H βρετανική εταιρεία Henry Cookson Adventures, η οποία ειδικεύεται στη διοργάνωση τουριστικών ταξιδιών που «παντρεύουν» την περιπέτεια με την πολυτέλεια, ανακοίνωσε ότι θέλει να διοργανώσει ταξίδια με το Airlander 10, ένα ολοκαίνουργιο γιγάντιο υβριδικό αεροσκάφος το οποίο συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός αερόπλοιου και ενός αεροπλάνου. Το Airlander έχει μήκος 92 μέτρα και πλάτος 43,5 μέτρα και καταγράφεται ως το μεγαλύτερο ιπτάμενο όχημα στον κόσμο.
Το σκάφος αυτό κινείται με ήλιο, το οποίο είναι πολύ πιο ασφαλές από το υδρογόνο που χρησιμοποιούνταν στα αερόπλοια στο παρελθόν και είχε αποτελέσει αιτία πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων. Επίσης, είναι φτιαγμένο από τρία στρώματα υφάσματος, περιλαμβανομένου του Vectran, το οποίο θεωρείται ότι είναι πέντε φορές πιο ανθεκτικό από το ατσάλι. Αν και το σκάφος αρχικά κατασκευάστηκε για στρατιωτική χρήση, καθώς μπορεί να παραμένει στον αέρα για πολλές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σχετικό ενδιαφέρον. Ετσι, οι κατασκευαστές αρχίζουν να το προωθούν ως σκάφος μεταφοράς φορτίων ή ως σκάφος που θα χρησιμοποιείται για να βοηθήσει σε έκτακτες ανάγκες, φυσικές καταστροφές κ.λπ.
Η Henry Cookson Adventures σκέφτηκε ότι μπορεί με αυτό να οργανώσει άκρως ενδιαφέροντα ταξίδια, αφού οι επιβάτες θα μπορούν να κάνουν κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου απολαμβάνοντας τη θέα του πλανήτη από τα τεράστια παράθυρά του. Τα στελέχη της αναφέρουν ότι έτσι θα προσφέρουν στους πελάτες τους μια εμπειρία η οποία θα αποτελεί «πραγματικό θησαυρό που θα κουβαλούν σε όλη τους τη ζωή».

Ρομπομέλισσες θα σώζουν ζωές

Ομάδα ερευνητών από διάφορα τμήματα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατασκεύασε ένα ρομποτικό έντομο με ικανότητα όχι μόνο να πετά, αλλά και να κολυμπά! Επειδή προφανώς τους θύμισε τις μέλισσες, οι ερευνητές ονόμασαν το ρομποτάκι αυτό RoboBee. Το ρομπότ είναι χίλιες φορές πιο ελαφρύ από άλλα αντίστοιχα και έχει τη μοναδική ικανότητα να βουτά από αέρος μέσα στο νερό και να βγαίνει από αυτό συνεχίζοντας να πετά κανονικά χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, η… ρομπομέλισσα μπορεί να βοηθήσει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, σε περιβαλλοντικές παρατηρήσεις, σε βιολογικές μελέτες κ.ά.

Ρούχα-θερμοστάτες

Ερευνητές του Κέντρου Νανοτεχνολογίας και Εξυπνων Υλικών στην Πορτογαλία δημιούργησαν ρούχα τα οποία διαθέτουν δικό τους σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας έτσι ώστε ο άνθρωπος που τα φορά να βρίσκεται στην «τέλεια θερμοκρασία». Το μυστικό των ρούχων αυτών κρύβεται σε μικροσκοπικές κάψουλες οι οποίες έχουν την ικανότητα να απορροφούν αλλά και να απελευθερώνουν θερμότητα. Οι κάψουλες αυτές έχουν μέγεθος χίλιες φορές μικρότερο από αυτό μιας τρίχας και ενσωματώνονται στις ίνες των υφασμάτων. Περιέχουν ένα υλικό από κερί το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση και τους χαρίζει τις δυνατότητες ελέγχου της θερμοκρασίας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι «θερμορυθμιστικές» κάψουλες μπορούν σε πρώτη φάση να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες στον τομέα της αθλητικής ένδυσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ