To σκάφος της αποστολής Juno που εξερευνά τον Δία κατέγραψε πραγματικά εκπληκτικές εικόνες από μια τρομερή θύελλα που μαίνεται στο γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος. Το σκάφος πέρασε πάνω από την θύελλα η οποία προσδίδει στα νέφη εντυπωσιακά χρώματα και έστειλε εικόνες οι οποίες μοιάζουν περισσότερο με… ελαιογραφίες όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Στις εικόνες διακρίνεται η θύελλα με τα πιο σκουρόχρωμα νέφη να βρίσκονται πιο βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα. Τα πιο φωτεινά νέφη κατά την άποψη των επιστημόνων της NASA αποτελούνται από κρυστάλλους αμμωνίας ανακατεμένους με νερό σε υγρή αλλά και παγωμένη μορφή. Τα νέφη της καταιγίδας έχουν έκταση 7-12 χλμ και κινούνται με ταχύτητα 60 χλμ/ώρα.

Η αποστολή

Το σκάφος της NASA κινείται σε κατάλληλη τροχιά για να παρατηρεί τους πόλους του Δία, και ανάμεσα στα άλλα έχει απαθανατίσει πολυάριθμες θύελλες να μαίνονται στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη.
Η εικόνα που έδωσε στην δημοσιότητα η NASA ελήφθη στα τέλη Οκτωβρίου και έχει υποστεί επεξεργασία που ενισχύει τις χρωματικές διαφορές για να αναδειχθεί η εντυπωσιακή ποικιλία στην ταραγμένη ατμόσφαιρα του Δία.
Το Juno, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2005 και έφτασε στο σύστημα του Δία το 2016, έχει στόχο να μετρήσει τη σύσταση του πλανήτη και το βαρυτικό και μαγνητικό του πεδίου.
Θα αναζητήσει επίσης στοιχεία για τον σχηματισμό του μεγαλύτερου πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα και θα προσπαθήσει να απαντήσει στο παλιό ερώτημα του εάν ο Δίας έχει συμπαγή πυρήνα.