Δέκα «ζωντανές» μεταδόσεις από τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης περιλαμβάνει το εφετινό πρόγραμμα «The Met: Live in HD» το οποίο, για 12η χρονιά, προσφέρει την ευκαιρία στο διεθνές κοινό –περιλαμβανομένου και του ελληνικού –να παρακολουθήσει σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους τις πλέον φιλόδοξες και αναμενόμενες παραστάσεις του διάσημου λυρικού θεάτρου. Για τη σεζόν 2017-2018 το πρόγραμμα προτείνει πέντε νέες παραγωγές αλλά και λαμπερές αναβιώσεις, στο καστ των οποίων «φιγουράρουν» τα διασημότερα ονόματα του παγκόσμιου λυρικού στερεώματος.
Το εν λόγω πρόγραμμα εγκαινιάστηκε το 2006 από τον νέο –τότε –διευθυντή του θεάτρου Πίτερ Γκελμπ και γνώρισε τεράστια επιτυχία, παρ’ όλο που δεν έλειψαν και οι κριτικές φωνές οι οποίες υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο θα απέτρεπε, ενδεχομένως, τους θεατές από το να αναζητήσουν τη «ζωντανή» εμπειρία του θεάτρου. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, αφού στη διάρκεια των 11 χρόνων που λειτουργεί, 22 εκατομμύρια εισιτήρια έχουν πωληθεί παγκοσμίως ενώ σταδιακά το πρόγραμμα μεταδίδεται πλέον σε 71 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και σε περισσότερους από 2.000 κινηματογράφους και λοιπούς πολιτιστικούς χώρους οι οποίοι διαθέτουν υψηλής ευκρίνειας οθόνες. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα μεταδίδεται με την υποστήριξη του ομίλου ANT1 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης και σε μια σειρά ακόμη χώρους στην περιφέρεια.


Το πρόγραμμα


Η εφετινή σειρά θα εγκαινιαστεί στις 7 Οκτωβρίου με τη μετάδοση της νέας παραγωγής της όπερας «Νόρμα» του Μπελίνι, η οποία αποτελεί την εναρκτήρια παραγωγή της Μετροπόλιταν για τη σεζόν 2017-2018. Παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Κάρλο Ρίτσι, σκηνοθεσία του σερ Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ και πρωταγωνιστεί η διάσημη σοπράνο Σόντρα Ραντβανόφσκι, ίσως η κορυφαία ερμηνεύτρια του ρόλου στην εποχή μας. Δίπλα της, δύο ακόμη ηχηρά ονόματα: ο τενόρος Τζόζεφ Καλίγια και η μέτζο σοπράνο Τζόις Ντιντονάτο. Οι μεταδόσεις θα συνεχιστούν στις 14 Οκτωβρίου με τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ, όπου στο πόντιουμ θα βρεθεί ο θρυλικός Τζέιμς Λιβάιν, επίτιμος μουσικός διευθυντής της Μετροπόλιταν.
Στις 18 Νοεμβρίου έρχεται μια εξαιρετικά αναμενόμενη μετάδοση: ο λόγος για την όπερα «Εξολοθρευτής άγγελος» του βρετανού συνθέτη Τόμας Αντές, βασισμένη στην ομότιτλη ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ. Η όπερα έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2016 στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο ίδιος ο συνθέτης.
Τη νέα παραγωγή της «Τόσκα» του Πουτσίνι θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στις 27 Ιανουαρίου. Στο πόντιουμ ο Αντρις Νέλσονς, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο σερ Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ και τον ρόλο του τίτλου ερμηνεύει η Κριστίνε Οπολάις. Τον Καβαραντόσι θα ερμηνεύσει ο τενόρος Βιτόριο Γκριγκόλο (αντί του Γιόνας Κάουφμαν που είχε ανακοινωθεί αρχικά) ενώ ως Σκάρπια θα εμφανιστεί ο διάσημος Μπριν Τέρφελ. Το «Ελιξίριο του έρωτα» του Ντονιτσέτι ακολουθεί στις 10 Φεβρουαρίου ενώ στις 14 του ίδιου μηνός θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την «Μποέμ» του Πουτσίνι. Η «Σεμιράμιντε» του Ροσίνι – όπερα η οποία δεν έχει παρουσιαστεί στη Μετροπόλιταν για 25 χρόνια –ακολουθεί στις 10 Μαρτίου σε μουσική διεύθυνση Μαουρίτσιο Μπενίνι.
Η νέα παραγωγή της δημοφιλούς όπερας του Μότσαρτ «Cosi fan tutte» σε σκηνοθεσία Φίλιπ Μακ Ντέρμοτ θα μεταδοθεί στις οθόνες στις 31 Μαρτίου. Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο Ντέιβιντ Ρόμπερτσον. Η σειρά θα συνεχιστεί με τη «Λουίζα Μίλερ» του Βέρντι στις 14 Απριλίου που παρουσιάζεται με μια λαμπερή διανομή πρωταγωνιστών που περιλαμβάνει τον βετεράνο Πλάθιντο Ντομίνγκο, τη Σόνια Γιοντσέβα και τον Πιότρ Μπετσάλα. Οι εφετινές μεταδόσεις θα ολοκληρωθούν στις 28 Απριλίου με τη «Σταχτοπούτα» του Μασνέ. Η όπερα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της Μετροπόλιταν με την Τζόις Ντιντονάτο να πρωταγωνιστεί.

HeliosPlus