Εκπλήξεις έκρυβε η έγκριση της 3ης τροποποίησης Προγράμματος Εκτελεστέων Εργων Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2017: άρωμα από… Bollywood και 8.000.000 ευρώ για τον Δήμο Μαραθώνα με τις ευλογίες της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου. Αναψε το πράσινο φως για να ξαναζωντανέψει ένα κτίριο – φάντασμα από την εγκατάλειψη, απομεινάρι της βιομηχανικής ιστορίας της δεκαετίας του ’50-’60 στη Νέα Μάκρη.
H «νίκη» του δημάρχου
Το παλαιό εργοστάσιο πορσελάνης στην καρδιά της πόλης, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, που ακουμπά τη Λεωφόρο Διονύσου, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εδώ και χρόνια, αλλά φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να αναστηθεί –ή… μετεμψυχωθεί, κατά πως λένε όσοι γνωρίζουν τον διακαή πόθο του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη να δημιουργήσει εκεί έναν πολυχώρο, με προοπτική ακόμα και να αποτελέσει κινηματογραφικό πόλο για γυρίσματα ταινιών με διεθνή εμβέλεια. Σ’ αυτό άλλωστε κατέτειναν οι επαφές του, τον Απρίλιο του 2016, με την πρεσβευτή της Ινδίας, την οποία μάλιστα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επενδύσεις στην Ελλάδα, ξενάγησε στο εργοστάσιο πορσελάνης στη Νέα Μάκρη. Εκεί… έπεσε, όπως έγραφε ο τοπικός Τύπος τότε (http://www.irafina.gr/o-psinakis-ferni-to-bollygood-ston-marathona/), «και η ιδέα της ανάπτυξης κινηματογραφικών στούντιο για ταινίες Bollywood που θα αυξήσουν τον τουρισμό στην περιοχή του Μαραθώνα».
Εχει φάει τις σόλες των παπουτσιών του ο δήμαρχος Μαραθώνα πηγαινοερχόμενος από το Μαξίμου στο υπουργείο Εσωτερικών, επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην πορεία για τον Δρόμο του Μεταξιού και την Κίνα κλείνοντας δουλειές για τη μνημονιακή και τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Την ίδια ώρα, το επιτελείο του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα βρίσκεται σε εγρήγορση για να ανοίξει τον δρόμο σε στρατηγικές επενδύσεις, αλλά και να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια λόγω νομικών εμπλοκών ή και περίπλοκου θεσμικού πλαισίου. Σε αυτή την περίπτωση εντάσσονται και οι προσπάθειες του κ. Πιτσιόρλα να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την άδεια για γυρίσματα ταινιών ξένων εταιρειών στην Ελλάδα και την ανάπτυξη βιομηχανίας παραγωγής κινηματογραφικού υλικού.
Οι σχέσεις του κ. Ψινάκη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είναι απλώς αρμονικές, αλλά εμβληματικά αγαστές στο όνομα της ανάπτυξης.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 19 Οκτωβρίου, έγινε αποδεκτή από το περιφερειακό συμβούλιο η εισήγηση της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής και αποφασίστηκε η ένταξη 39 νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 159.838.824,37 ευρώ για την υλοποίησή τους με ίδια χρηματοδότηση της περιφέρειας.
Το ακριβό μου εργοστάσιο
Μεταξύ άλλων, εντάχθηκε ως νέο έργο για υλοποίηση με ουκ ολίγα ευρώ η «Αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου Πορσελάνης στον Δήμο Μαραθώνα» (έργο προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ και πιστώσεων 5.000 ευρώ για το τρέχον διάστημα του 2017). Το εργοστάσιο, που λειτουργούσε από το 1952 έως το 1969, κατασκεύαζε προϊόντα από πορσελάνη για ηλεκτρολογική χρήση (μονωτήρες, ασφάλειες κ.ά.) και στη συνέχεια παρήγε και άλλα πυρίμαχα προϊόντα. Οπως σημειώνεται στον ιστότοπο neamakrimarathon.wordpress.com, το εργοστάσιο, το οποίο χτίστηκε από τον Χαρίτωνα Τριανταφυλλόπουλο, προμήθευε για μεγάλο διάστημα τη ΔΕΗ με ηλεκτρολογικό υλικό. Αναφέρεται ότι «οι πρώτες ύλες προέρχονταν από ιδιόκτητα ορυχεία στη Μήλο. Στο εργοστάσιο δούλεψαν άνθρωποι από τη γύρω περιοχή (Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Γραμματικό). Η λειτουργία του σταμάτησε οριστικά το 1969 εξαιτίας υπέρογκων δανείων από την πρώην ΕΤΒΑ (Τράπεζα Πειραιώς)».
Αρχιτέκτονες με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» τονίζουν ότι το εργοστάσιο έχει ενδιαφέρον ως βιομηχανικό κτίριο, ενώ έχει ορισμένα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. Πρόκειται για την οδοντωτή στέγη του και τη στοά που υπάρχει σε αυτό. Πολλοί στην περιοχή της Νέας Μάκρης επιζητούν να αποκατασταθεί το κτίριο και να αποτελέσει πολιτιστικό κέντρο ή πολυχώρο εκδηλώσεων, ώστε να πάψει να είναι «κουφάρι» και να βοηθήσει την αναζωογόνηση όλης της περιοχής. Ανεξάρτητα από την τελική χρήση του χώρου μετά την αποκατάσταση του κτιρίου, η χρηματοδότηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός της Περιφέρειας Αττικής, ακόμα και από στελέχη της παράταξης της κυρίας Δούρου, που δυσανασχετούν για τα 8.000.000 ευρώ για ένα τέτοιο έργο σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, θεωρώντας ότι αυτά θα έπρεπε να κατευθυνθούν σε κοινωνικές παροχές. Ο αντιπεριφεριάρχης Οικονομικών κ. Χρήστος Καραμάνος, μιλώντας στο «Βήμα», επεσήμανε ότι «η αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της Πορσελάνης αποτελεί ένα σημαντικότατο έργο για την περιοχή της Νέας Μάκρης και ευρύτερα του Μαραθώνα. Αυτό είναι το κριτήριό μας . Η προσφορά στους κατοίκους και, όπως σε όλα τα έργα, όχι οι συμπάθειες σε δημάρχους ή εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες. Το έργο αφορά στη διαμόρφωση πολιτιστικού κέντρου και δεν σχετίζεται με ιστορίες για bolywood και τέτοια. Ολοκληρώνεται η μελέτη και ο προϋπολογισμός του έργου, τα 8 εκ. ευρώ θα μειωθούν κατά πολύ, με δεδομένο ότι η έκπτωση , όταν δημοπρατηθεί, μπορεί να ξεπεράσει το 60%».
Σημαντικές μεταβολές
Αξίζει να επισημανθεί ότι εκτός από την ένταξη νέων έργων στην 3η τροποποίηση Προγράμματος Εκτελεστέων Εργων (ΠΕΕ) Περιφέρειας Αττικής, έγιναν και άλλες αλλαγές.
Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι η πλειονότητα των σημαντικών μεταβολών προέκυψε από την πορεία εξέλιξης των έργων, την κατακύρωση διαγωνισμών έργων – μελετών (με εγκριτική απόφαση των αρμόδιων Αρχών) και «προκειμένου να επιταχυνθεί κατά το δυνατόν η διαδικασία υλοποίησης νέων έργων (τα οποία εντάχθηκαν με τις τελευταίες τροποποιήσεις) μέσω της έναρξης των διαδικασιών σύναψης προγραμματικών συμβάσεων ή δημοπράτησης αυτών στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους».
Εξηγούν ότι το όριο πληρωμών του συνόλου της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2017 στο σκέλος των έργων από ίδια χρηματοδότηση διαμορφώνεται σε 247.422.401,20 ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένο κατά 9.680.354,56 ευρώ σε σχέση με τις ήδη εγκεκριμένες πιστώσεις του τρέχοντος έτους. Αυτό το ποσό των πιστώσεων 3ης τροποποίησης ΠΕΕ 2017 κατανέμεται σε 1.064 έργα όλων των περιφερειακών ενοτήτων.
Το… πολυμεσικό περιεχόμενο ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μια ακόμα περίπτωση ένταξης νέου έργου από την Περιφέρεια Αττικής η οποία έχει προκαλέσει ψιθύρους – όχι λόγω κόστους, μια και είναι χαμηλή η χρηματοδότηση, αλλά λόγω συγκυρίας – αφορά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ – ΜΠΕ. Εντάχθηκε στην 3η τροποποίηση Προγράμματος Εκτελεστέων Εργων (ΠΕΕ) Περιφέρειας Αττικής, έργο προϋπολογισμού 20.000 ευρώ (πιστώσεις τρέχοντος έτους 5.000 ευρώ) με τον… εξωτικό τίτλο «Δημοσιογραφική κατηγοριοποίηση, ταξινόμηση και αρχειοθέτηση πολυμεσικού ειδησεογραφικού περιεχομένου ΑΠΕ – ΜΠΕ». Κι αυτό την ώρα που δεν έχει ακόμα καθίσει ο αχός από τα αρνητικά σχόλια της αντιπολίτευσης για το έντυπο (freepress) του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο», με αφιέρωμα στα τρία χρόνια έργου της Περιφερειακής Αρχής Αττικής και με συνέντευξη της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου. Είχε κυκλοφορήσει τέλος Σεπτεμβρίου στα σημεία διανομής (χώρους του μετρό κ.α.) υπό τον τίτλο «Περιφέρεια Αττικής: Με το βλέμμα στο αύριο» – τον Αύγουστο του 2015 είχε κυκλοφορήσει ανάλογο αφιέρωμα για τον έναν χρόνο της νέας τότε διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Ετσι, τώρα με τη χρηματοδότηση για την καταγραφή και αρχειοθέτηση του «πολυμεσικού περιεχομένου» του ΑΠΕ – ΜΠΕ γίνονται συνειρμοί, μαζί όμως έχουν προκύψει και εσωπαραταξιακές γκρίνιες για την επιλογή. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι στον πίνακα της Περιφέρειας Αττικής το είδος αυτού του έργου καταγράφεται ως «οδοποιίας»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ