Δικαιολογημένο το πλήθος από τον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό χώρο καθώς και εκείνο των σωματείων ελλήνων αντιστασιακών που την περασμένη Κυριακή συγκεντρώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την παρακολούθηση της τελευταίας ταινίας τεκμηρίωσης του Νίκου Καβουκίδη με τίτλο «Μνήμες». Δικαιολογημένη όμως και η ενθουσιώδης υποδοχή της ταινίας: με αφετηρία το 1936 και προορισμό το 1952, οι «Μνήμες» κάνουν στάσεις σε όλα όσα βασάνισαν αυτόν τον τόπο: Δικτατορία Μεταξά. Αλβανικό έπος. Γερμανική κατοχή. Αντίσταση. Απελευθέρωση. Βρετανική απόβαση. Δεκεμβριανά. Εμφύλιος. Εκτακτα στρατοδικεία. Μακρόνησος! Και όλα αυτά μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό και ανέκδοτα πλάνα από εύφλεκτο αρνητικό υλικό των 35 mm.
Οσο και αν γνωρίζεις την ιστορία πίσω από τις εικόνες που παρακολουθείς, οι «Μνήμες» αναπόφευκτα σε κάνουν να συλλογίζεται και να ανατριχιάζεις με τα όσα έχει τραβήξει αυτή η μικρή αλλά σκληροτράχηλη χώρα της Νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα.
Ο Καβουκίδης είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια της ταινίας που από την ερχόμενη Πέμπτη 19 Οκτωβρίου θα δοκιμαστεί και εμπορικά στις αίθουσες σε διανομή Seven Films.
Οι «Μνήμες» μάς θυμίζουν επίσης τα ύπουλα παιχνίδια που παίζει η Ιστορία πάνω στις πλάτες των ανώνυμων πολιτών αλλά και τις εναλλαγές ενός μοναδικού μεγαλείου και πολλών ανείπωτων τραγωδιών. Από τη μια μεριά ήταν η Ελλάδα που έσερνε τον χορό ψηλά με τους αντάρτες και από την άλλη ήταν και πάλι η Ελλάδα που βυθιζόταν στη δίνη του εμφυλίου πολέμου και του μετεμφυλιακού ζόφου.
Ατού της ταινίας «Μνήμες» είναι ότι περιέχει σκηνές αρχείου που δεν είχαν ως σήμερα εμφανιστεί δημοσίως. Είναι σκηνές τραβηγμένες από πρωτοπόρους οπερατέρ τους οποίους ο Καβουκίδης, από τους πιο έμπειρους κινηματογραφιστές του χώρου, τιμά δεόντως. Με τις φωνές των Γιώργου Μιχαλακόπουλου, Σοφίας Ρούμπου, Θανάση Κουρλαμπά, Θεοδώρας Σιάρκου, Μαρίας Καβουκίδη, Κώστα Κουκουλίνη και της μικρής Σοφούλας στην αφήγηση, η ταινία μέσα σε 120 λεπτά διατρέχει όλα αυτά τα σκληρά χρόνια στοχεύοντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αφού η απώλειά της σημαίνει και απώλεια της ικανότητας κατανόησης του παρόντος μα και πρόβλεψης του αύριο. Στην εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής το «παρών» έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Μανώλης Γλέζος, ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Νίκος Φίλης, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Λούκα Κατσέλη, η Αννα Βαγενά, ο Σπύρος Χαλβατζής, ο Γιώργος Λιάνης, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Στέφανος Ληναίος, η Ντίνα Κώνστα, ο Γιώργος Μοσχίδης, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Βασίλης Βασιλικός με τη Βάσω Παπαντωνίου, ο Μάνος Ζαχαρίας, ο Κώστας Αρζόγλου, ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, η Νένα Βενετσάνου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Αννα Φόνσου, η Νόρα Κατσέλη, ο Γιώργος Βότσης, ο Λάκης Παπαστάθης, ο Γιώργος Σκούρτης, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, η Εύα Νάθενα και πολλοί άλλοι.
Παραγωγή της Telefilm, το ντοκιμαντέρ «Μνήμες» γυρίστηκε με συμμετοχή και υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ ΑΕ. Η μουσική γράφτηκε για την ταινία από τον Κώστα Κουκουλίνη, ενώ πέραν της σκηνοθετικής επιμέλειας ο Νίκος Καβουκίδης έκανε και το μοντάζ της μαζί με τον Γιάννη Τσιολάκη. Ο σχεδιασμός ήχου έγινε από τον Γιάννη Τσιολάκη και τη Βάλια Τσέρου, ενώ το μιξάζ του ήχου έγινε από έναν άλλον εξίσου έμπειρο τεχνικό, τον Κώστα Βαρυπομπιώτη.
Από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου οι «Μνήμες» θα προβάλλονται στις αίθουσες ΙΝΤΕΑΛ (17.30), ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (17.30, 19.35), ΔΙΑΝΑ (20.10) και ΑΤΤΑΛΟΣ (17.30) της Αθήνας και στην ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ του Λιμανιού Θεσσαλονίκης (17.45).

HeliosPlus