• Αναζήτηση
 • Με ομιλία Πρ. Παυλόπουλου ξεκίνησε η 86η Σύνοδος των Πρυτάνεων

  Με ομιλία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, άρχισε σήμερα η συνεδρίαση των πρυτάνεων ΑΕΙ κατά την 86η Σύνοδο των διοικήσεων των πανεπιστημίων που γίνεται στο Ζάππειο, με σειρα «καυτών» ζητημάτων για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Η Σύνοδος ξεκίνησε την Πέμπτη με την συνεδρίαση των αντιπρυτάνεων των ΑΕΙ.

  Με ομιλία του Πρόεδρου  της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, άρχισε σήμερα η συνεδρίαση των πρυτάνεων ΑΕΙ κατά την 86η Σύνοδο των διοικήσεων των πανεπιστημίων που γίνεται στο Ζάππειο, με σειρα «καυτών» ζητημάτων για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Η Σύνοδος ξεκίνησε την Πέμπτη με την συνεδρίαση των αντιπρυτάνεων των ΑΕΙ.

  Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του προς την Σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το ποια είναι η αποστολή σας το καθορίζει το ίδιο το Σύνταγμα, με μια λακωνικότητα -imperatoria brevitas- η οποία όμως είναι άκρως εύγλωττη ως προς όλες τις θεσμικές εγγυήσεις που αφορούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ως προς τις θεσμικές εγγυήσεις της ακαδημαϊκής ελευθερίας, ως προς τις θεσμικές εγγυήσεις που αφορούν την φύση του Πανεπιστημίου ως νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου το οποίο αυτοδιοικείται πλήρως και ως προς τις θεσμικές εγγυήσεις του δικαιώματος το οποίο καθιερώνει το Σύνταγμα, να ενισχύεται οικονομικώς το Πανεπιστήμιο από την Πολιτεία».
   Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θέλω να τονίσω, και συνδέεται αμέσως με αυτό που είπα ευθύς εξαρχής, σχετικά με τη νέα γενιά, τους νέους επιστήμονες το εξής: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας, η οποία περνάει από τα Πανεπιστήμια είτε, τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο και  παρά την πολύ μεγάλη αξία των σπουδών και των δυνατοτήτων, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, είτε εγκαταλείπει την Χώρα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό και ιδίως των αρίστων. Βεβαίως και διαπρέπουν όταν φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, το ξέρετε όλοι σας. Άλλωστε και εσείς σπουδάσατε στο εξωτερικό, οι περισσότεροι τουλάχιστον, και γνωρίζετε τι σημαίνει να διαπρέπεις. Αλλά άλλοι καιροί τότε και άλλοι καιροί οι σημερινοί, που αυτή τη νεολαία την χρειαζόμαστε εδώ».
  Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Γιακουμάκης και προεδρεύων της Συνόδου, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα στην Σύνοδο που αποτελεί έμπρακτη έκφραση της αναγνώρισης από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του σημαντικού ρόλου που η Σύνοδος επιτελεί στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
   «Αντιλαμβανόμαστε τη γνώση, την έρευνα και τη παιδεία ως παγκόσμια και οικουμενικά αγαθά. Αγωνιζόμαστε για την ενεργή συμμετοχή του Ελληνικού Πανεπιστημίου στον Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό χώρο. Διεκδικούμε αυτονόητα ισότιμους όρους λειτουργίας με τα ομοβάθμια ιδρύματα της Ευρώπης, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των φοιτητών, στις ικανότητες των ακαδημαϊκών και στο ζήλο του προσωπικού των Πανεπιστημίων. Επιδιώκουμε την αριστεία στη ανώτατη εκπαίδευση, έχοντας πλήρη γνώση της αξιακής σημασίας της για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας» είπε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  Ο κ. Γιακουμάκης επεσήμανε ότι «παθογένειες δεκαετιών σε συνδυασμό με χαλαρές αντιλήψεις περί δημοκρατίας και ανοχής στην παραβατικότητα, επιτρέπουν την εκδήλωση φαινομένων που δεν ευνοούν την πλήρη αφοσίωση της ακαδημαϊκής κοινότητας στη διδασκαλία και στην έρευνα, στην άμιλλα και στη δημιουργία».
  Κλείνοντας την ομιλία του, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «τόσο οι σημερινές διοικήσεις των Πανεπιστημίων, όσο και οι επόμενες, θα συνεχίσουν να δίνουν τον αγώνα σε όλα τα μέτωπα για μια καλύτερη Παιδεία, για ένα φωτεινότερο μέλλον για τα παιδιά μας και για τη χώρα».
  Η Σύνοδος συνεχίζεται αύριο με την ομιλία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες για το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο δημιουργίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οπότε οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα ενημερωθούν για όλες τις νεες αποφάσεις που έχουν ληφθεί περί «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ.
  Παράλληλα θα συζητηθούν τα θεματα υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων της χώρας και οι εξελίξεις στο θέμα των μεταπτυχιακών τους σπουδών.
  Κοινωνία