• Αναζήτηση
 • Συνεχίζεται η κόντρα ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με το υπουργείο Παιδείας

  «Δεν τα βρίσκουν» υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες για τα κενά στα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα μεγάλο «κύμα» προσλήψεων που έφτασε τους 15.371 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη τη χώρα,

  «Δεν τα βρίσκουν» υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες για τα κενά στα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα μεγάλο «κύμα» προσλήψεων που έφτασε τους 15.371 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) εκτιμάει ότι καταγράφονται ακόμη 4.000 κενά σε ολόκληρη τη χώρα και η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) περίπου 1.000 πανελλαδικά.

  Το υπουργείο Παιδείας από τη πλευρά του το αρνείται, ωστόσο δεν δίνει στις Ομοσπονδίες τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τη κάλυψη των θέσεων που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη τη χώρα από τις περιφερειακές Διευθύνσεις εκπαίδευσης.
  Πάντως οι προσλήψεις που έγιναν φέτος ήταν οι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Ειδικά στην ειδική αγωγή προσελήφθησαν συνολικά 8.104 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό, κάτι που αποδεικνύει ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη βαθμίδα αυτή είναι είδος «υπό εξαφάνιση».
  Ειδικά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προσλαμβάνονται 6.313 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προσλαμβάνονται 954 καθηγητές στα Γυμνάσια και Λύκεια.
  Σε συνέντευξη που έδωσε χθες η ΔΟΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θανάσης Κικινής, ανέφερε ότι ο υπουργός Παιδείας κράτησε την υπόσχεσή του για πρόσληψη του 60% των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν ξεκινήσουν τα σχολεία, αλλα πρόσθεσε αυτό έγινε σε βάρος της εκπαίδευσης.
  Ο κ. Κικινής αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» ότι «φέτος ήρθε στη ζωή μας και μια νέα προϋπόθεση με τη μορφή προεδρικού διατάγματος. Η διαγραφή μαθητή. Αν ένας μαθητής σε ολοήμερο σχολείο απουσιάσει για 15 ημέρες διαγράφεται από τα αρχεία του». Οι περιπτώσεις προβλημάτων υγείας βέβαια εξαιρούνται σ’ αυτή την περίπτωση.
  «Πρόκειται για μια προϋπόθεση που δεν μπήκε καν σε διαβούλευση» συνεχίζει ο κ. Κικινής.
  Οπως αναφέρει, ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν και εφέτος τα χρόνια προβλήματα στις υλικοτεχνικές υποδομές των σχολείων. Το 4ο και το 6ο ειδικά σχολεία Αθήνας δεν έχουν ράμπα για αμαξίδια παιδιών που τυχόν τα χρειάζονται, το 4ο δημοτικό Αρτέμιδας στεγάζεται ακόμη (από το 2013) σε προκάτ αίθουσες, νηπιαγωγεία και φέτος στεγάζονται σε καταστήματα ή αίθουσες δημοτικών σχολείων…
  Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας, εκπρόσωποι των οποίων συναντώνται με τον υπουργό Παιδείας την ερχόμενη εβδομάδα, ζητούν για μια ακόμη χρονιά προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.
  «Το υπουργείο Παιδείας έχει μειώσει τομείς και ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λύκεια ώστε να περιοριστεί η εικόνα των κενών, έχει καταργήσει τμήματα ξένων γλωσσών στα Γυμνάσια, ενώ έχει καθυστερήσει τις αποσπάσεις στα πανεπιστήμια και εκκρεμούν και 400 μετατάξεις εκπαιδευτικών με αυξημένα προσόντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αναμένεται να γίνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου» δηλώνει σχετικά ο πρόςεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστος.
  Κοινωνία