Εδώ και χρόνια, οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας. Χωρίς το έργο πρωτοπόρων γυναικών στην τεχνολογία, όπως η Hedy Lamarr και η Barbara Liskov, δεν θα υπήρχαν σήμερα ούτε Wi-Fi ούτε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη μορφή που μας είναι οικεία σήμερα.
Ωστόσο, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να έχουν ιδιαίτερα χαμηλή εκπροσώπηση στην εκπαίδευση και σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 35% των κοριτσιών προχωρεί σε ανώτερες σπουδές σε θέματα STEM και πολλά από αυτά δεν ενθαρρύνονται καν για να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να επιτύχουν στους σχετικούς κλάδους.
Η ανάπτυξη κώδικα αποτελεί μια από τις πλέον ζητούμενες δεξιότητες σε επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους. Οι μισές περίπου από τις νέες θέσεις προγραμματισμού προέρχονται από κλάδους εκτός της τεχνολογίας, όπως είναι ο κλάδος των χρηματοοικονομικών, της υγειονομικής περίθαλψης και της βιομηχανικής παραγωγής.
Μάλιστα σε πρόσφατη έκθεσή του, με τίτλο «Σπάζοντας τον κώδικα: Η εκπαίδευση των κοριτσιών και των γυναικών σε STEM», ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) εξέφρασε ανησυχίες ότι «η συμμετοχή των γυναικών μειώνεται σε έναν τομέα που διαρκώς επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο».
Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Vodafone επεκτείνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συγγραφής κώδικα #CodeLikeAGirl, το οποίο απευθύνεται σε 1.000 έφηβες ηλικίας 14 έως 18 ετών από 26 χώρες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων κοριτσιών από την Ελλάδα, με στόχο την αντιμετώπιση του διευρυνόμενου χάσματος ανάμεσα στα δύο φύλα στα επαγγέλματα STEM.
Σε συνεργασία με τον οργανισμό «Code First: Girls», το πρόγραμμα #CodeLikeAGirl του Ομίλου Vodafone, το μεγαλύτερο διεθνές πρόγραμμα εκμάθησης συγγραφής κώδικα σε κορίτσια, παρέχει πενθήμερα εργαστήρια ανάπτυξης κώδικα για έφηβες, σε αγορές σε Ευρώπη, Ινδία, Μέση Ανατολή, Νότια Αφρική και Αυστραλία όπου δραστηριοποιείται ο Ομιλος.
Στον πρώτο χρόνο δράσης του προγράμματος, το 2017, 500 κορίτσια από 26 χώρες εκπαιδεύτηκαν στην ανάπτυξη κώδικα. Στη χώρα μας 20 έφηβες παρακολούθησαν επί μία εβδομάδα μαθήματα κώδικα στα γραφεία της Vodafone στην Αθήνα, ενώ εφέτος το πρόγραμμα υπόσχεται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερα κορίτσια να εκπαιδευτούν.
«H ενδυνάμωση και η ενίσχυση των γυναικών και των νέων με τεχνολογικές δεξιότητες αποτελούν δύο στρατηγικούς πυλώνες υπευθυνότητας για τη Vodafone Ελλάδας. Το πρόγραμμα ανάπτυξης κώδικα που υλοποιεί η Vodafone έχει σχεδιαστεί με στόχο να καταστήσει ελκυστικό για τα κορίτσια έναν τομέα που σήμερα είναι πιο δημοφιλής στα αγόρια. Ετσι, δημιουργούμε νέες ευκαιρίες και αυξάνουμε τις επιλογές που έχουν τα κορίτσια και στη χώρα μας για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία» δήλωσε σχετικά η κυρία Φραγκίσκη Μελίσσα, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Vodafone Ελλάδας.
Οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα θα διδαχθούν βασικές γνώσεις των γλωσσών υπολογιστών και προγραμμάτων ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των html, CSS, GitHub και Bootstrap. Στο τέλος του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τον δικό τους ιστότοπο.

HeliosPlus