Ενας νέος τρόπος ατομικής άθλησης που επινόησαν οι Σουηδοί μόλις προ διετίας και επεκτείνεται ταχύτατα από τη Σκανδιναβική Χερσόνησο και κατακτά Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Πρόκειται για το plogging, το οποίο συνίσταται στο τροχάδην (jogging, για να καταλαβαινόμαστε) στο ύπαιθρο, αλλά με στάσεις και επικύψεις για να μαζεύει ο δρομέας σκουπίδια από το χώμα καθ’ όλη τη διαδρομή που διανύει.
Το plogging δεν έχει να κάνει με την αγγλική λέξη «απόφραξη». Είναι νεολογισμός που προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων jogging και plocka upp, που στα σουηδικά σημαίνει μαζεύω ή σηκώνω κάτι από κάτω. Η ιδέα βασίζεται στην παραδοχή ότι ένα υγιές σώμα πρέπει να κινείται σε ένα υγιές περιβάλλον. Διότι οι δρομείς είναι συνήθως φυσιολάτρες ή τέλος πάντων ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον και το οικοσύστημα εν γένει –μιλάμε βέβαια για τους δρομείς που αθλούνται στο ύπαιθρο και όχι σε έναν «διάδρομο» στο γυμναστήριο ή στο σπίτι τους «τρέχοντας προς ένα τοίχο στον οποίο δεν φτάνουν ποτέ», όπως είχε διαπιστώσει προ ετών ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης.
Σκύβοντας εν πάση περιπτώσει για να μαζέψουν τα απορρίμματα που συναντούν στο διάβα τους, οι δρομείς του plogging αθλούνται και ταυτόχρονα καθαρίζουν το περιβάλλον. Προϋποτίθεται, βέβαια, ότι έχουν τσάντες ή σακούλες δεμένες επάνω τους, ώστε να βάζουν μέσα τα σκουπίδια που μαζεύουν. «Πρόκειται για μια άσκηση πολύ αποτελεσματική, καθώς προϋποθέτει επιταχύνσεις, επιβραδύνσεις, επικύψεις, διαρκείς αλλαγές ρυθμού» γράφει η συντάκτρια της «Le Figaro».

Plogger και ο Ζούκερμπεργκ

Το 2018 εξελίσσεται σε χρονιά του plogging, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα. Κι αυτό όχι μόνο στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως σημειώνει σε άρθρο της η «Washington Post». Για τους πολυπληθείς φίλους της νέας αυτής πρακτικής άθλησης έχουν δημιουργηθεί, μάλιστα, και εφαρμογές για τις έξυπνες συσκευές των αθλουμένων προκειμένου να τους διευκολύνουν. Στη Γαλλία η εφαρμογή λέγεται Run Eco Team και τη δημιούργησε ο Νικολά Λεμονιέ, ένας γιατρός οστεοπαθητικός μεν, αλλά ενεργός φυσιολάτρης. Η εφαρμογή βοηθά τους αθλουμένους να οργανώνουν κατά τέτοιον τρόπο τις διαδρομές τους ώστε να καθαρίζουν αποτελεσματικά τους δρόμους. Ως κοινωνικό μέσο επικοινωνίας τους οι ασκούμενοι στο plogging επέλεξαν αρχικώς το Facebook. Για να αποκαλυφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι και ο ιδρυτής του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, προσχώρησε κι αυτός στη νέα μόδα.
«Είναι η άθληση που προτιμώ τη χρονιά αυτή» σχολίασε ο Ζούκερμπεργκ, ο οποίος παρά τις περιπέτειες με τις διαρροές προσωπικών στοιχείων των χρηστών του Facebook που αντιμετωπίζει, «εξασκεί» το plogging συστηματικά. Το Facebook, άλλωστε, έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή που υπολογίζει το βάρος των σκουπιδιών που συλλέγουν οι δρομείς-καθαριστές δρόμων, πάρκων, βουνών και λαγκαδιών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
20 τόνοι σκουπίδια εβδομαδιαίως
Ο Ζούκερμπεργκ είναι αδιαμφισβήτητα οργανωτικός τύπος και επιπλέον δεν χάνει ευκαιρία για ακτιβισμό που λειτουργεί και διαφημιστικά για το Facebook. Ετσι «γκρουπάρισε», μέσω της ιστοσελίδας βεβαίως, περίπου 50.000 μέλη της εφαρμογής αυτής που καταγράφει τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται.
Οι ploggers-χρήστες φορούν ομοιόμορφα μπλουζάκια και είναι εφοδιασμένοι με τσάντες πολλαπλών χρήσεων, τα δε σκουπίδια που μαζεύουν τα εναποθέτουν σε ειδικά σημεία που έχουν καθορίσει οι δήμοι της περιοχής τους (διότι συμμετέχουν και οι δήμαρχοι στην πρωτοβουλία), ώστε να γίνεται καλύτερα η διαλογή και η ανακύκλωσή τους.
Κάθε βδομάδα οι 50.000 διαδικτυακοί «φίλοι» του Ζούκερμπεργκ συλλέγουν (μαζί μ’ αυτόν) περί τους 20 τόνους σκουπιδιών και καθαρίζουν συνολικά περίπου 1.700 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Το σκέπτεται ο Μακρόν

«Στην ιδέα του plogging ενδέχεται να προσχωρήσει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας» σημειώνει η ρεπόρτερ της «Le Figaro» Ματίλντ Γκολά. Ο γιατρός Λεμονιέ ήλθε σε επαφή με τον Εμανουέλ Μακρόν για να τον ενημερώσει για την ηλεκτρονική εφαρμογή και τις δυνατότητες που παρέχει το plogging για άθληση του πληθυσμού με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. «Ο πρόεδρος το σκέπτεται» φέρεται να δήλωσε ο οστεοπαθητικός.
Εξυπακούεται ότι το plogging έχει μέλλον λαμπρό στην Ελλάδα. Επειδή, όμως, η σχέση των Ελλήνων με το περιβάλλον και εν γένει τον κοινόχρηστο χώρο μόνο ως σχέση στοργής και φροντίδας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί (σε αντίθεση με τους εσωτερικούς χώρους των ελληνικών σπιτιών που εκ παραδόσεως είναι «λαμπίκο»), η χώρα μας θα μπορούσε να διαφημίσει το plogging ως εξειδικευμένο τουριστικό δρώμενο.
Μετά τον αγροτουρισμό στον οποίο οι τουρίστες συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες, τον… «μιζεροτουρισμό» που προώθησαν κάποια τουριστικά γραφεία του εξωτερικού υποσχόμενα στους ξένους να δουν από κοντά μια χώρα ρημαγμένη από την κρίση (κλειστά καταστήματα, άστεγοι, εξαθλιωμένες γειτονιές της πρωτεύουσας, επισκέψεις σε hotspot με μετανάστες), η Ελλάδα θα μπορούσε να λανσάρει, ας πούμε, τον «σκουπιδοτουρισμό»: να έρχονται δηλαδή ploggers από όλον τον κόσμο για να τρέχουν ανά την ελληνική επικράτεια μαζεύοντας τα σκουπίδια μας. Από πρώτη ύλη δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνουν ποτέ ούτε οι αστικές, ούτε οι ημιαστικές, ούτε οι αγροτικές περιοχές.

HeliosPlus