Πλασάρεται σαν ο «αντι-Μακρόν», το νέο αστέρι της γαλλικής Δεξιάς και ο μόνος πολιτικός που μπορεί να τα βάλει με τον πρόεδρο. Τολμηρός, νεαρός και έντονα φιλόδοξος, ο πρώην υπουργός Λοράν Βοκιέ θα διεκδικήσει με ελπίδες την προεδρία του μεγαλύτερου συντηρητικού κόμματος της Γαλλίας στις εσωτερικές εκλογές του επόμενου μήνα (10 και 17 Δεκεμβρίου).
Αν όντως εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος Les Républicains (LR), ο 42χρονος Βοκιέ υπόσχεται ότι θα νικήσει τον Εμανουέλ Μακρόν στις προσεχείς τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Γνωστός και σαν το «κακό παιδί» της υπερ-συντηρητικής Δεξιάς (είχε αρνηθεί επιδεικτικά να τελέσει γάμους ομοφυλόφιλων όταν ήταν δήμαρχος), σκοπεύει να αναμορφώσει το LR, ένα κόμμα που έχει διχαστεί και έχει χάσει το ηθικό του μετά την κατάρρευση του Φρανσουά Φιγιόν στις προεδρικές εκλογές τον περασμένο Απρίλιο.
Η στρατηγική του δεν έχει καμία σχέση με την αναζήτηση της ενότητας. Ο πρώην υπουργός, που χαρακτήρισε κάποτε τον Ντόναλντ Τραμπ ως «έμπνευση», θέλει να οδηγήσει το κόμμα προς τα δεξιά, με σκληρές θέσεις κατά του Μακρόν σε όλα, από την οικονομική πολιτική μέχρι τον ρόλο του Ισλάμ και της μετανάστευσης στη Γαλλία.
Τι και αν εξοργίζει τους πιο μετριοπαθείς στο κόμμα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ; Ο Βοκιέ, γνωστός και σαν «δολοφόνος» σε μερικούς συναδέλφους του, έχει συνηθίσει να κάνει εχθρούς.
Πιστεύει, όπως και ο Φιγιόν, πως αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα η Γαλλία είναι μια βίαιη μείωση των δημόσιων δαπανών.
Επισημαίνει το δικό του ρεκόρ στην περιοχή της Ωβέρνης, που λειτουργεί σαν ένα είδος μίνι κράτους, το οποίο έχει καταργήσει τα επιδόματα στα άτομα που αναζητούν εργασία μειώνοντας το λειτουργικό κόστος κατά 5%. Ο Βοκιέ επιμένει ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα αποτύχει επειδή αρνείται να τα βάλει με «τον ελέφαντα στο δωμάτιο»: τις δημόσιες δαπάνες που αντιπροσωπεύουν το 55% του ΑΕΠ της χώρας. Εκεί που ο Μακρόν εμφανίζεται μετριοπαθής, ο Βοκιέ παίρνει θέσεις στα δεξιά της Μάργκαρετ Θάτσερ. Εκεί που ο Μακρόν κηρύσσει τη βαθύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης, ο Βοκιέ θέλει μια «ένωση εθνών». Και εκεί που ο Mακρόν είναι προοδευτικός στα κοινωνικά ζητήματα, ο Βοκιέ είναι εξαιρετικά συντηρητικός.
Αλλά και το στυλ τους δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικό. Ο Μακρόν υπερηφανεύεται για τις «περίπλοκες σκέψεις» και τις καλοσχηματισμένες, βαθυστόχαστες φράσεις του. Ο Βοκιέ, αντίθετα, καλλιεργεί συνειδητά την ωμή απλότητα, τύπου Τραμπ. Τα συνθήματα και οι προτάσεις του, όπως τότε που ζήτησε την κατάργηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν σχεδιαστεί για να μιλάνε κατευθείαν στο συναίσθημα και να προκαλούν την οργή.
Μακρόν και Βοκιέ αποφοίτησαν από τη σχολή δημόσιας διοίκησης της ENA, φυτώριο της γαλλικής ελίτ, αλλά μόνο ο Βοκιέ έγινε δεκτός στην εξαιρετικά επιλεκτική École Normale Supérieure. Ο Βοκιέ έγινε επίσης ο νεότερος βουλευτής της γενιάς του, αντίθετα με τον Μακρόν που δεν κατείχε ποτέ εκλεγμένο αξίωμα προτού γίνει πρόεδρος.
Το 2005 ο Βοκιέ ψήφισε υπέρ της συνθήκης που θα θέσπιζε ένα Σύνταγμα της ΕΕ, αλλά από τότε έχει μετακινηθεί προς τον έντονο ευρωσκεπτικισμό. Μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ πρότεινε μάλιστα να καταργηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –ακραία θέση, από την οποία έχει πάρει αποστάσεις έκτοτε.
Ο Βοκιέ επικρίνει με μανία τις προσπάθειες του Μακρόν να μεταρρυθμίσει την ευρωζώνη. Κατηγορεί τον πρόεδρο ότι προτείνει έναν «τεχνοκρατικό φεντεραλισμό» που αγνοεί τις αιτίες του ευρωσκεπτικισμού, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμά του θα «διαλύσει τη Γαλλία» μέσα στην ΕΕ.
«Νομίζω ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το θεμελιώδες ζήτημα της αρχιτεκτονικής των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής ότι ένα μεγάλο μέλος και ένα μικρό μέλος δεν έχουν το ίδιο βάρος. Η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι το ίδιο με τη Λιθουανία, όσο κι αν την αγαπώ» λέει.
Τέτοιες ιδέες τον φέρνουν πιο κοντά στη Μαρίν Λεπέν. Το Εθνικό Μέτωπο τον βλέπει εδώ και καιρό ως δυνητικό σύμμαχο, κάποιον που θα μπορούσε να βγάλει την Ακρα Δεξιά από την απομόνωση. Αλλά εκείνος απέρριψε την πρόταση της Λεπέν να ενώσουν τις δυνάμεις τους αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι δεν θα συμμαχήσει ποτέ με την Ακροδεξιά.
Αντίθετα, σκοπεύει να κλέψει ψηφοφόρους από τη Λεπέν, με εξίσου σκληρή ρητορική για τη μετανάστευση, το Ισλάμ και την τρομοκρατία –ζητάει να φυλακιστούν αμέσως όλοι οι ύποπτοι για διασυνδέσεις με τρομοκράτες -, με πρόσθετο ατού ότι αντίθετα από την Ακροδεξιά, εκείνος μπορεί να αναλάβει μια μέρα την εξουσία. Αν γίνει ποτέ πρόεδρος, ο Βοκιέ ισχυρίζεται ότι θα εργαστεί πρωτίστως για να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας του, η οποία, όπως λέει, εξακολουθεί να λείπει. «Πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας, γιατί δεν θα υπάρξει καμία ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση εάν δεν αλλάξει πρώτα η Γαλλία» τονίζει.

HeliosPlus