Διάθεση για έπαινο προς την Κίνα και τον Σι Τζινπίνγκ είχε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, μιλώντας στο Μέγαρο του Λαού και αποκαλώντας τον κινέζο πρόεδρο «θερμό και ευγενικό» οικοδεσπότη. Η ομιλία του Τραμπ πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα και στο επίκεντρο βρέθηκαν τα μείζονα ζητήματα της Βόρειας Κορέας και του εμπορίου.

Τραμπ για Βόρεια Κορέα

Βέβαια, ο αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να προτρέψει τον κινέζο ομόλογό του στο να «εργαστεί σκληρά και αποτελεσματικά» για να βάλει φρένο στο πυρηνικό «μένος» της Βόρειας Κορέας, εκφράζοντας, ωστόσο, την εκτίμησή του για τις έως τώρα προσπάθειες της χώρας.

«Ο χρόνος περνάει, όμως. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και ελπίζω ότι η Κίνα θα δράσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από κάθε άλλον», τόνισε ο Τραμπ, ο οποίος έφτασε στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία. Η πόλη τον υποδέχτηκε την Τετάρτη με ιδιαίτερη θέρμη και μεγαλοπρέπεια.

Παράλληλα, διευκρίνισε χαμογελώντας, ότι εάν ο Σι Τζινπίνγκ αποφασίσει κάτι και εργαστεί σκληρά για αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να μη συμβεί.

«Ένα πράγμα ξέρω για τον πρόεδρός σας. Εάν αποφασίσει να δράσει αναφορικά με τη Β. Κορέα, θα υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’αυτό».

Στις δηλώσεις αυτές, ο Σι Τζινπίνγκ δεν απάντησε ευθέως. Αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι η Κίνα δεσμεύεται για να επιλύσει την κρίση με «διάλογο και διαπραγματεύσεις» και ξεκαθάρισε ότι και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ, με σκοπό να διασφάλιση ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.

Τραμπ για εμπορικές συναλλαγές με Πεκίνο

Ο αμερικανός πρόεδρος έθιξε, επίσης, το θέμα των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα και τη «σοκαριστική» ανισορροπία που επικρατεί. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν αποδίδει κατηγορίες προς τη χώρα. «Άλλωστε, ποιος μπορεί να κατηγορήσει μια χώρα που εκμεταλλεύεται μια άλλη χώρα προς το συμφέρον τον πολιτών της;»

Δήλωσε, όμως, ότι κατηγορεί προηγούμενες κυβερνήσεις για την εν λόγω κατάσταση εμπορικού ελλείμματος και τόνισε ότι είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί.

Πρωτόγνωρη η υποδοχή του αμερικανού προέδρου από το Πεκίνο

Η υποδοχή που επιφύλασσε η Κίνα στον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια, χαρακτηρίστηκε ως πιο θερμή που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε «ξένο επισκέπτη». «Η Κίνα έστρωσε το κόκκινο χαλί κυριολεκτικά και μεταφορικά» σχολίασε αμερικανίδα ανταποκρίτρια στο Πεκίνο.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ απευθυνόμενος στον Τζινπίνγκ είπε «είσαι ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος».