Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κηδεύτηκε την Παρασκευή το απόγευμα από το νεκροταφείο Χαλανδρίου ο δημοσιογράφος Βασίλης Μουλόπουλος.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, ο Νίκος Φίλης, ο Θοδωρής Δρίτσας, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι όλων των δημοσιογραφικών παρατάξεων, συνάδελφοι του Βασίλη Μουλόπουλου και πλήθος πολιτών.

Ο Νίκος Φίλης που υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Βασίλη Μουλούπουλου, μίλησε για τον πνευματικό άνθρωπο που υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με αρχές και αξίες και πίστευε ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή, αλλά και για το στέλεχος της Αριστεράς που κράτησε τα πιστεύω του όσο ψηλά και αν έφτασε.

Στεφάνια απέστειλαν μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ, ο ΕΔΟΕΑΠ, η εφημερίδα Αυγή, η Εφημερίδα των Συντακτών, ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ.

Ο συνάδελφος δημοσιογράφος Βασίλης Μουλόπουλος

Σε ηλικία 72 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο παλαιός συνάδελφος δημοσιογράφος Βασίλης Μουλόπουλος, ύστερα από τρίχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε οικονομικά στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της Χούντας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από την οργάνωση «Ανεξάρτητη Αριστερά» και την εφημερίδα «Επίθεση». Η επαγγελματική δημοσιογραφική του σταδιοδρομία άρχισε στην Ιταλία, στην εφημερίδα Lotta Continua. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1981 εργάστηκε για μερικά χρόνια ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Εξόρμηση». Συμμετείχε και στη συντακτική επιτροπή του θεωρητικού περιοδικού της Αριστεράς «Αντιθέσεις».

Αλλά η δημοσιογραφική του σταδιοδρομία εκτυλίχθηκε πρωτίστως στο «Βήμα», του οποίου ήταν διευθυντής σύνταξης για περισσότερα από 25 χρόνια, όντας ταυτόχρονα μαχητικός αρθρογράφος. Συνταξιοδοτήθηκε το 2009 για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενος. Εξελέγη και διετέλεσε βουλευτής ως το 2012.

Προηγουμένως, είχε διατελέσει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Μετά την αποχώρησή του από το Βήμα έγινε πρόεδρος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο».

Στη σύζυγό του και παλαιά συνάδελφο Μαρία Βύνιου και στην κόρη του Δωρίνα εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του δημοσιογράφου Βασίλη Μουλόπουλου ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή, χθες, αργά το βράδυ, σε ηλικία 72 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Βασίλης Μουλόπουλος γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και σπούδασε Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Σπουδών «PRO DEO» και Οικονομικά στη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, παρέμεινε στη Ρώμη και ανέπτυξε δράση στο αντιδικτατορικό κίνημα. Εργάστηκε ως συντάκτης ύλης στην εφημερίδα «Lotta Conitnua» ως το 1980.

Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως συντάκτης ύλης στην εφημερίδα «Εξόρμηση» έως το 1985. Ήταν η χρονιά που μεταπήδησε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, με τον οποίο συνέδεσε στενά την επαγγελματική του πορεία στο μέλλον, καθώς εργάστηκε στο «ΒΗΜΑ» και στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ως συντάκτης ύλης και στη συνέχεια ως αρθρογράφος και διευθυντής σύνταξης, για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Στον συνδικαλιστικό στίβο διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) (2008-2009). Αμέσως μετά, το 2009, εξελέγη Βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε έως το 2012.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΥΓΗΣ και πρόεδρος του Δ.Σ. της «Left Media».

Ο Βασίλης Μουλόπουλος διέθετε εξαίρετες επαγγελματικές ικανότητες και ακεραιότητα χαρακτήρα. Ήταν πολύ εργατικός και αφοσιωμένος σε ό,τι αναλάμβανε, στοιχεία τα οποία τον έκαναν να διακριθεί στην επαγγελματική και κοινωνική του ζωή και να χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως των συναδέλφων και των συνεργατών του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται τους οικείους του, ιδιαιτέρως τη σύζυγο και την κόρη του και αποχαιρετά στο τελευταίο ταξίδι του τον εκλεκτό συνάδελφο, ο οποίος υπηρέτησε με μαχητικότητα και τίμησε τη δημοσιογραφία.

Η κηδεία του Βασίλη Μουλόπουλου θα γίνει την Παρασκευή, 9 Μαρτίου, στις 4 μ.μ. στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου».

Η ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση

Τη θλίψη του για την απώλεια του πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και διακεκριμένου δημοσιογράφου Βασίλη Μουλόπουλου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης. Συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης δήλωσε:

«Ο Βασίλης Μουλόπουλος υπήρξε ένας συνεπής αγωνιστής της Αριστεράς, αφοσιωμένος στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και όλων εκείνων των ιδεωδών τα οποία διαχρονικά η Αριστερά προασπίζεται. Αν και σπούδασε μηχανικός, υπηρέτησε σε όλη τη ζωή του τη μαχόμενη δημοσιογραφία με ήθος και οξυδέρκεια, στρατευμένος στις αρχές της δημοκρατίας, της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Στην οικογένειά του εκφράζω θερμότατα συλλυπητήρια».

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη τον σύντροφο και φίλο Βασίλη Μουλόπουλο, μάχιμο δημοσιογράφο και αγωνιστή της Αριστεράς, μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε ηλικία 72 ετών, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Β. Μουλόπουλος σπούδασε Δημοσιογραφία και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, εντάχθηκε στην οργάνωση Lotta Continua κι έκανε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία ως συντάκτης στην εφημερίδα της οργάνωσης του. Την ίδια περίοδο, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αντιδικτατορικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί στην Ιταλία και σε άλλες χώρες σε συμπαράσταση στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες στην Ελλάδα.

Από το 1981 που επέστρεψε στην Ελλάδα, ως το 1985, ο Β. Μουλόπουλος εργάστηκε στην εφημερίδα “Εξόρμηση” ως συντάκτης ύλης. Έκτοτε, εργάστηκε για πολλά χρόνια στον ΔΟΛ, αρχικά ως συντάκτης ύλης στο “Βήμα” και τον “Ταχυδρόμο” και κατόπιν ως ο βασικός διευθυντής σύνταξης και αρθρογράφος στο “Βήμα”. Σε κανένα βήμα της μακράς επαγγελματικής του διαδρομής δεν έπαψε με την καυστική του πένα να εκφράζει αυθεντικά τις ιδέες και τη σκέψη του, με δημοσιογραφική ανεξαρτησία και σεβασμό στη δεοντολογία.

Ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς και διετέλεσε πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ από το 2008 ως το 2009, οπότε και εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέμεινε βουλευτής ως το 2012. Ως πρόεδρος της Αυγής, από το 2013 ως το 2017, ο Β. Μουλόπουλος έδινε καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης μαζί με όλο το επιτελείο της εφημερίδας, με γνώμονα τις απόψεις και τις αξίες της Αριστεράς. Επιπλέον, ο Β Μουλόπουλος διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της Left Media.

Με τις ιδέες, τα κείμενα, την εμπειρία και τη δημοσιογραφική και πολιτική συγκρότησή του, ο Β. Μουλόπουλος είχε καθοριστική συνεισφορά στην υπόθεση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε βασικός παράγοντας στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής στο γραφείο τύπου του στις εκλογές του 2012. Πάνω από όλα, όμως, ο Βασίλης ήταν ένας τρυφερός και γλυκός άνθρωπος, ένας αγαπημένος σύντροφος και φίλος για όλους μας και θα μας λείψει απεριόριστα.

Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο και στην κόρη του, στην οικογένεια και τους συναδέλφους του . Η κηδεία του Βασίλη θα τελεστεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου, στις 4 μ.μ., στο νεκροταφείο του Χαλανδρίου».

O αποχαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα στον Βασίλη Μουλόπουλο

«Είναι δύσκολο να αποχαιρετάς έναν δικό σου άνθρωπο» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «Ο Βασίλης ήταν δίπλα μας όλα τα χρόνια της αναγέννησης και της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Με την οξυδέρκεια και τη σοφία του, με τη καυστική του πένα και τις ιδέες του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό το αίτημα για μια βαθιά ριζοσπαστική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Καλό ταξίδι σύντροφε».

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας τονίζει:

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του δημοσιογράφου Βασίλη Μουλόπουλου. Υπηρέτησε το λειτούργημα που επέλεξε με σθένος, κατέκτησε διευθυντικές θέσεις και ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική, αλλά και πολιτική δράση ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Στους οικείους του εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

«Ο Βασίλης Μουλόπουλος ήταν από τους δημοσιογράφους που αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους. Είχε αντιδικτατορική δράση, υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις, εκλέχθηκε σε συνδικαλιστικά όργανα, συμμετείχε στα πολιτικά δρώμενα. Υπερασπίστηκε τις ιδέες του με πάθος και επιχειρήματα.

Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του».

H ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

«Βασίλη θα είσαι
πάντα στην καρδιά μας

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον ξεχωριστό συνάδελφο Βασίλη Μουλόπουλο που έχασε σε ηλικία 72 χρονών τη ζωή του στη μάχη με τον καρκίνο.

Έφυγε άλλος ένας λαμπρός συνάδελφος, με ιδιαίτερη, ξεχωριστή πένα και ματιά, προσθέτοντας δυστυχώς αυτή τη φορά την υπογραφή του στη μαύρη λίστα θανάτου, που πλήττει ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό το δημοσιογραφικό χώρο.

Αγαπητός από τους συναδέλφους, ο Βασίλης Μουλόπουλος υπήρξε δάσκαλος της δημοσιογραφίας με συνεχείς παραινέσεις για την τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας και την αντικειμενική και ποιοτική ενημέρωση.

Με τον ίδιο ζήλο και συνέπεια πρωτοστάτησε μαχητικά στους αγώνες για τη δημοκρατία και την κοινωνική αλλαγή.

Ήταν ιδιαίτερα εργατικός και αφοσιωμένος στα καθήκοντα που ανέλαβε στη ζωή του, κερδίζοντας επάξια τη μεγάλη εκτίμηση των συναδέλφων και συνεργατών του.

Ο Βασίλης Μουλόπουλος γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και σπούδασε Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Σπουδών «PRO DEO» και Οικονομικά στη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, παρέμεινε στη Ρώμη και ανέπτυξε δράση στο αντιδικτατορικό κίνημα. Εργάστηκε ως συντάκτης ύλης στην εφημερίδα «Lotta Conitnua» ως το 1980.

Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως συντάκτης ύλης στην εφημερίδα «Εξόρμηση» έως το 1985. Ήταν η χρονιά που μεταπήδησε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, με τον οποίο συνέδεσε στενά την επαγγελματική του πορεία στο μέλλον, καθώς εργάστηκε στο «ΒΗΜΑ» και στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ως συντάκτης ύλης και στη συνέχεια ως αρθρογράφος και διευθυντής σύνταξης, για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Στον συνδικαλιστικό στίβο διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) (2008-2009). Αμέσως μετά, το 2009, εξελέγη Βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε έως το 2012.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΥΓΗΣ και πρόεδρος του Δ.Σ. της «Left Media».

Η ΠΟΕΣΥ σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές στέκεται δίπλα στη σύζυγο και την κόρη του αξέχαστου Προέδρου μας, του οποίου η πορεία της ζωής του θα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για όλους μας.

Η κηδεία του Βασίλη Μουλόπουλου θα γίνει αύριο Παρασκευή, 9 Μαρτίου, στις 4 μ.μ. στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.

Θα σε θυμόμαστε πάντα, συνάδελφε Πρόεδρε.

Οι διατελέσαντες Πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ

Σταμάτης Νικολόπουλος
Γιώργος Σαββίδης
Δημήτρης Κουμπιάς
»