Επί μήνες ο Λευκός Οίκος του Τραμπ διέψευδε τη συμπαιγνία με τη Ρωσία. Αλλά στα δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα προέκυψαν νέα αποδεικτικά στοιχεία για τα φιλόδοξα σχέδια ενός πρώην βοηθού εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ να οργανώσει μια συνάντηση του μελλοντικού προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Υπήρξαν συναντήσεις με έναν μυστηριώδη καθηγητή στο Λονδίνο, με μια Ρωσίδα που παρουσιάστηκε ως «ανιψιά του Πούτιν» και υποσχέσεις ότι το Κρεμλίνο ήταν έτοιμο να αποκαλύψει «βρωμιές» για τη Χίλαρι Κλίντον.
Τα πιο σαφή αποδεικτικά στοιχεία για προσπάθειες ενός αξιωματούχου της εκστρατείας να συνεργαστεί με το Κρεμλίνο προέκυψαν στο κατηγορητήριο που συνέταξε ο Ρόμπερτ Μιούλερ, ο ειδικός ανακριτής που είναι επικεφαλής της έρευνας σχετικά με τις επαφές Τραμπ – Ρωσίας.
Δημοσιοποιήθηκε την ίδια μέρα που ο πρώην διευθυντής της καμπάνιας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ και ο σύμβουλος Ρικ Γκέιτς κατηγορήθηκαν για συνωμοσία, ξέπλυμα χρημάτων και άλλα, και παραδόθηκαν στο FBI.
Μέχρι τώρα ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, Ελληνοαμερικανός ο οποίος υπήρξε σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία του Τραμπ, είχε παίξει μικρό ρόλο στο σκάνδαλο. Αλλά τη Δευτέρα εμφανίστηκε ως το πρώτο πρόσωπο που συμφώνησε να συνεργαστεί με τον Μιούλερ, αφού παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα στους ερευνητές του FBI.
Σύμφωνα με το 14σέλιδο κατηγορητήριο, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2016 ο Παπαδόπουλος προσπάθησε ακούραστα να σφυρηλατήσει δεσμούς με αξιωματούχους του Κρεμλίνου και μετά παραπλάνησε το FBI και προσπάθησε να συγκαλύψει όσα είχε κάνει.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το FBI ανέκρινε τον Παπαδόπουλο στις 27 Ιανουαρίου 2017, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ. Σε αυτή τη συνέντευξη ο Παπαδόπουλος είπε ψέματα.
Συγκεκριμένα, προσπάθησε να εξαπατήσει τους ομοσπονδιακούς πράκτορες για την εκτεταμένη φύση των επαφών του με αξιωματούχους του Κρεμλίνου και για το πότε έμαθε για πρώτη φορά ότι ρώσοι χάκερ είχαν υποκλέψει μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον.
Ο Παπαδόπουλος εντάχθηκε στην καμπάνια του Τραμπ στις αρχές Μαρτίου 2016. Αργότερα μίλησε με έναν ανώνυμο «επόπτη» της εκστρατείας του Τραμπ, ο οποίος διατύπωσε τον κύριο στόχο της εξωτερικής πολιτικής του υποψηφίου: «μια βελτιωμένη σχέση με τη Ρωσία».
Μία εβδομάδα αργότερα ο Παπαδόπουλος πέταξε στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με έναν «καθηγητή διπλωματίας» με έδρα το Λονδίνο. Ο καθηγητής (που σύμφωνα με την «Washington Post» λέγεται Τζόζεφ Μίφσουντ) ισχυριζόταν ότι έχει «ουσιαστικές σχέσεις με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μίφσουντ εργάζεται σε ινστιτούτο που ονομάζεται Ακαδημία Διπλωματίας του Λονδίνου. Είναι πρώην διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών της Μάλτας και σε συνέντευξη στην «Washington Post» τον Αύγουστο είπε ότι δεν είχε διασυνδέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση. Ο Παπαδόπουλος είδε την ευκαιρία να εντυπωσιάσει τους προϊστάμενους του στην καμπάνια. Σύμφωνα με το FBI, ο καθηγητής δήλωσε αρχικά ότι δεν ενδιαφερόταν για την ανάπτυξη δεσμών, μέχρις ότου ο Παπαδόπουλος αποκάλυψε τη σύνδεσή του με τον Τραμπ. Μετά από αυτό, το ενδιαφέρον του καθηγητή έγινε πολύ έντονο.
Στις 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση στο Λονδίνο. Ο καθηγητής έφερε μαζί με του μια «ρωσίδα υπήκοο», την οποία ο Παπαδόπουλος περιέγραψε σε ένα e-mail ως «ανιψιά του Πούτιν». (Ο Πούτιν δεν έχει εν ζωή αδέλφια.)
Ο Παπαδόπουλος είπε στο FBI ότι οι συνομιλίες του με αυτή τη γυναίκα δεν εξελίχθηκαν σε τίποτε περισσότερο από ένα «Γεια, πώς είστε;». Αλλά αυτό ήταν άλλο ένα ψέμα: εν τω μεταξύ, είχε στείλει μήνυμα στον προϊστάμενο της καμπάνιας για να του πει ότι δούλευε για να κανονιστεί μια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ «ημών» και της «ρωσικής ηγεσίας».
Ο «επόπτης» της καμπάνιας απάντησε: «Εξαιρετική δουλειά».
Στη συνέχεια, στις 31 Μαρτίου, ο Παπαδόπουλος συμμετείχε σε μια συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Τραμπ και την ομάδα εθνικής ασφαλείας του. Εικονίζεται σε φωτογραφίες καθισμένος τρεις καρέκλες μακριά από τον υποψήφιο. Ο Παπαδόπουλος έκανε εντύπωση όταν είπε, σύμφωνα με το FBI, ότι θα μπορούσε να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ.
Πίσω στο Λονδίνο, ο Παπαδόπουλος συνεργάστηκε με τους νέους φίλους του για να συμβεί αυτό. Εστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Ρωσίδα, που απάντησε με ενθουσιασμό, και στον καθηγητή, ο οποίος του είπε ότι θα ταξίδευε αμέσως στη Μόσχα. Στις 18 Απριλίου ο καθηγητής έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη Μόσχα, συστήνοντας τον Παπαδόπουλο με ένα επιφανές «άτομο» με συνδέσμους με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Αυτό το άτομο φαίνεται πως είναι ο Ιβάν Τιμοφέεφ, ένας ρώσος αξιωματούχος ο οποίος κατονομάστηκε για πρώτη φορά από την «Washington Post» τον Αύγουστο. Ο Τιμοφέεφ εργάζεται για το ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων με έδρα τη Μόσχα. Ηγείται επίσης ενός προγράμματος στη λέσχη συζητήσεων Valdai, μια κυβερνητική οργάνωση που καλεί δυτικούς ακαδημαϊκούς για ετήσια ακρόαση με τον Πούτιν.
Ο καθηγητής γύρισε στο Λονδίνο με ενδιαφέροντα νέα. Στα τέλη Απριλίου είπε στον Παπαδόπουλο ότι οι Ρώσοι είχαν «βρωμιές» για την Κλίντον: «Οι Ρώσοι έχουν βρωμιές… έχουν χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου». Μετά από αυτή τη βόμβα, ο Παπαδόπουλος «συνέχισε να επικοινωνεί» με την εκστρατεία του Τραμπ και τους συνομιλητές του στη ρωσική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το FBI, ο Παπαδόπουλος ήταν αισιόδοξος στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είπε σε «ανώτερο σύμβουλο πολιτικής» του Tραμπ ότι είχε λάβει «μερικά ενδιαφέροντα μηνύματα που έρχονται από τη Μόσχα» και μετέφερε ότι η Ρωσία ενδιαφερόταν «να φιλοξενήσει τον κ. Tραμπ». Ευχαρίστησε τον καθηγητή για την «κρίσιμη βοήθειά του» για τη δημιουργία μιας πιθανής συνάντησης. Και πρόσθεσε: «Θα είναι ιστορικό, αν συμβεί».
Τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Αύγουστο υπήρξαν και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενημερώσεις, καθώς και μηνύματα προς την εκστρατεία σχετικά με το «Αίτημα από τη Ρωσία για συνάντηση με τον κ. Τραμπ». Ο Παπαδόπουλος προσφέρθηκε μάλιστα να πετάξει ο ίδιος στη Μόσχα αν δεν μπορούσε ο υποψήφιος. Αλλά παρά τις προσπάθειές του, το ταξίδι δεν έγινε ποτέ.
Ο Παπαδόπουλος συνελήφθη χωρίς δημοσιότητα ή αναστάτωση στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντάλες τον Ιούλιο. Αργότερα ομολόγησε ότι είχε πει ψέματα στο FBI και δέχθηκε να συνεργαστεί στις έρευνες.
Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέρριψε τις αποκαλύψεις του κατηγορητηρίου, περιγράφοντας τον Παπαδόπουλο ως «εθελοντή» στην εκστρατεία. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η ιστορία γίνεται όλο και πιο προβληματική για τον Ντόναλντ Τραμπ.

HeliosPlus