Οι παραδοχές προηγούνται. Το Clio υπήρξε ανέκαθεν μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές στην κατηγορία του για λόγους που σχετίζονται με την αισθητική και την τεχνολογία του. Ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που η πετρελαιοκίνηση πήρε το «πράσινο φως» στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, το γαλλικό μοντέλο αποκάλυψε την έφεση της Renault στους πετρελαιοκινητήρες τόσο στο επίπεδο των επιδόσεων όσο και σε εκείνο του χαμηλού κόστους χρήσης.

Παρά τον αυξημένο, σε σχέση με τις turbo εκδόσεις βενζίνης, κυβισμό του κινητήρα diesel –στα 1.461 κ.εκ. -, τα μεγέθη κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών ρύπων παραμένουν τόσο χαμηλά, ώστε και οι δύο εκδόσεις ισχύος, με 90 και 110 ίππους, να απαλλάσσονται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας. Και ενώ η λιγότερο ισχυρή έκδοση, με τιμή εκκίνησης τα 15.830 ευρώ, αποτελεί την προφανέστερη προτίμηση από κάθε άποψη, η κορυφαία έκδοση των 110 ίππων με κόστος 17.910 ευρώ μοιάζει εξεζητημένη και απευθύνεται σε εξαιρετικά συνειδητοποιημένους αγοραστές.

Οι τελευταίοι απολαμβάνουν όχι μόνο την επιπλέον ισχύ και ροπή, αλλά και το καλύτερο επίπεδο εξοπλισμού με τα διακριτικά Dynamic και μια πληθώρα στοιχείων που δικαιολογούν την τιμή πώλησης και εναρμονίζονται με τη λογική των Γάλλων, οι οποίοι προσέφεραν πάντοτε υπερεξοπλισμένες εκδόσεις.
Η διαφορά σε σχέση με άλλους κατασκευαστές γίνεται πλέον εμφανέστερη συνυπολογίζοντας τη βελτίωση του εσωτερικού στην πρόσφατη ανανέωση του μοντέλου. Η σύγχρονη σε λειτουργία οθόνη 7 ιντσών του αναβαθμισμένου συστήματος infotainment αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς στον θάλαμο επιβατών, με τα μαλακά πλαστικά στο ταμπλό και τις σκληρότερες αλλά ποιοτικές επιφάνειες στο εσωτερικό των θυρών. Οι διαθέσιμοι χώροι είναι ικανοποιητικοί για τέσσερις επιβάτες, με τους πίσω να κάθονται άνετα από την άποψη του εσωτερικού ύψους, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 300 λίτρα, μέγεθος που τοποθετεί το Clio στις πρώτες θέσεις της κατηγορίας του και αυξάνει κατακόρυφα τη χρηστικότητά του.
Ενα ακόμα ατού του Clio είναι η άνεση που προσφέρει η ανάρτησή του –απόρροια και πάλι της γαλλικής σχολής –με εντελώς προβλέψιμη συμπεριφορά στις συνήθεις συνθήκες κίνησης ενός τέτοιου αυτοκινήτου, το οποίο προτάσσει την ευκολία τοποθετώντας σε δεύτερο ρόλο το δεδομένο οδηγοκεντρικό προφίλ του. Αναμφίβολα η αυξημένη ισχύς βοηθά στο να κινηθείς σβέλτα, αλλά αυτό που θα εκτιμήσει περισσότερο ο οδηγός του είναι η πολιτισμένη λειτουργία του κινητήρα χωρίς κραδασμούς και υπερβολικούς θορύβους. Μια ακόμη απόδειξη ότι η πρόσφατη ανανέωση ήταν καθολική, με έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία αναδεικνύουν την αξία ενός αυτοκινήτου που από την πρώτη ματιά συγκινεί με τη σχεδίασή του και διαφοροποιείται μέσω αυτής από τον ανταγωνισμό του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ