Η εξαγορά της Monsanto από την Bayer αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου τριμήνου του 2018, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bayer κ. Werner Baumann κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του γερμανικού ομίλου φαρμάκων και χημικών για το έτος 2017.
«Κάναμε μεγάλα βήματα όσον αφορά την επικείμενη εξαγορά της Monsanto. Μόλις πρόσφατα, πήραμε το πράσινο φως από τις αντιμονοπωλιακές αρχές στη Βραζιλία. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μας προς την ολοκλήρωση της εξαγοράς» δήλωσε ο κ. Baumann.

Συνολικά, περισσότερες από τις μισές αρμόδιες Αρχές Ανταγωνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν πλέον εγκρίνει την εξαγορά. Παρ’ όλο που η Bayer συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τους θεσμούς, αρχίζει να γίνεται σαφές ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την εξέταση των σχετικών φακέλων. Σημειώνεται πως ολοκλήρωση της εξαγοράς θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο των σπόρων και των παρασιτοκτόνων.
«Ο στόχος μας τώρα είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την εξαγορά μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2018» εξήγησε ο κ. Baumann και πρόσθεσε: «Αυτό δεν επηρεάζει τις προσδοκίες μας για τη θετική έκβαση των κανονιστικών ελέγχων, ούτε και την πεποίθησή μας ότι η εξαγορά αυτή αποτελεί το σωστό βήμα».
Την περασμένη χρονιά, σημαντική σε σχέση με την πρόταση εξαγοράς και τη διαδικασία συγχώνευσης με τη Monsanto, ήταν και η συμφωνία πώλησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων του τομέα Επιστήμης Γεωργίας στην BASF. «Εχουμε, επίσης, δεσμευτεί στη δεδομένη στιγμή να εκχωρήσουμε το σύνολο των εργασιών μας σχετικά με τους σπόρους κηπευτικών. Ορισμένες πρόσθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Bayer και της Monsanto ενδέχεται εξίσου να πωληθούν ή να μεταβιβαστούν» δήλωσε ο κ. Baumann. Με αυτόν τον τρόπο η Bayer παίρνει συγκεκριμένα μέτρα συμμόρφωσης με τις παρατηρήσεις που εξέφρασαν ορισμένες Αρχές Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Το μείγμα πωλήσεων

«Από πλευράς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων το 2017 ήταν μια χρονιά με θετικές και αρνητικές μεταπτώσεις» δήλωσε ο CEO της Bayer. Οι δραστηριότητες του τομέα Φαρμάκων κατέγραψαν ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ. Οι τομείς Υγείας των Καταναλωτών και Επιστήμης Γεωργίας εμφανίζονται να υποχωρούν, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδών. Παρ’ όλα αυτά, ειδικότερα στον τομέα Επιστήμης Γεωργίας, τα αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να αποδοθούν στις δυσκολίες οι οποίες παρουσιάστηκαν στην αγορά της Βραζιλίας. Το τμήμα Κτηνιατρικών κατέγραψε άνοδο σε πωλήσεις και κέρδη.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις του ομίλου Bayer, μετά την προσαρμογή στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το χαρτοφυλάκιο, εμφανίζονται αυξημένες κατά 1,5% στα 35,015 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), χωρίς τον συνυπολογισμό μη επαναλαμβανόμενων κερδών, ανήλθαν στα 9,288 δισεκατομμύρια, παραμένοντας στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, παρά τις δυσμενείς διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) ενισχύθηκαν κατά 2,9%, στα 5,903 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά τις έκτακτες δαπάνες ύψους 1,227 δισεκατομμυρίων ευρώ (2016: 1.088 εκατομμύρια ευρώ), οι οποίες αφορούν κυρίως ζημιές από την απομείωση της αξίας άυλων περιουσιακών στοιχείων, έξοδα σχετικά με την επικείμενη εξαγορά της Monsanto, προγράμματα βελτίωσης της αποδοτικότητας, καθώς και προβλέψεις έναντι νομικού κινδύνου και ενδεχόμενων δικαστικών διεκδικήσεων. Το EBIT, προ εκτάκτων μη επαναλαμβανόμενων κερδών, αυξήθηκε κατά 4,5%, στα 7,130 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 61,9%, στα 7,336 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή από υπάρχουσες βασικές δραστηριότητες (core earnings per share) αυξήθηκαν κατά 1,0%, στα 6,74 ευρώ.
Οι ταμειακές ροές από τις υπάρχουσες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 2,7%, στα 6,611 δισεκατομμύρια ευρώ. «Είμαστε ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι το 2017 μπορέσαμε να μειώσουμε σημαντικά τις καθαρές μας υποχρεώσεις» δήλωσε ο γενικός οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Johannes Dietsch. Οι καθαρές οφειλές του oμίλου Bayer υποχώρησαν κατά 69,5%, στα 3,595 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς υπήρξε ενίσχυση των ταμειακών εισροών, τόσο από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου όσο και από την πώληση μετοχών της Covestro. «Ως εκ τούτου, είμαστε σε καλή θέση όσον αφορά τις εκκρεμείς οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με την πρόταση εξαγοράς της Monsanto» σημείωσε ο κ. Dietsch.

Οι προβλέψεις για το 2018

Με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της 31ης Δεκεμβρίου 2017, η Bayer αναμένει πωλήσεις περίπου 35 δισ. ευρώ για το 2018. Οι πωλήσεις, τα κέρδη EBITDA χωρίς τα έκτακτα και τα βασικά κέρδη ανά μετοχή αναμένονται να είναι στα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Κατόπιν προσαρμογής για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το χαρτοφυλάκιο, η Bayer εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα σημειώσουν μια χαμηλή έως μεσαία μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση, ενώ τα κέρδη EBITDA χωρίς τα έκτακτα και τα βασικά κέρδη ανά μετοχή από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες προβλέπεται ότι θα σημειώσουν μια μεσαία μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση –κατόπιν προσαρμογής για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη τις προσωρινές διακοπές διανομής λόγω μέτρων αποκατάστασης στην παραγωγή. Η Bayer αναμένει ότι ο αντίκτυπος στα διορθωμένα κέρδη EBITDA θα είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού σχετίζεται με τον Τομέα Φαρμάκων και ένα μικρό μέρος με τον Τομέα Υγείας των Καταναλωτών.

HeliosPlus