Ανοίγει ο δρόμος για την ανακαίνιση και αξιοποίηση τριών κτιρίων στα «στρατιωτικά παραπήγματα» του 401, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τις εγκαταστάσεις του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από την Περιφέρεια Αττικής, την Εκκλησία της Ελλάδος και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πρόκειται για ένα έργο πολιτιστικού χαρακτήρα στο κέντρο της Αθήνας. Τα 14 κτίρια του πρώην νοσοκομείου εκτείνονται σε μια έκταση 12 στρεμμάτων ανάμεσα στο Πάρκο Ελευθερίας, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο ΝΙΜΤΣ, προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα δοθούν από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Η αρχή έγινε τον περασμένο Αύγουστο, όταν το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της αντιπεριφερειάρχου Αττικής κυρίας Ερμίνας Κυπριανίδου περί ανακαίνισης και αξιοποίησης τριών κτιρίων επί των οδών Δεινοκράτους και Ιατρίδου.
Τα κτίρια διαθέτουν σπάνια, πλέον, οικοδομική τεχνολογία και ρυθμολογικά στοιχεία, η λιθοδομή τους είναι πολυγωνική και φέρουν αξιόλογα διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις τους και ξύλινη τετράριχτη στέγη με βυζαντινού τύπου κεραμίδια. Αποτελούν χαρακτηριστικά «δείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα και σημαντικά τεκμήρια της εξέλιξης της πόλης των Αθηνών από πολεοδομική, ιστορική και αρχιτεκτονική άποψη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία χαρακτηρίζονται 7 από τα 14 ως διατηρητέα.
Η απόφαση αυτή του υπουργείου είχε προκαλέσει την αντίδραση της «Monumenta», της οργάνωσης για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας, η οποία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εν λόγω απόφασης και ζητεί τον χαρακτηρισμό και των 14 κτιρίων ως διατηρητέων.
«Η μερική προστασία του ενιαίου κτιριακού συγκροτήματος, του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, αποτελεί ακρωτηριασμό του και καταστροφή του ίδιου του συνόλου ως αυτοτελούς οντότητας, της αρχιτεκτονικής κλίμακάς του, των σχέσεων όγκου, υψών και ελεύθερου χώρου και εν γένει συνιστά επέμβαση σε ένα σύνολο που διαμορφώθηκε ως ενιαίο όλον, βάσει των αναγκών, της αισθητικής και της κλίμακας της περιόδου την οποία εκπροσωπεί, καταστώντας το ορόσημο της πόλεως των Αθηνών» σχολιάζει στο «Βήμα» η αρχαιολόγος και συντονίστρια της οργάνωσης, κυρία Ειρήνη Γρατσία.

Η ιστορία του στρατοπέδου

Στην έκταση των 12 στρεμμάτων στεγάστηκε το 1877 το 1ο Σύνταγμα Πεζικού. Λίγο μετά, το 1882, και μέχρι το 1897 τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος αξιοποιήθηκε για τη λειτουργία του Στρατιωτικού Σχολείου Υπαξιωματικών, το οποίο ήταν εφάμιλλο και ισάξιο της Σχολής Ευελπίδων, ενώ από το 1904 και μέχρι το 1971 το συγκρότημα χρησιμοποιήθηκε από το Α’ Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Στη συνέχεια η έκταση πέρασε στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας της Ελλάδος κατόπιν ανταλλαγής εκτάσεων με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Το σχέδιο της αποκατάστασης

Η δημοπράτηση και η εκτέλεση του έργου θα γίνει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Αττικής. Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση των εκτεταμένων βλαβών που παρουσιάζουν τα κτίσματα αυτά, όπως καταρρεύσεις στεγών – τοίχων, διάβρωση πατωμάτων, σήψη ξύλινων στοιχείων, οξείδωση σιδηρών στοιχείων. Θα ακολουθήσουν η ενίσχυση των στοιχείων των υφιστάμενων φερόντων οργανισμών τους και η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων προκειμένου να καταστούν λειτουργικοί και να αξιοποιηθούν. Οπως έχει γίνει γνωστό, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στα τρία οικήματα θα στεγαστούν το Ιστορικό Αρχείο της Συνόδου και η Βιβλιοθήκη της, ενώ θα δημιουργηθεί και ένας χώρος κατάλληλος για εκθέσεις και εκδηλώσεις.

HeliosPlus