Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο Δαναό (Κηφισίας και Πανόρμου) σηκώνεται η αυλαία του Φεστιβάλ CineDoc Kids. Ενδιαφέρουσες ιστορίες απεικονίζουν τη ζωή μέσα από τα μάτια παιδιών και εφήβων σε ταινίες που κάνουν την παρθενική προβολή τους σε ελληνικές αίθουσες· όπως το ντοκιμαντέρ «Sing» που κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους και η ολλανδική κωμωδία «Μικρός γκάνγκστερ».
Το εφετινό φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα με τη νορβηγική ταινία μυθοπλασίας «Επιχείρηση Aρκτική» που αφηγείται την περιπέτεια τριών παιδιών που αναγκάζονται να επιβιώσουν μόνα τους στον αρκτικό Βορρά. Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Τραγουδώντας με τον Angry Bird», η απίθανη ιστορία ενός κορεάτη τραγουδιστή όπερας με το παρατσούκλι Angry Bird.
Οι προβολές συνοδεύονται από βιωματικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις που προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα θέματα των ταινιών: Φυσική, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, πολεμικές τέχνες, σχολικός εκφοβισμός κ.ά. Αυτό το μωσαϊκό ιστοριών μπορεί να εμπνεύσει το νεανικό κοινό και να το φέρει πιο κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου.
Ενδιαφέρον επίσης αποτελεί το γεγονός ότι η παρουσίαση των ταινιών γίνεται από την παιδική κριτική επιτροπή CineDoc Kids που θα βραβεύσει την καλύτερη ταινία. Μαθητές σχολείων της Αττικής απαρτίζουν την κριτική επιτροπή συμμετέχοντας έτσι ενεργά στη διοργάνωση του CineDoc Kids, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Μάριου Koυτσουρέλη.
Το CineDoc Kids εντάσσεται στο πρόγραμμα του CineDoc που προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο Δαναό, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το ABCinema Πάτρας, τον Δήμο Βόλου και το CineCinema Αμαλιάδας. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, των πρεσβειών Γερμανίας, Νορβηγίας, Ελβετίας, Σουηδίας, Ουγγαρίας, Ισραήλ, του Νορβηγικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Νεανικού Πλάνου.
Αναλυτικά οι ταινίες του διημέρου 20 & 21/1
l Επιχείρηση Aρκτική (Operation Arctic)
Ηλικίες: 8+
Σκηνοθεσία: Grethe Bοe-Waa, 2014, 87′, Νορβηγία / Μυθοπλασία.
Στα νορβηγικά με ελληνικούς υπoτίτλους.
Η Τζούλια και τα δίδυμα αδέλφια της μετακομίζουν με τη μητέρα τους σε μια μικρή πόλη του αρκτικού Βορρά. Στην προσπάθειά τους να επισκεφθούν τον πατέρα τους, επιβιβάζονται κρυφά σε ένα ελικόπτερο που κατευθύνεται νότια. Ομως στη διαδρομή το ελικόπτερο αλλάζει ξαφνικά πορεία…
Την προβολή θα ακολουθήσει κινηματογραφικό εργαστήριο με τον σκηνοθέτη Πιέρρο Ανδρακάκο.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας και του Νορβηγικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Σε συνεργασία με το WWF Ελλάς.
l Τραγουδώντας με τον Angry Bird (Singing with Angry Bird)
Ηλικίες: 8+
Σκηνοθεσία: Hyewon Jee, 2016, 56′, Νότια Κορέα / Ντοκιμαντέρ.
Στα αγγλικά με ελληνικούς υποτίτλους.
O Τζάε Τσανγκ Κιμ, ένας τραγουδιστής όπερας από την Κορέα, ξεκινά μια παιδική χορωδία στις φτωχογειτονιές της Πούνε, στην Ινδία. Απογοητευμένος από την έλλειψη υποστήριξης των γονέων, αποφασίζει να τους πείσει να τραγουδήσουν μαζί με τα παιδιά τους. Ο δαιμόνιος δάσκαλος με το παρατσούκλι Angry Bird μάς καλεί σε ένα ταξίδι γεμάτο δάκρυα και γέλιο!
Μετά τις προβολές, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον κινηματογράφο Δαναό, σε συνεργασία με τη διαπολιτισμική παιδική χορωδία POLYPHONICA, θα ακολουθήσει μία ξεχωριστή εκδήλωση. Τα παιδιά της χορωδίας θα τραγουδήσουν για πρώτη φορά μαζί με τους γονείς τους, εμπνευσμένα από την ιστορία του Angry Bird.
Ωρα προβολών: 15.30.
Τιμή εισιτηρίου: €6 (παιδικό μέχρι 12 ετών, €5).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CineDoc Kids: 210 7211.073.

HeliosPlus