Σε λιγότερο από έναν μήνα, και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου, θα δοθεί η εκκίνηση του 5ου πρωταθλήματος σκυταλοδρομιών δρόμου ΒΙΚΟΣ Street Relays στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α’ στην Πάτρα. «Μετράμε αντίστροφα για το πέμπτο πρωτάθλημα σκυταλοδρομιών δρόμου, που ξεκινάει από την πόλη της Πάτρας, η οποία το 2018 θα αποτελεί αθλητικό επίκεντρο της χώρας, και για 5η συνεχόμενη χρονιά προσφέρει μέσα από εννέα αγώνες νέες συγκινήσεις σε χιλιάδες δρομείς, μην παραλείποντας τη βοήθεια σε κοινωφελή ιδρύματα» αναφέρουν οι διοργανωτές.
Στην Πάτρα οι δρομείς «αλλάζουν σκυτάλη στο κέντρο της πόλης», με εκκίνηση και τερματισμό την πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α’. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι αγώνες ξεκινούν στις 11.00 (ατομικός αγώνας 10.000 μ. «ΦΑΝΗΣ ΤΣΙΜΙΓΚΑΤΟΣ», Street Relays 2×5.000 μ. και Street Relays 4×2.500 μ.), ενώ οι παιδικοί αγώνες (4×100 μ. «ΑΛΕΚΑ ΣΙΟΥΛΗ») θα ξεκινήσουν στις 12.10.
Εκτός από την αγορά αθλητικού υλικού για τα σχολεία της Πάτρας οι δρομείς τρέχουν για να τιμήσουν τη μνήμη του πρωταθλητή δρόμων αντοχής μεγάλων αποστάσεων Φάνη Τσιλιγκάτου και της κορυφαίας σπρίντερ της δεκαετίας του ’80 Αλέκας Σιούλη.
Επόμενοι σταθμοί του εφετινού πρωταθλήματος, το οποίο έχει επιμεληθεί και διαμορφώσει ο διευθυντής αγώνων και κορυφαίος έλληνας πρωταθλητής δρόμων αντοχής κ. Νότης Παπούλιας, είναι: η Γλυφάδα (Σάββατο 21 Απριλίου), η Χαλκίδα (Κυριακή 13 Μαΐου), η Θεσσαλονίκη (Κυριακή 20 Μαΐου), τα Ιωάννινα (Σάββατο 9 Ιουνίου), η Κοζάνη (Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου), η Καβάλα (Κυριακή 14 Οκτωβρίου), η Λάρισα (Κυριακή 21 Οκτωβρίου) και ο Πειραιάς (Κυριακή 18 Νοεμβρίου).

Οι αριθμοί των Βίκος Street Relays

Το πρωτάθλημα σκυταλοδρομιών δρόμου Βίκος Street Relays αποτελεί τη μεγαλύτερη σειρά αγώνων στη χώρα, και αυτό αποδεικνύεται από τα αριθμητικά στοιχεία των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε το 2014 σε έξι πόλεις (Ραφήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Βόλος και Πειραιάς). Αν και γινόταν για πρώτη φορά, στις έξι αυτές διαδρομές συμμετείχαν 2.500 δρομείς παρουσία περισσότερων από 7.000 ατόμων, ενώ ενισχύθηκαν τέσσερα κοινωφελή ιδρύματα με το ποσό 2.000 ευρώ.
Την επόμενη χρονιά προστέθηκε ένας ακόμα αγώνας και οι πόλεις στις οποίες έτρεχαν οι 4.000 δρομείς αυξήθηκαν σε επτά (Καλαμάτα, Μαρούσι, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Βόλος). Το ποσό που συγκεντρώθηκε και μοιράστηκε σε έξι αυτή τη φορά κοινωφελή ιδρύματα ανήλθε στα 4.000 ευρώ.
Το 2016 οι πόλεις έγιναν οκτώ, με αγώνες σε Καλαμάτα, Γλυφάδα, Καβάλα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πειραιά και την παρουσία 19.000 ατόμων, εκ των οποίων οι 7.000 δρομείς. Το ποσό για τα οκτώ κοινωφελή ιδρύματα και συλλόγους που ενισχύθηκαν αυξήθηκε στα 10.000 ευρώ.
Την περσινή χρονιά οι σταθμοί έφτασαν τους εννέα (Γλυφάδα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λάρισα, Χαλκίδα, Πειραιάς, Πάτρα) με συμμετοχή και παρουσία περίπου 20.000 ατόμων, μεταξύ των οποίων 7.000 δρομείς, ενώ ενισχύθηκαν εννέα κοινωφελή ιδρύματα με το ποσό των 12.000 ευρώ.
Σε αυτά τα 4 χρόνια ύπαρξης του πρωταθλήματος σκυταλοδρομίας διεξήχθησαν συνολικά 30 αγώνες σε όλη τη χώρα με την παρουσία και τη συμμετοχή 59.000 ατόμων και συνολικά ενισχύθηκαν 27 κοινωφελή ιδρύματα με περισσότερα από 28.000 ευρώ.
Για εφέτος οι διοργανωτές ευελπιστούν οι αριθμοί να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο. Εκτιμούν ότι η παρουσία του κόσμου θα φτάσει τα 25.000 άτομα, εκ των οποίων οι 11.000 θα αγωνιστούν, οι 4.000 θα είναι παιδιά και οι υπόλοιποι θα βρίσκονται στο πλευρό των δρομέων εμψυχώνοντάς τους. Σύμφωνα με τους διοργανωτές το ποσό αξίας 15.000 ευρώ που θα συγκεντρωθεί θα δοθεί στους 9 δήμους των αγώνων για την αγορά αθλητικού υλικού αλλά και την ενίσχυση περισσότερων από 30 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι εγγραφές για τον αγώνα στην Πάτρα έχουν ήδη ξεκινήσει μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα relays.gr.

HeliosPlus