Το όνειρό του από παιδί ήταν να σχεδιάζει κινούμενα σχέδια, όμως τελικά η πορεία του, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «The Wall Street Journal», υπήρξε αρκετά διαφορετική.

Σήμερα, ο Μπιάρκε Ινγκελς ανήκει στα μεγάλα «αστέρια» της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Μάλιστα η εταιρεία του, ονόματι BIG (Bjarke Ingels Group), ανέλαβε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια των τελευταίων 20 ετών στον κόσμο: τον σχεδιασμό και την κατασκευή του Two World Τrade Center, ενός από τους μεγαλύτερους ουρανοξύστες του κόσμου, που θα αντικαταστήσει τους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, οι οποίοι κατέρρευσαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Μια αρχιτεκτονική υπερπαραγωγή που αναμένεται να αλλάξει για πάντα τον ορίζοντα της Νέας Υόρκης.

Η ιστορία του δανού αρχιτέκτονα Μπιάρκε Ινγκελς, τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει «σύγχρονη μεγαλοφυΐα», έγινε ταινία τεκμηρίωσης και ίσως να μην μπορούσε να συμβεί διαφορετικά· το στόρι του μπορεί να δελεάσει κάθε ντοκιμαντερίστα. Ο συμπατριώτης του Ινγκελς, σκηνοθέτης Κάσπαρ Αστρουπ Σρέντερ ακολούθησε τον αρχιτέκτονα για περισσότερα από πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια δηλαδή της προσπάθειάς του να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο μέχρι στιγμής έργο της ζωής του.
Η ταινία λέγεται «Big Time» και σύντομα θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο των προβολών ντοκιμαντέρ του CineDoc, χάρη στο οποίο προβάλλονται βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ τα οποία δεν έχουν βρει διανομή στη χώρα μας.

Οι προβολές της ταινίας (με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δανίας και σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής) θα γίνουν από 21 έως 28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, στην Πάτρα, στην Αμαλιάδα και στη Θεσσαλονίκη (δείτε πλήρες πρόγραμμα πιο κάτω), ενώ μετά την προβολή της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου στις 19.30 στην Αθήνα στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα ακολουθήσει συζήτηση με τον αρχιτέκτονα Κώστα Τσιαμπάο, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ (φυσικά οι προβολές θα γίνουν με ελληνικούς υποτίτλους).

Εδώ και χρόνια το CineDoc βρίσκεται σε αρμονική συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο Δαναό, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το ABCinema Πάτρας, τον Δήμο Βόλου και το CineCinema Αμαλιάδας. Οι προβολές, που διαρκούν από τον Σεπτέμβριο ως τον Μάιο, συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. Το CineDoc είναι ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs και το 2017 ίδρυσε το Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου Αθηνών CineDoc Kids.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
¢ Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 19.30 στην Αθήνα (Γαλλικό Ινστιτούτο).
¢ Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 16.00 στην Αθήνα (Κινηματογράφος Δαναός).
¢ Tετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 21.00 στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα «Σταύρος Τορνές»).
¢ Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 21.30 στην Πάτρα (Κινηματογράφος Πάνθεον).
¢ Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στην Αμαλιάδα (CineCinema).
Για τις προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας και μέσω VIVA, από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.viva.gr/tickets/festival/galliko-instituto-elladas/cinedoc/

HeliosPlus