Με συνοπτικές διαδικασίες: η επιλογή, η διαπραγμάτευση, η συμφωνία, η ανακοίνωση, το ταξίδι στην Ελλάδα, οι πρώτες εργατο-ώρες. Ο Ολυμπιακός έδρασε ακαριαία, με τρόπο και στυλ που δεν παραπέμπουν σε ελληνική ομάδα και κάπως έτσι όλα πλέον γυρίζουν γύρω από τον Πέδρο Μαρτίνς. Από τον πορτογάλο προπονητή που ήδη ανέλαβε την ευθύνη για τη δημιουργία της επόμενης αγωνιστικής εκδοχής των ερυθρολεύκων.
0 48χρονος δεν ήταν επ’ ουδενί… αουτσάιντερ. Φαβορί ήταν σε αυτή την κούρσα διαδοχής, έπειτα από το φινάλε της συνεργασίας με τον Οσκαρ Γκαρθία. Φαβορί, μιας και σχεδόν για έναν χρόνο βρισκόταν σταθερά ψηλά στη λίστα επιλογών. Το φλερτ ξεκίνησε τον περασμένο Μάη, επανήλθε στο προσκήνιο τον Νοέμβρη και έγινε deal στις 4 Απριλίου, όπως επιβεβαίωσε η φωτογραφία που ανάρτησε ο ίδιος στον λογαριασμό του στα social media. Η φωτογραφία από τη στιγμή της υπογραφής του συμβολαίου που για τα επόμενα δύο χρόνια τον καθιστά κάτοικο Πειραιά. Τις δύο προηγούμενες φορές βρισκόταν στη μέση η –πρώην ομάδα του –Βιτόρια Γκιμαράες και η αξίωσή της για «ρήτρα» ύψους ενός εκατ. ευρώ. Την τρίτη και –όπως αποδείχθηκε –φαρμακερή, ο έμπειρος τεχνικός ήταν «ελεύθερος» στην αγορά, οπότε όλα έγιναν πιο απλά. Στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός πρόλαβε τη Σεντ Ετιέν που με τη σειρά της είχε τον ίδιο «στόχο» για τον πάγκο της. Μαζί πρόλαβε να «κλείσει» μάλλον το πιο σοβαρό κεφάλαιο στο rebuilding σχέδιο που ήδη εξελίσσεται.

Θέση στο top-5

Η διεθνής ποδοσφαιρική αγορά έχει τους δικούς της κανόνες και σε ό,τι αφορά δε τις υποθέσεις των προπονητών, έχει και συγκεκριμένες «ημερομηνίες» δράσης. Στην πραγματικότητα όλα κυλούν με την ολοκλήρωση των κορυφαίων πρωταθλημάτων. Εκεί ξεκινά το ντόμινο των αλλαγών, εκεί προκύπτουν οι διαθέσιμοι, αλλά και η όποια «ιεραρχία» καθώς είναι λογικό τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι ισχυροί. Οι Ερυθρόλευκοι, αν μη τι άλλο, την αγορά τη γνωρίζουν καλά. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ότι κατάφεραν να πείσουν έναν προπονητή σαν τον Πέδρο Μαρτίνς, που θα μπορούσε εύκολα να βρει θέση εργασίας σε κλαμπ του top-5 της Ευρώπης, να βάλει την υπογραφή του από τον Απρίλη, δίχως να δει σε όλο το φάσμα της τη λίστα επιλογών του.

Δεξαμενή 45-50 ποδοσφαιριστών

Αν είναι αυτό το μόνο «καλό νέο» αυτής της συμφωνίας; Προφανώς όχι. Το ακόμη καλύτερο ήδη εξελίσσεται, μιας και από την Τρίτη ο Πορτογάλος είναι στην Ελλάδα. Δεν ήρθε για την πρώτη… γνωριμία. Ηρθε για να πιάσει δουλειά, για να δημιουργήσει μια «βάση δεδομένων» που θα του επιτρέψει το αυτονόητο. Την προσεκτική «παρέμβαση» στην εικόνα, και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο Πέδρο Μαρτίνς ως το τέλος της σεζόν δεν θα έχει σχέση με το αγωνιστικό. Ο Χρήστος Κόντης έχει την ευθύνη της ολοκλήρωσης της εφετινής διαδρομής. Μέχρι τότε όμως ο νέος προπονητής θα είναι σε θέση να γνωρίζει όσα χρειάζεται για το κλαμπ, το υπάρχον ρόστερ, τους «δανεικούς», τους νεαρούς από τα τμήματα υποδομής που είναι έτοιμοι για το παραπάνω βήμα. Μια «δεξαμενή» 45-50 ποδοσφαιριστών, που είναι από μόνη της ικανή να σχηματίσει όχι μία αλλά δύο ομάδες προτού καν ανοίξει η κουβέντα των μεταγραφών!

«Workaholic»

Η συμφωνία λοιπόν ανακοινώθηκε Δευτέρα του Πάσχα και το μεσημέρι της Τρίτης (15.44) το νέο «αφεντικό» του Ολυμπιακού εμφανίστηκε στην αίθουσα αφίξεων του «Ελ. Βενιζέλος» συνοδευόμενος από τον ατζέντη του Μάριο Ρουί. Την παράσταση έκλεψε η κόκκινη γραβάτα του, αλλά και το γεγονός ότι λίγες ώρες αργότερα ήταν ήδη στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη –που τον εντυπωσίασε, και όχι άδικα, μιας και μιλάμε για ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης. Είδε φυσικά και το «Καραϊσκάκης», είδε τα γραφεία της ΠΑΕ στην πλατεία Αλεξάνδρας, βρέθηκε και το απόγευμα της Τετάρτης στο ΣΕΦ για να παρακολουθήσει μαζί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη τον ευρωπαϊκό τελικό βόλεϊ με τη Ραβένα. Κυρίως όμως έχει δει τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», όπου έχει εγκαταστήσει το στρατηγείο του. Εκεί περνά τις περισσότερες ώρες, εκεί κάνει τα ραντεβού του, εκεί δουλεύει με το laptop του, που είναι κάτι σαν προέκταση των χεριών του. «Workaholic» ήταν η έκφραση που ακούσαμε για εκείνον. Εργασιομανής. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως εργάζεται αδιάκοπα την τελευταία οκταετία.
Φεύγει και έρχεται
Διαδοχικές συναντήσεις με τη διοίκηση, μια πρώτη συζήτηση με τον αρχισκάουτ Φρανσουά Μοντεστό, μία ακόμη με τον Χρήστο Κόντη και, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, αμέτρητες ερωτήσεις για… όλες τις απαντήσεις. Θέλει να τα μάθει όλα ο Μαρτίνς που για την ιστορία μιλά άπταιστα αγγλικά και αυτό κάνει σίγουρα τα πάντα πιο εύκολα. Ο 48χρονος θα είναι αύριο στο «Καραϊσκάκης» για την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Κέρκυρα και θα αναχωρήσει για την πατρίδα του την Τρίτη, για να συνεχίσει τη δουλειά του εκεί. Η επιστροφή του στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση υπολογίζεται στις 7-8 Μαΐου. Σε αυτό το διάστημα δεν αποκλείεται να ταξιδέψει σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Αγγλία και η Ολλανδία προκειμένου να δει σε δράση μια σειρά από ποδοσφαιριστές που ανήκουν στον Ολυμπιακό. Ο στόχος είναι με την επιστροφή του να έχει «κλείσει» η πρώτη αξιολόγηση για να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο επίπεδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ