Εμειναν άναυδοι οι αστυνομικοί της Οζάκα όταν συνέλαβαν πριν από λίγες ημέρες τον διαβόητο «Νίντζα του Χέισεϊ» και αποκάλυψαν το πρόσωπό του. Ο μυστηριώδης μασκοφόρος διαρρήκτης που «μπούκαρε» σε περισσότερα από 250 σπίτια τα τελευταία οκτώ χρόνια και κατάφερνε πάντα να ξεφεύγει κάτω από τη μύτη των διωκτών του ήταν ένας παππούς 74 ετών.
Ο ηλικιωμένος άνδρας «συμπλήρωνε» τη χαμηλή σύνταξή του με τη λεία από την εγκληματική του δραστηριότητα.
Αποκάλυψε ότι τη σταδιοδρομία του μπουκαδόρου την ξεκίνησε μετά τη συνταξιοδότησή του. Δεν έδειξε μεταμέλεια. Δήλωσε όμως μετανιωμένος επειδή δεν σταμάτησε νωρίτερα τα απαιτητικά για τις δυνάμεις του ριφιφί αφού αισθανόταν πια ότι «το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον». Είχε αποταμιεύσει άλλωστε ένα ικανό ποσό για να ζήσει με αξιοπρέπεια όσο έμελλε να ζήσει.
Η σύλληψη του επονομαζόμενου «Νίντζα του Χέισεϊ» συνέπεσε με τη δημοσίευση της ετήσιας Εκθεσης για το Εγκλημα από το ιαπωνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, στην οποία καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος της εγκληματικότητας μεταξύ των διαρκώς αυξανόμενων αριθμητικά συνταξιούχων στη χώρα. Διότι περισσότεροι από ένας στους τέσσερις κατοίκους της Ιαπωνίας είναι σήμερα άνω των 65 ετών.
Και οι δημογράφοι προβλέπουν ότι το 2050 πάνω από το ηλικιακό αυτό όριο που σηματοδοτεί την είσοδο στη λεγόμενη τρίτη ηλικία θα βρίσκεται ένας στους τρεις Ιάπωνες –έχουν και υψηλό προσδόκιμο ζωής, ως γνωστόν, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου…


Υπο-τιμημένα γηρατειά


Ασφαλώς δεν είναι η αριθμητική αύξηση των ηλικιωμένων η αιτία της αύξησης της εγκληματικότητας της τρίτης ηλικίας. Είναι το γεγονός ότι όπως στο σύνολο, σχεδόν, των χωρών της Δύσης, έτσι και στην Ιαπωνία το επίπεδο ζωής των ηλικιωμένων υποβαθμίζεται πολλές φορές κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τα πάλαι ποτέ «τιμημένα γηρατειά» ως έννοια θεωρείται πλέον έωλη και ως αξία ξεπεσμένη. «Οι αποταμιεύσεις των ηλικιωμένων Ιαπώνων είναι παραδοσιακά υψηλές, ωστόσο τα τελευταία χρόνια στη χώρα αυξάνεται και το ποσοστό της φτώχειας» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι που αποφασίζουν να βγουν στην παρανομία έχουν και τον… χρόνο με το μέρος τους σε περίπτωση που η δουλειά «στραβώσει» και τους πιάσουν, όπως έπιασαν τον «Νίντζα του Χέισεϊ».
Βάσει του ιαπωνικού νόμου –αλλά και όλων των σύγχρονων δικαιικών συστημάτων –οι ηλικιωμένοι που υποπίπτουν σε εγκληματικές πράξεις αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη με μεγαλύτερη επιείκεια συγκριτικά με τους νεότερους. Εν προκειμένω, στην Ιαπωνία οι ηλικιωμένοι που συλλαμβάνονται να κλέβουν μένουν κατά μέσον όρο περίπου 2 χρόνια στη φυλακή.
Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το 2016 στη φυλακή βρίσκονταν 2.498 ηλικιωμένοι που έχουν καταδικαστεί για κλοπές, ως επί το πλείστον αγαθών από εμπορικά καταστήματα –τα ριφιφί σαν κι αυτό του «Νίντζα» σπανίζουν, είναι αλήθεια. Πρόκειται για έναν αριθμό φυλακισμένων (ανδρών κατά συντριπτική πλειονότητα) αυξημένο κατά 400% συγκριτικά με τον αριθμό των φυλακισμένων το 1997. Και ασφαλώς την τελευταία 20ετία δεν τετραπλασιάστηκαν οι άνω των 65 ετών στην Ιαπωνία…
Πιο καλή η φυλακή


Εκείνο που κάνει αίσθηση και αποκαλύπτει την έξαρση της εγκληματικότητας στην τρίτη ηλικία είναι το γεγονός ότι από τους 2.498 ηλικιωμένους φυλακισμένους της Ιαπωνίας οι 7 στους 10 βρίσκονται για πρώτη φορά στη ζωή τους στη «στενή». Και καθώς περίπου το ήμισυ των φυλακισμένων ηλικιωμένων έχουν ανάγκη από τακτική ιατρική φροντίδα, οι ιαπωνικές αρχές ενέκριναν προ μηνών ένα πρόγραμμα επάνδρωσης των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας με το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έκθεσης του ιαπωνικού υπουργείου είναι πάντως το ότι πολλοί ηλικιωμένοι γίνονται καθ’ έξιν κλέφτες! Διότι το 23,2% όσων αποφυλακίζονται υποπίπτει εκ νέου σε κλοπές.
Μεταξύ των ηλικιών 30 και 64 ετών το ποσοστό των υπότροπων εγκληματιών είναι 18,1%, ενώ για τους κάτω των 29 ετών το ποσοστό πέφτει στο 11,1%. Αυτό οφείλεται άραγε στην επιεικέστερη μεταχείριση των ηλικιωμένων ή στο ότι στη φυλακή βρίσκουν την κοινωνική φροντίδα που αδυνατούν να βρουν ως ελεύθεροι πολίτες;

HeliosPlus