Εκτεταμένους δεσμούς με τη Βρετανία έχει ο υπεύθυνος για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, που αποτέλεσε τον κύριο στόχο των συμμαχικών αεροπορικών επιδρομών. Μολονότι ο Aμρ Αρμανάζι υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για το ρόλο του ως γενικού διευθυντή του Κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών της Συρίας (SSRC), που αποτελεί το επίκεντρο του προγράμματος των χημικών όπλων του καθεστώτος, αυτό δεν εμποδίζει τα μέλη της οικογένειάς του να απολαμβάνουν τη βρετανική ζωή και ιθαγένεια.
Οι γιοι του Ζαϊάντ, 37 ετών, και Μπισέρ, 34 ετών, σπούδασαν στο Imperial College του Λονδίνου, προτού ακολουθήσουν καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Γκαιάθ, 75 ετών, πρώην πρεσβευτής του Αραβικού Συνδέσμου, ζει επίσης στο Λονδίνο. Και οι τρεις έχουν βρετανική υπηκοότητα και ζουν με τις οικογένειές τους στη Γηραιά Αλβιώνα απολαμβάνοντας έναν πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής ενώ η χώρα τους βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου.
Οι κυρώσεις κατά του 74χρονου Αρμανάζι τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ το 2012, με τις δραστηριότητες του κέντρου που ηγείται να επικεντρώνονται όπως αναφέρουν οι βρετανικοί «Times» στην ανάπτυξη και παραγωγή μη συμβατικών όπλων, βιολογικών και χημικών, όπως και πυραύλων. Τμήμα της παραγωγής αυτών χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση με αέριο σαρίν στην ανατολική Γκούτα τον Σεπτέμβριο του 2013, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι.
Ο ίδιος είχε αποκτήσει βρετανική ιθαγένεια το 2009, προτού ξεσπάσει η κρίση στη Συρία, πλην όμως οι γιοι του την έλαβαν το 2013 και ενώ ο ίδιος είχε ήδη μπει στη μαύρη λίστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εναν χρόνο αργότερα Βρετανία και ΕΕ τον έθεταν με τη σειρά τους στο στόχαστρο, με την τελευταία να στηλιτεύει τον ρόλο του ως επικεφαλής της SSRC και να ισχυρίζεται ότι είναι υπεύθυνος για τη βίαιη καταστολή του άμαχου πληθυσμού στη Συρία. Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία αναφέροντας ότι όσα τραγικά διαδραματίζονται στη χειμαζόμενη χώρα αποτελούν μέρος ενός «βρώμικου» πολέμου.

Τα παιδιά του Ασαντ κάνουν διακοπές στη Ρωσία

Καθώς οι ανατριχιαστικές εικόνες παιδιών που προσπαθούν να αναπνεύσουν ή που σωριάζονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων μετά την καταγγελλόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα στιγματίζουν για ακόμη μία φορά τις δυνάμεις που εμπλέκονται σε αυτόν τον πόλεμο, αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι τα παιδιά του σύρου προέδρου Ασαντ έκαναν διακοπές στην παιδική κατασκήνωση Artek της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα πέρυσι.
Την αποκάλυψη φέρεται να έκανε ο ίδιος ο Ασαντ στον ρώσο βουλευτή Ντμίτρι Σαμπλίν στη διάρκεια συνάντησής τους στη Δαμασκό, όπου του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δύο γιοι του, Χαφέζ, 16 ετών, και Καρίμ, 13 ετών, και η κόρη του Ζεΐν, 14 ετών, μετά το ταξίδι αυτό «άρχισαν να κατανοούν καλύτερα τη Ρωσία».
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρεσβευτή της Συρίας στη Μόσχα τα παιδιά στη Συρία διδάσκονται τα ρωσικά ως πρώτη ξένη γλώσσα στα σχολεία, ενώ πολλοί Σύροι δίνουν στα αγόρια τους το όνομα «Πούτιν» για να τιμήσουν τον ακλόνητο σύμμαχο του προέδρου Ασαντ Βλαντίμιρ Πούτιν.

HeliosPlus