• Αναζήτηση
 • Τρίτος μήνας ανόδου για τις καταθέσεις τον Ιούλιο

  Την αύξηση των καταθέσεων από τα νοικοκυριά κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε έναν μήνα αποτυπώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

  Άνοδο για τρίτο συνεχή μήνα σημείωσαν τον Ιούλιο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε υψηλό επτά μηνών και έφτασαν τα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου.

  Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ανακοπής των εκροών από ιδιώτες πελάτες των τραπεζών, μετά την επίτευξη συμφωνίας στα μέσα Ιουνίου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά.

  Η άνοδος επιταχύνθηκε από την ενίσχυση των τουριστικών εισπράξεων τους δύο πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και από επανατοποθετήσεις σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές καταθέσεις, μετρητών και αποταμιεύσεων που βρίσκονταν «παρκαρισμένα» σε θυρίδες, προσωπικές κρυψώνες και αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων.

  Τον Ιούλιο οι καταθέσεις εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν σε 121,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 823 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

  Η άνοδος μάλιστα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν «ψαλιδιζόταν» από την πληρωμή του φόρου εισοδήματος στις 31 Ιουλίου, η οποία σε μεγάλο βαθμό έγινε με καταθέσεις που βρίσκονταν στο σύστημα.

  Το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου οι καθαρές εισροές καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε 2,25 δισ. ευρώ, ωθώντας τα υπόλοιπα μία ανάσα από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2016.

  Συνολικά η καταθετική βάση από κατοίκους εσωτερικού, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων του, διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 131,65 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μέσα σε τρεις μήνες άνοδο 1,9 δισ. ευρώ.

  Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών, παρά το γεγονός ότι στα τέλη Ιουλίου έληξε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης διμηνιαίας δόσης του φόρου εισοδήματος, αυξήθηκαν κατά 329 εκατ. ευρώ και συμπλήρωσαν τέσσερις συνεχείς μήνες ανόδου.

  Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος στις τάξεις των αποταμιευτών είναι το γεγονός ότι τον Ιούλιο οι προθεσμιακές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 474 εκατ. ευρώ, στα 40,26 δισ. ευρώ, που αποτελεί υψηλό 6 μηνών.

  Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 135 εκατ. ευρώ, καθώς τον περασμένο μήνα πληρώθηκε μεταξύ άλλων ο ΦΠΑ του β΄ τριμήνου από εταιρείες με απλογραφικό σύστημα βιβλίων, αλλά και η πρώτη δόση του φόρου για τα κέρδη της χρήσης του 2016.

  Η ανακοίνωση της ΤτΕ

  Τον Ιούλιο του 2017, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διατηρήθηκε αμετάβλητος στο -1,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 693 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.319 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

  Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 4,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 946 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 950 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017.

  I. Συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας

  Ι.1 Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης

  Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2017, ήταν αρνητική κατά 258 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.116 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
  Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο -5,2% από -4,6% τον προηγούμενο μήνα.

  Ι.2 Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

  Τον Ιούλιο του 2017, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,2% από -1,3% τον προηγούμενο μήνα.

  Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 435 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 203 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

  Ι.2.1 Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

  Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούλιο του 2017, ήταν αρνητική κατά 266 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 95 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,1% από -0,3% τον προηγούμενο μήνα.

  Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,5% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 532 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 148 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
  Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 4,7% από -1,1% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 266 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 53 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

  Ι.2.2 Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

  Τον Ιούλιο του 2017, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 7 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 24 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,2% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα.

  Ι.2.3 Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

  Αρνητική κατά 163 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Ιούλιο του 2017, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 132 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,4% από -2,5% τον προηγούμενο μήνα.

  II. Καταθέσεις από το σύνολο της οικονομίας στα πιστωτικά ιδρύματα

  ΙΙ.1 Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση

  Αύξηση κατά 19 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούλιο του 2017, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 140 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 2,8% από 15,0% τον προηγούμενο μήνα.

  ΙΙ.2 Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

  Αύξηση κατά 927 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούλιο του 2017, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 1.090 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 4,3% από 3,4% τον προηγούμενο μήνα.

  ΙΙ.2.1 Καταθέσεις από επιχειρήσεις

  Αύξηση κατά 512 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούλιο του 2017, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 320 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 15,3% από 10,7% τον προηγούμενο μήνα.

  Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 93 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 947 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 605 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2017, έναντι μείωσης κατά 628 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

  ΙΙ.2.2 Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

  Αύξηση κατά 415 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούλιο του 2017, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 771 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 2,1% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα.

  Οικονομία