Αποτελεί πλέον θεσμό της Σάμου το μουσικό φεστιβάλ Samos Young Artists Festival που διοργανώνεται από το Ιδρυμα Schwarz στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου. Στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή βρίσκεται ο βιολιστής Ντάνιελ Νόντελ, μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Βαυαρίας, ο οποίος δήλωσε στο «Βήμα»: «Εδώ και οκτώ χρόνια το φεστιβάλ πραγματοποιεί παγκόσμιας κλάσης συναυλίες με διεθνείς καλλιτέχνες στο νησί της Σάμου. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη συνεχή στήριξη της τοπικής κοινότητας».
Την προσφορά του Samos Young Artists Festival ο Νόντελ την αποτιμά ως εξής: «Ο πολιτισμός και η μουσική είναι τόσο αναγκαία στον άνθρωπο όσο η αναπνοή, το φαγητό, το ποτό, η αγάπη. Θέλουμε να δίνουμε στους Σαμιώτες, αλλά και στους επισκέπτες, τη δυνατότητα να έχουν μια πολύπλευρη εμπειρία της μουσικής σε επίπεδο που μόνο στις μεγάλες πόλεις συνηθίζεται. Σε όσους δεν είχε τύχει να δουν αντίστοιχες εκδηλώσεις έως τώρα, τους δίνεται η δυνατότητα να πάνε σε μια συναυλία πληρώνοντας ένα συμβολικό αντίτιμο, χωρίς καμία πίεση να ντυθούν καλά, να φερθούν με συγκεκριμένο τρόπο και χωρίς την άκαμπτη συχνά ατμόσφαιρα των κονσέρτων κλασικής μουσικής.
Κατά την άποψή μου, οι συναυλίες αυτές αποτελούν δώρο ανεκτίμητης αξίας προς την κοινότητα του νησιού, το οποίο μας ανταποδίδει με τη σειρά του με τη μοναδική του ατμόσφαιρα, με την αίσθηση της ιστορίας σε έναν τόπο όπου ο Πυθαγόρας εδραίωσε πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια τους νόμους της μουσικής και της φυσικής. Είμαι απολύτως σίγουρος πως όσοι παρακολούθησαν συναυλίες μας τα προηγούμενα χρόνια δεν θα τις ξεχάσουν ποτέ. Εγώ σίγουρα δεν θα τις ξεχάσω. Κάθε θεατής που φεύγοντας αισθάνεται πιο πλούσιος, εμπνευσμένος και στοχαστικός με κάνει χαρούμενο. Οταν κάποιοι από τους καλλιτέχνες που έχουν γνωριστεί εδώ συνεχίζουν να συνεργάζονται νιώθω ικανοποίηση. Κάθε επισκέπτης που απολαμβάνει και εκτιμά τις συναυλίες μού δείχνει ότι το φεστιβάλ αξίζει τον κόπο».
Στο εφετινό πρόγραμμα (www.schwarzfoundation.com/el/samos-young-artists-festival/concerts-2016/program17el.html) συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και ανερχόμενοι νέοι καλλιτέχνες. Κάποιοι από αυτούς έχουν ξαναπαίξει στο φεστιβάλ και ανυπομονούσαν να ξανάρθουν, ενώ άλλοι, όπως η ισραηλινής καταγωγής σοπράνο Τάλια Ορ, η ελληνίδα πιανίστρια Αλεξία Μουζά ή το φημισμένο κουαρτέτο εγχόρδων Vision Quartet από το Βερολίνο, θα εμφανιστούν στη Σάμο πρώτη φορά. Τα οκτώ χρόνια παρουσίας του Samos Young Artists Festival, η Ελλάδα γενικότερα, αλλά και το όμορφο ακριτικό νησί ειδικώς, έχουν δοκιμαστεί με διάφορους τρόπους. Η οικονομική κρίση αλλά και το πολυσύνθετο προσφυγικό ζήτημα έχουν προκαλέσει διάφορες αναταράξεις.
Για τον Ντάνιελ Νόντελ η τέχνη μπορεί και οφείλει να παίζει τον ρόλο της και οι διοργανωτές του φεστιβάλ δεν σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια: «Στους δύσκολους καιρούς η μουσική, η παιδεία και ο πολιτισμός είναι δυστυχώς τα πρώτα θύματα των περικοπών, παρότι πολλά από τα προβλήματα προκύπτουν από την έλλειψή τους. Σε εποχές κρίσης η μουσική προσφέρει παρηγοριά, ανακούφιση, έμπνευση, δύναμη, ελπίδα, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, πυροδοτεί το πνεύμα και τη φαντασία τους και καθιστά τη ζωή πιο υποφερτή, ακόμη κι όταν μοιάζει να μην είναι. Οπως έχει πει και ο Νίτσε, «χωρίς τη μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος»».

HeliosPlus