Ο κινηματογράφος τους είναι αγαπητός σε όλον τον κόσμο, διακεκριμένος και πολυβραβευμένος. Κεν Λόουτς από τηνΑγγλία, Αλεξάντερ Πέιν από την Αμερική (με ρίζες ελληνικές), Κριστόφ Ζανούσι από την Πολωνία. Τρεις σπουδαίοι δημιουργοί που θα βρίσκονται στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, προσκεκλημένοι του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που αυτές τις μέρες λαμβάνει χώρα στην Αθήνα.


Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στις 10.30 πμ, ο Λόουτς στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) θα μιλήσει για τον κινηματογράφο και τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη και θα απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων και κοινού. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας, ενώ το Πανόραμα την Κυριακή 29 Οκτωβρίου θα προβάλλει μια παλαιότερη ταινία του, το «Riff – Raff» (1991) που δεν διανεμήθηκε ποτέ στη χώρα μας.
Θυμίζουμε ότι ο 80χρονος Λόουτς είναι ένας από τους πιο κοινωνικά ευαίσθητους, πολιτικοποιημένους σκηνοθέτες ακτιβιστές με την κάμερά του στραμμένη πάντα στους αδύναμους και κατατρεγμένους της Ιστορίας όπως συμβαίνει στην τελευταία μέχρι σήμερα ταινία του, «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ» για την οποία πέρσι απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα (τον δεύτερό του μετά από εκείνον για την ταινία «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι»).
Την ίδια μέρα Τρίτη 31 Οκτωβρίου, στις 13.30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), ο βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Αλεξάντερ Πέιν θα δώσει masterclass σε σπουδαστές και σινεφίλ και θα τιμηθεί από το Πανόραμα. Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.
Ο Αλέξανδρος – Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος όπως είναι το πραγματικό όνμά του είναι ο δημιουργός των ταινιών «Πλαγίως», «Απόγονοι» (με τον Τζορτζ Κλούνι) και «Νεμπράσκα» όπου και γεννήθηκε (κατάγεται από το Αίγιο). Η τελευθταία ταινία του, «Μικρόκοσμος» («Downsizing») θα προβληθεί στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όπου ο Πέιν θα πάει μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Τέλος την Τετάρτη 1 Νομεβρίου στις 12 το μεσημέρι στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ ΖανούσιConstans», «Απολογισμός», «Δρόμοι μέσα στη νύχτα», «Η δομή του κρυστάλλου».) θα γιορτάσει τα 30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου της οποίας είναι μέλος (είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας). Το προηγούμενο βράδυ (Τρίτη 31 Οκτωβρίου, 8.15 μμ., κινηματογράφος «Έλλη», Ακαδημίας 64), ο σκηνοθέτης θα είναι παρών στην προβολή της ταινίας του «Επιφοίτηση» («Illumination») την οποία θα προλογίσει.
Ο Κριστόφ Ζανούσι θα τιμηθεί από το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στην Τελετή Λήξης του 30ου Φεστιβάλ (8 μ. μ., «Έλλη»).