφάγους, με τα γνωστά επακόλουθα.
Εχουμε δηλαδή μια επίσημη ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία δεν αποδίδει αποτελέσματα, με άλλα να λέει ο υπουργός Αμυνας και άλλα ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Πρωθυπουργός επιδίδεται σε προεκλογικές ασκήσεις επικοινωνιακής πολιτικής τύπου Καστελλόριζου. Και μια άτυπη εξωτερική πολιτική από ανεγκέφαλους, ανεύθυνους και εθνικά επικίνδυνους πολίτες που προκαλούν πρόσθετη ζημία. Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση των Ιμίων, όπου με την επέμβαση των Αμερικανών αποφεύχθηκε ο πόλεμος, αλλά και τώρα στους Ανθρωποφάγους.
Και το αποτέλεσμα είναι ότι υποχωρούμε συνεχώς, στο όνομα ενός άκρατου εθνικολαϊκισμού, όπως αποδείχθηκε τώρα που από την γκρίζα θεωρία των γκρίζων ζωνών για τα Ιμια (και όχι μόνον), περάσαμε στην ξεκάθαρη, αλλά παράλληλα εντελώς απαράδεκτη θέση ότι οι βραχονησίδες αυτές ανήκουν στην Τουρκία. Μπράβο μας!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ