Η φωτογραφία στις στάσεις των λεωφορείων της Βουδαπέστης έδειχνε ένα τσούρμο μετανάστες με τα μπογαλάκια τους και μπροστά τους ένα απαγορευτικό σήμα «STOP». Ηταν μία από τις προεκλογικές αφίσες του κόμματος του εθνικιστή ηγέτη Βίκτορ Ορμπαν, που επανεξελέγη θριαμβευτικά άλλωστε. Η ανταποκρίτρια της γαλλικής «Libération» Φλοράνς Λαμπριγέρ στην ουγγρική πρωτεύουσα μάλιστα γράφει ότι «τις αφίσες πλήρωσε η εθνικιστική κυβέρνηση», δηλαδή οι ούγγροι φορολογούμενοι, κάτι που, αν ισχύει, δίνει και διαστάσεις οικονομικού σκανδάλου στην υπόθεση.
Ηταν, όντως, κεντρικό επιχείρημα της προεκλογικής καμπάνιας του Ορμπαν το Μεταναστευτικό. Ξενοφοβικός και λαϊκιστής, ο πρωθυπουργός που επαίρεται για την εγκαθίδρυση στη χώρα του μιας «ανελεύθερης δημοκρατίας», καταλόγισε στους πολιτικούς του αντιπάλους προθέσεις «ισλαμοποίησης» της Ουγγαρίας. Οι ψηφοφόροι πίστεψαν τον Ορμπαν και ενστερνίστηκαν αναφανδόν τα μισαλλόδοξα μηνύματά του. Πιθανότατα στην πλειονότητά τους, όμως, δεν γνωρίζουν ότι η χώρα τους κατά την περίοδο 2013-2017 χορήγησε άδεια παραμονής και «χρυσή βίζα» που δίνει στον κάτοχό της τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άδεια μόνιμης παραμονής σε περίπου 20.000 μη Ευρωπαίους. Και με μοναδικό κριτήριο την αγορά κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 360.000 ευρώ.
Ετσι κάνουν όλοι;
Πολλοί από τους ψηφοφόρους του Ορμπαν θα αντέτειναν ότι και άλλες χώρες της ΕΕ χορηγούν «χρυσή βίζα» σε μη Ευρωπαίους. Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά: δεν χρειάζεται να αποκτήσει κανείς κρατικά ομόλογα. Αρκεί να αποκτήσει ακίνητη περιουσία. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, που δίνει και τη φθηνότερη «χρυσή βίζα», απαιτεί η επένδυση σε ακίνητα να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, ενώ από τον επιχειρηματικό κόσμο ασκούνται μάλιστα πιέσεις για να χορηγείται η βίζα και με την αγορά αντίστοιχης αξίας… μετοχών!
Επιπλέον, στην περίπτωση της Ουγγαρίας η επένδυση στα ομόλογα θα πρέπει να γίνει μέσω μυστηριωδών offshore εταιρειών, κάποιες εκ των οποίων συνδέονται με το κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν! Ασφαλώς, τα αιτήματα εξετάζονται από την ουγγρική αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες. Αλλά περιέργως την πολυπόθητη βίζα παίρνουν και κάτι «περίεργοι τύποι», όπως αποκαλύπτουν ανεξάρτητα (ακόμα…) ουγγρικά μέσα ενημέρωσης.
Διεθνείς «παίκτες»
Ενας εξ αυτών είναι ο Σύρος Ατίγια Χουρί, ο οποίος το 2016 είχε μπει στη μαύρη λίστα ως ύποπτος για τρομοκρατία από τις αμερικανικές αρχές (θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με δίκτυο πώλησης πετρελαίου στο Ισλαμικό Κράτος). Ο Χουρί διακίνησε μέσω Ουγγαρίας χρήματα σε Συρία, Λίβανο και Ρωσία. Το ουγγρικό Γραφείο Μετανάστευσης επιβεβαίωσε τη χορήγηση βίζας διαρκείας στον Χουρί το 2017, αφού «οι Αρχές εφάρμοσαν όλες τις διαδικασίες ασφαλείας», όπως διαβεβαίωσε ο Γιάνος Λάζαρ, δεξί χέρι του Ορμπαν.
Ενα άλλο παράδειγμα «ύποπτων» μεταναστών που καλοδέχεται η κυβέρνηση Ορμπάν είναι οι Ρώσοι. «Η ουγγρική πρεσβεία στη Μόσχα έχει δημιουργήσει μια βιομηχανία βίζας», κατά τη βουλευτή των ούγγρων Οικολόγων Μπερναντέτ Ζελ: «Αρκετές χιλιάδες από αυτούς που χορήγησε βίζα η πρεσβεία της Μόσχας δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην Ουγγαρία και ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται» δηλώνει στη «Libération».

«Οι ισπανικές αρχές ίσως έχουν μια απάντηση στην ουγγαρέζα βουλευτή για το πού βρίσκονται οι μυστηριώδεις κάτοχοι βίζας»
σημειώνει η «Libération». Διότι οι τελωνειακοί στην Ανδαλουσία «είδαν το τελευταίο διάστημα να αποβιβάζονται στη Μάλαγα καραβιές ολόκληρες από ρωσίδες πόρνες με ουγγρικές βίζες στις αποσκευές τους».
Καταζητούμενος του FBI
Κραυγαλέα είναι η περίπτωση του σαουδάραβα επιχειρηματία Γκαΐθ Φαραώ. Το 2016 ο Φαραώ αγόρασε αρκετά ακίνητα στην Ουγγαρία, μεταξύ των οποίων μια βίλα κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, ενώ συνεργάστηκε επιχειρηματικά και με τον γιο του Ορμπαν. Αυτός δεν ενδιαφέρθηκε τόσο για μια «χρυσή βίζα» όσο για μια βίζα Σένγκεν, την οποία και απέκτησε τον Σεπτέμβριο του 2014 από την ουγγρική πρεσβεία της Βυρητού. Η βουλευτής της ουγγρικής αντιπολίτευσης Μάρτα Ντεμέτερ αποκάλυψε ότι «το αίτημα του κ. Φαραώ είχε ως όρο για να εκπληρωθεί να δειπνήσει ο σαουδάραβας επιχειρηματίας με τον κ. Ορμπαν».
Το σκάνδαλο που ξέσπασε η κυβέρνηση του Ορμπαν προσπάθησε να το καλύψει υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν δείπνησε με τον συγκεκριμένο Φαραώ αλλά με κάποιον άλλον, συνονόματό του. Επειτα από πιέσεις ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι συνάντησε τον «πρόεδρο Φαραώ» σε δεξίωση που διοργάνωσε το Προξενείο της Ιορδανίας στη Βουδαπέστη.

«Οι ουγγρικές αρχές διερεύνησαν κάθε κίνδυνο που θα μπορούσε να συνδεθεί με την εγκατάστασή του στη χώρα μας και δεν εντόπισαν τίποτε το ανησυχητικό»
είπε ο Ορμπαν. Το πρόβλημα είναι ότι το FBI καταζητεί από το 1991 τον Φαραώ για τραπεζική απάτη, συνωμοσία και εκβίαση. Αλλά ο Ορμπαν έχει και εδώ την απάντηση: «Αν επιτέλους τον αναζητεί το FBI, γιατί τότε τον αφήνει να κυκλοφορεί ελεύθερος; Είναι ένα παιχνίδι των Αμερικανών…».
Ενας… φαραωνικός τραπεζίτης
Ο Γκαΐθ Φαραώ απέκτησε βίζα Σένγκεν υποσχόμενος επενδύσεις στην Ουγγαρία. Λέγεται ότι έχει επενδύσει 14,5 εκατ. ευρώ σε ακίνητα, αλλά οι επιχειρήσεις που ίδρυσε στη χώρα, μεταξύ των οποίων και μια κοινοπραξία με το ουγγρικό κράτος, δεν εμφανίζουν καμία δραστηριότητα. «Γιατί όμως ένας σαουδάραβας επιχειρηματίας ενδιαφέρεται τόσο για μια κεντροευρωπαϊκή χώρα;» αναρωτιέται η ανταποκρίτρια της «Libération». Και γιατί οι έρευνες των ουγγρικών αρχών είναι τόσο πρόχειρες; Διότι, όπως αποκάλυψε στη «Libération» η ουγγαρέζα βουλευτής Μάρτα Ντεμέτερ, «αντί να συμπληρώσει η Αστυνομία στη βάση δεδομένων το πλήρες όνομα του ανθρώπου που ερευνά, Γκαΐθ Ρασάντ Μαχμούντ Φαραώ, πληκτρολόγησε το μικρό όνομα Μουσταφά. Προφανώς δεν βρήκε τίποτα το μεμπτόν για τον Μουσταφά Φαραώ».
Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά ίσως βρίσκεται στο παρελθόν του Φαραώ. «Ως παλαιός τραπεζίτης της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας έχει μεγάλη εμπειρία στη μεταφορά κεφαλαίων σε κρυφούς προσδιορισμούς. Στην Ουγγαρία ήλθε για να βγάλει κεφάλαια από τη χώρα, υποψιάζεται η ουγγρική αντιπολίτευση, δίχως όμως να μπορεί να αποδείξει κάτι τέτοιο» γράφει η δημοσιογράφος της «Libération». Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της Οικονομικής Απάτης και του Ξεπλύματος Χρήματος, ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 850 εκατ. ευρώ εξαφανίστηκαν ή
ξοδεύτηκαν παράτυπα από την κυβέρνηση Ορμπαν.
Το διάστημα 2014-2017 ο σαουδάραβας τραπεζίτης ταξίδεψε πέντε φορές στην Ουγγαρία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. «Σε κάποιο ταξίδι έφθασε στη Βουδαπέστη αεροπορικώς, αλλά εγκατέλειψε τη χώρα με άλλο μέσο» σημειώνει πηγή της «Libération». Η ίδια πηγή υποθέτει ότι ο Φαραώ έφυγε οδικώς προς τον Νότο, διέσχισε ανέτως τα σύνορα με την Κροατία (κράτος-μέλος της ΕΕ και αυτή) και έφθασε στο λιμάνι του Σπλιτ όπου τον περίμενε η θαλαμηγός του, την οποία παρεμπιπτόντως έχει βαφτίσει «Φαραώ», όπως εύκολα θα υπέθετε κανείς. Τον Αύγουστο του 2016 η ουγγρική εφημερίδα «Magyar Narancs» έγραψε ότι στη διπλανή δέστρα ήταν αραγμένο ένα άλλο όμορφο πλεούμενο. Η θαλαμηγός «Αρτεμις» που ανήκει στον Λόριντς Μεζάρος, τον αγαπημένο ολιγάρχη του Βίκτορ Ορμπαν.

HeliosPlus