Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή ο πρώτος κύκλος συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών. Οι συναντήσεις πήγαν πολύ καλά. Λύνονται όλα τα θέματα σιγά-σιγά. Στο επόμενο διάστημα απαιτείται πολύ τεχνική δουλειά ούτως ώστε αυτά που συμφωνούνται, να γίνουν νόμοι, υπουργικές αποφάσεις κτλ.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν σε τέσσερις εβδομάδες, περίπου την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και πριν το EG που είναι στις 4 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε οι συζητήσεις θα συνεχισθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και με τηλεδιασκέψεις.

Όσο αφορά στον προϋπολογισμό του 2018 υπάρχει συμφωνία για τα βασικά μεγέθη και προβλέπεται με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν σε πλεόνασμα 2,8%

Συμφωνούν με τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού οι θεσμοί ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα δημοσιονομικά ζητήματα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι θεσμοί συμφωνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος μπορεί να φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ αν δεν συνυπολογιστεί το μέρισμα. Εάν συμπεριληφθεί και το μέρισμα των 800 εκατ. ευρώ του υπολογισμούς, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ.

Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με τον στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018, δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Από αυτή την αναφορά συνάγεται ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν ζητούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2018.

Το στέλεχος είπε ακόμη ότι οι θεσμοί συμφωνούν με το στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ΕSM δεν ζητάνε νέα μέτρα για το 2018.

Οι εκκρεμότητες

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιδοθεί σε έναν νέο αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες πριν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου. Το σημερινό τελευταίο ραντεβού με τους Θεσμούς περιλαμβάνει συζήτηση για τις αγορές προϊόντων και σύνοψη για την πορεία των Δημοσιονομικών.

Η πίεση των θεσμών πλέον συγκεντρώνεται στην μείωση των εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο 2017.

Ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο είναι και το μέρισμα το οποίο προτίθεται να διανείμει η κυβέρνηση στο τέλος του τρέχοντος έτους και σύμφωνα με πληροφορίες συναντά ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών καθώς προκρίνουν την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος (σ.σ. με βάση τα παραπάνω υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ) για πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Το θέμα του κοινωνικού μερίσματος θα συνεχίσει να συζητείται μέσω τηλεδιασκέψεων και εκτιμάται από πηγές του ΥΠΟΙΚ ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν από την αναμενόμενη επάνοδο του κουαρτέτου στο τέλος Νοεμβρίου.