Εκανε πρεμιέρα στο τελευταίο κινηματογραφικό φεστιβάλ Βερολίνου και κέρδισε αμέσως την αγάπη του κόσμου, λίγο πριν κερδίσει το ανώτατο βραβείο της διοργάνωσης, την Χρυσή Αρκτο. Η καθηλωτική ιστορία αγάπης «Η ψυχή και το σώμα» φέρει την υπογραφή της Ίλντικο Ενιέντι, μιας πολύ ισχυρής φωνής του σύγχρονου ουγγρικού κινηματογράφου. Η εν λόγω ταινία επελέγη ως ταινία έναρξης του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του οποίου η αυλαία σηκώνεται την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου.


Παρούσα στην πρεμιέρα θα είναι η ίδια η Ενιέντι που θα προσκαλέσει το κοινό του φεστιβάλ για μια «ξενάγηση» στο ονειρικό, σουρεαλιστικό, εκρηκτικό σινεμά της καθώς οι διοργανωτές εξασφάλισαν ένα μεγάλο αφιέρωμα στις ταινίες της. Προς το παρόν το φεστιβάλ είναι σε θέση να ανακοινώσει τέσσερις τίτλους.
Είναι δύσκολο να φανταστούμε έναν έρωτα να γεννιέται σε ένα σφαγείο όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει στην ταινία «Η ψυχή και το σώμα». Ζωώδες και ανθρώπινο, ομορφιά και γκροτέσκ δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι με ελάφια και δυο μοναχικές ψυχές που συναντιούνται κάθε βράδυ κυριολεκτικά στα όνειρά τους (μετά το φεστιβάλ η ταινία θα παιχτεί στις αίθουσες σε διανομή Strada Films).
Εμπνευσμένη από τον Σίμωνα τον Μάγο -μια αινιγματική προσωπικότητα που έζησε τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια και ενέπνευσε την τέχνη και τη λαϊκή κουλτούρα – η Ενιέντι στο «Simon the Magician» (1999) αφηγείται μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, που κέρδισε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη το 1999 στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.
Λίγα χρόνια πιο πίσω, το 1994, η σκηνοθέτρια στο «Magic Hunter» (1994) ζωντάνεψε έναν φολκλόρ θρύλο: ένας αστυνομικός παίρνει επτά μαγικές σφαίρες από τον διάβολο. Μόνο που σε μια τέτοια σκοτεινή συμφωνία το τίμημα είναι μεγάλο: Η τελευταία σφαίρα θα καρφωθεί σε αυτόν θα που θα επιλέξει ο ίδιος ο διάβολος. Ας σημειωθεί ότι ο Ντέιβιντ Μπόουι είχε κτέλεση παραγωγής της ταινίας.
Τέλος, στο «My Twentieth Century» (1989), δυο δίδυμες αδελφές, η μια πόρνη πολυτελείας και η άλλη επαναστάτρια, ξανασυναντιούνται ύστερα από πολλά χρόνια. Αιτία, ένας άντρας που θα τις ερωτευθεί. Αυτό είναι το ασπρόμαυρο ντεμπούτο της Ενιέντι που κέρδισε το βραβείο της Χρυσής Κάμερας (Camera d’ Or) στο Φεστιβάλ των Καννών.
Αφιέρωμα στην Αϊντα Λουπίνο
Μια άλλη γυναικεία κινηματογραφική φωνή όμως, τιμάται επίσης από το εφετινό, 58ο φεστιβάλ κινηματογράφου. Η Αϊντα Λουπίνο (1918 – 1995), κατ’ αρχάς ηθοποιός και αργότερα σκηνοθέτρια, ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που βρέθηκαν στην καρέκλα του σκηνοθέτη στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1940 και του 1950. Η Λουπίνο έδωσε νέα προοπτική στο κοινωνικό δράμα και το φιλμ νουάρ αλλά η εμπορική αποτυχία των ταινιών της την περιθωριοποίησε. Πολλά χρόνια αργότερα το έργο της επανεκτιμήθηκε και εφέτος το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προβάλλει τρεις χαρακτηριστές ταινίες της: «The hitch-hiker», «The bigamist» και «Never fear».