Οι Στιβ Γουίν, Ντένις Ντακ, Mαρκ Γουόλτον και Τζέισον Βίκτορ δεν είναι άλλοι από τους Dream Syndicate, το δημοφιλές αμερικανικό συγκρότημα με τα μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια, τα ψυχεδελικά «ξεσπάσματα», τους πειραματισμούς με την garage μουσική –έξω από την επικρατούσα μόδα της εποχής. Πολλά από τα τραγούδια που περιέχονται σε albums όπως το «The Days Of Wine And Roses» και το «Ghost Stories» είναι αγαπητά στο ελληνικό κοινό που το Σάββατο 4 Νοεμβρίου θα έχει την ευκαιρία να ακούσει live για πρώτη φορά και υλικό από το «How Did I Find Myself Here», πέμπτο studio album των Dream Syndicate.
Η συναυλία θα λάβει χώρα στη σκηνή τουFuzzLiveMusicClub.
Με αφορμή τη συναυλία του Σαββάτου, ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Γουίν, αρχηγός του συγκροτήματος, μίλησε στο vima.gr στέλνοντας έτσι και ένα μήνυμα στους έλληνες φίλους των Dream Syndicate. Βέβαια, η πρώτη εμφάνισή τους στη χώρα μας είχε κάποια προβλήματα. Ο Γουίν δεν τα έχει ξεχάσει αλλά θεωρεί ότι ήταν «μία από αυτές τις μαγικές παραστάσεις που θα θυμάμαι για πάντα. Εκτιμήσαμε την ενθουσιώδη ανταπόκριση. Και αυτή ήταν η αρχή μιας όμορφης σχέσης μεταξύ εμού, του συγκροτήματος και της Αθήνας. Θεωρώ μεγάλη τιμή αυτή τη ζεστή σχέση».
Οπως συνέβη με αρκετά συγκροτήματα, η ιστορία των Dream Syndicate άρχισε σε ένα υπόγειο. Στα τέλη του 1981, οι Γουίν, Ντακ (drums), Kαρκ Πρεκόντα (κιθάρα) και Kέντρα Σμιθ (μπάσο) ανακάλυψαν ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί έναν ήχο που χρωστούσε πολλά στο παρελθόν αλλά δεν έμοιαζε με τίποτα. Μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια, ψυχεδελικά ξεσπάσματα, ψυχεδελική garage μουσική, έξω από την επικρατούσα μόδα της εποχής.
Πολύ γρήγορα το κοινό αγάπησε την μπάντα. Ενα demo τεσσάρων κομματιών, που στοίχισε 100 δολάρια για να ηχογραφηθεί, κατάφερε να κυκλοφορήσει ως το πρώτο ΕP τους. Το ιστορικό ντεμπούτο «The Days Of Wine And Roses» ηχογραφήθηκε σε τρία συνεχόμενα sessions που άρχιζαν τα μεσάνυχτα και διαρκούσαν έως τις 8 το πρωί. Η νυχτερινή βάρδια είχε χαμηλότερο κόστος, και έτσι τα μέλη της μπάντας τελείωναν την ηχογράφηση και αμέσως μετά πήγαιναν στις καθημερινές δουλειές τους για να επιστρέψουν μετά από αυτές και πάλι στο studio. Παρά το γεγονός πως το κοινό τους μεγάλωνε όλο και περισσότερο, όπως και η εμπορική τους απήχηση, το συγκρότημα διαλύθηκε στα τέλη του 1988, δίνοντας μάλιστα ένα από τα τελευταία live του στο Ρόδον, στην Αθήνα. Σταμάτησαν μεν αλλά από το 2012, όταν και μπήκε η ιδέα στο μυαλό του Στιβ Γουίν, είναι και πάλι παρόντες.
Μια είδηση που ο αρχηγός του συγκροτήματος μοιράστηκε μαζί μας είναι ότι στη συναυλία της Αθήνας παρών θα είναι και ο Κρις Κακαβάς από τους Green on Red. «Πρόκειται για το τελευταίο live της περιοδείας και να είστε έτοιμοι να δείτε και να ακούσετε μια μπάντα που είναι καλά. Θα παρουσιάσουμε πολλά τραγούδια από το καινούργιο μας άλμπουμ, αγαπημένα από παλιά και ως δώρο προς τους fans θα είναι μαζί μας στη σκηνή ο φίλος μας και συμπαραγωγός του άλμπουμ μας Κρις Κακαβάς στα πλήκτρα».
Κοντά στα 40 χρόνια στη μουσική δεν είναι και λίγα. Ο ίδιος τα χαρακτηρίζει «ταξίδι. Δεν είναι μια ευθεία γραμμή, αλλά ένα οδοντωτό παζλ που έχει μια ορισμένη λογική και μοτίβο. Μια περιπέτεια που ποτέ δεν σταματά να είναι συναρπαστική». Ισως για αυτό αποφάσισε να τη ζήσει και πάλι με τους Dream Syndicate στη δεύτερή τους καριέρα. «Αρχικά ήταν απλώς μια αυθόρμητη σκέψη» σημειώνει και συνεχίζει: «Για να δούμε πώς θα νιώθαμε, πώς θα ακουγόμασταν και αν θα ήταν διασκεδαστικό. Από την αρχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και με το νέο μας άλμπουμ φθάσαμε σε ένα συναρπαστικό επίπεδο. Σε αυτό το σημείο αισθάνομαι σαν να είμαστε μια νέα μπάντα, όχι μια αναβιωμένη μπάντα». Και αυτό καταγράφεται στο νέο τους άλμπουμ όπου όπως επισημαίνει και ο Steve Wynn έχουν διαφορετικό ήχο. «Το σημαντικό είναι που αρέσει και στους φίλους μας. Πατάει στην ιστορία του γκρουπ αλλά δεν το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν».
«Είναι φρικτός, κυνικός, επικίνδυνος και μεγάλος χειραγωγός» θα μας πει ο Στιβ Γουίν όταν η συζήτηση φτάνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Αποτελεί μια «φυσιολογική» του αμερικανικού πολιτικού κλίματος στις ΗΠΑ αυτή την εποχή. Είναι το σύμπτωμα και πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν για να το διορθώσουν. Αλλά θυμηθείτε: μόνο το ένα τέταρτο των αμερικανών ψηφοφόρων τον επέλεξε. Ο λαός μου πρέπει να αρχίσει να ψηφίζει –αυτή είναι η καλύτερη λύση».
Οσον αφορά την εμφάνιση των Dream Syndicate στην Αθήνα, ο Στιβ Γουίν προσκαλεί τους φίλους του γκρουπ σε μια βραδιά-έκπληξη, «σε ένα πάρτι που θα κάνει τους Ελληνες να ξεχάσουν, έστω και για λίγο, την οικονομική κρίση που βιώνουν».

HeliosPlus