Την έχουν αποκαλέσει «φωνή της γενιάς της». Στη Λίνα Ντάναμ, ηθοποιό, σεναριογράφο, σκηνοθέτρια και συγγραφέα (το βιβλίο της «Δεν είμαι τέτοιο κορίτσι» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός), σίγουρα ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός, καθώς μιλάμε για μια γυναίκα η οποία από τότε που έγινε διάσημη –πριν από μερικά χρόνια, στα 20 κάτι –χάρη στην επιτυχία της σειράς «Girls», δεν έχει σταματήσει να τοποθετείται με παρρησία επί παντός επιστητού χρησιμοποιώντας τις άπειρες δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή εποχή στην ευκολία αυτοέκφρασης των ανθρώπων με εξομολογητικές τάσεις. Αρκετοί τη θεωρούν «δήθεν», όμως μοιάζει να πάσχει πραγματικά και δεν φοβάται να εκθέσει, όχι μόνο το γυμνό κορμί της με όλες τις ατέλειές του, αλλά και τις πιο μύχιες σκέψεις της, τις πιο παρεξηγήσιμες, άσχημες πλευρές της.
Το ταλέντο της πάντως δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση: η 31χρονη Αμερικανίδα έχει προταθεί για οκτώ βραβεία Emmy και έχει κερδίσει δύο Χρυσές Σφαίρες –τη δεύτερη μάλιστα στην κατηγορία Καλύτερης Ηθοποιού -, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Directors Guild of America για σκηνοθεσία σε κωμωδία.
Τους τελευταίους μήνες η ζωή δεν της έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο, καθώς τα μπλεξίματα μοιάζουν να διαδέχονται το ένα το άλλο. Η αρχή έγινε τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο φίλος και συνεργάτης της Μάρεϊ Μίλερ κατηγορήθηκε από μια ηθοποιό για σεξουαλική παρενόχληση. Η Ντάναμ και η συνδημιουργός του «Girls» Τζένιφερ Κόνερ δημοσιοποίησαν μια δήλωση υποστήριξής του προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων: δεν ήταν λίγοι όσοι μίλησαν για την υποκρισία τού να εμφανίζονται ως δυναμικές φεμινίστριες κάποιες που δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τις γυναίκες. Ντάναμ και Κόνερ δεν άργησαν να απολογηθούν για τη βεβιασμένη, όπως τη χαρακτήρισαν, αντίδρασή τους. Στο ξεκίνημα του 2018 έσκασε επίσης σαν βόμβα η είδηση για τον χωρισμό της με τον επί πέντε χρόνια σύντροφό της, τον μουσικό Τζακ Αντόνοφ, παραγωγό μεγάλων επιτυχιών για ονόματα όπως η Τείλορ Σουίφτ και η Lorde.
Στις 14 Φεβρουαρίου ο ιστότοπος vogue.com φιλοξένησε ένα κείμενό της στο οποίο ανακοίνωνε πως είχε υποβληθεί σε υστερεκτομή, σε αφαίρεση της μήτρας της δηλαδή. Ο λόγος για τον οποίο μπήκε στο χειρουργείο ονομάζεται ενδομητρίωση, ένα όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο που παρουσιάζεται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης, αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Συνήθως προσκολλάται σε όργανα της πυελικής περιοχής, όπως στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή πίσω από τη μήτρα, ενώ κάποιες φορές επεκτείνεται στο έντερο και την ουροδόχο κύστη προκαλώντας συχνά αφόρητους πόνους.
Η Ντάναμ αναφερόταν πάντα χωρίς ντροπές στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε –πέραν της ενδομητρίωσης είχε διαγνωστεί με ένα αυτοάνοσο νόσημα που της προκαλεί ενίοτε φοβερό αίσθημα κόπωσης, ενώ το φθινόπωρο, εξαιτίας κάποιων ενέσεων που έκανε για να απαλύνει τα άλγος στις αρθρώσεις της, εμφάνισε για πρώτη φορά ροδόχρου ακμή, ένα πλήγμα στην αυτοπεποίθησή της, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις της το μοναδικό φυσικό χαρακτηριστικό της για το οποίο ένιωθε ανέκαθεν περήφανη ήταν η αψεγάδιαστη επιδερμίδα του προσώπου της.
«Μπορεί να έχω νιώσει στο παρελθόν ότι στέρεψαν οι επιλογές μου, όμως γνωρίζω ότι τώρα έχω επιλογές. Σύντομα θα δω αν οι ωοθήκες μου, οι οποίες παραμένουν κάπου μέσα σε αυτό το τεράστιο σπήλαιο γεμάτο όργανα και ουλώδη ιστό, έχουν ωάρια. Η υιοθεσία είναι μια συναρπαστική αλήθεια την οποία θα επιδιώξω με όλες μου τις δυνάμεις. Αλλά ήθελα τη φουσκωμένη κοιλιά. Ηθελα να μάθω τι μπορούσαν να σημαίνουν αυτοί οι εννέα μήνες απόλυτης συνύπαρξης. Προοριζόμουν για αυτή τη θέση, αλλά κόπηκα στη συνέντευξη. Και είμαι εντάξει με αυτό. Αλήθεια είμαι. Μπορεί να μην το πιστεύω τώρα, αλλά θα αρχίσω γρήγορα να το πιστεύω. Και το μόνο που θα έχει μείνει είναι η ιστορία μου και οι πληγές μου, που έχουν επουλωθεί τόσο ώστε δύσκολα διακρίνονται πια». Ετσι έκλεισε τη δυνατή, υπέροχα γραμμένη και εξόχως προσωπική δήλωσή της, αποδεικνύοντας στη συνέχεια και εμπράκτως ότι μπορεί να λογίζεται ως αληθινή survivor.
Τις προηγούμενες ημέρες η Ντάναμ προέβη σε ένα μπαράζ αναρτήσεων με –προκλητικές για ορισμένους –φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram, στις οποίες εμφανίζεται γυμνόστηθη ή χορεύει με τη συμπρωταγωνίστριά της στο «Girls» Τζεμάιμα Κερκ φορώντας ένα διαφανές κορμάκι. Κυκλοφόρησαν επίσης παπαρατσικές λήψεις που την εμφανίζουν να κάνει βόλτα στους δρόμους της Νέας Υόρκης παρέα με έναν άνδρα αγνώστων λοιπών στοιχείων πυροδοτώντας φήμες για ένα νέο ειδύλλιο. Στην πρόσφατη απονομή των βραβείων του κινηματογραφικού φεστιβάλ Athena που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική μητρόπολη εμφανίστηκε ιδιαιτέρως κεφάτη για να παραδώσει μια τιμητική διάκριση στον επιτυχημένο σκηνοθέτη και παραγωγό Τζέι Τζέι Εϊμπραμς. Στις αρχές του περασμένου μήνα μάθαμε κιόλας ποιο θα είναι το επόμενο τηλεοπτικό της βήμα: η αμερικανική μεταφορά της επιτυχημένης βρετανικής σειράς «Camping» για το καλωδιακό κανάλι HBO με πρωταγωνίστρια την Τζένιφερ Γκάρνερ. Είπαμε, η Λίνα είναι ασταμάτητη.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ