• Αναζήτηση
 • Το Κεφάλαιο στον καιρό του Τσίπρα

  Το Eurogroup της 15ης Ιουνίου παρήγαγε, κατά πάσα βεβαιότητα πια, οικονομικά και πολιτικά αποτελέσματα

  Το Κεφάλαιο στον καιρό του Τσίπρα | tovima.gr
  Το Eurogroup της 15ης Ιουνίου παρήγαγε, κατά πάσα βεβαιότητα πια, οικονομικά και πολιτικά αποτελέσματα.
  Ο φόβος επανάληψης των γεγονότων του 2015 εξέλιπε, ο κύκλος της μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας περιορίστηκε και η απειλή του Grexit απομακρύνθηκε.
  Αντ’ αυτών, άνοιξε, χωρίς αμφιβολία, ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα και την οικονομία της, παρότι η κυβέρνηση ολιγωρεί και δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τα αποτελέσματα του καθοριστικού για την έξοδο της χώρας από την κρίση γεγονότος.
  Επιβεβαιωτική προς τούτο είναι η στάση των αγορών, εγχώριων και διεθνών, οι οποίες αναγνωρίζουν την επίδρασή του και σπεύδουν να τοποθετηθούν, καθώς προεξοφλούν θεαματική πρόοδο στο αμέσως προσεχές διάστημα.
  Ηδη βελτιώνεται εντυπωσιακά η θέση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι διαφορές των επιτοκίων τους από τα αντίστοιχα γερμανικά θα υποχωρήσουν σύντομα σε επίπεδα μικρότερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.
  Επιπλέον, πρωτοφανείς χαρακτηρίζονται οι συντελούμενες – αφανείς για την ώρα και ερήμην της κυβέρνησης – διεργασίες στον ευρύτερο κύκλο των επιχειρηματικών συμφερόντων.
  Η αγορά κινείται μόνη και αυτονομημένη.

  Το Κεφάλαιο ανασυγκροτείται, που θα έλεγαν και οι θεωρητικοί του ΣΥΡΙΖΑ.

  Οι επιχειρήσεις που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης ισχυροποιούνται στον μέγιστο βαθμό, διευρύνουν τις δραστηριότητές τους και δείχνουν έτοιμες να εισέλθουν σε έναν νέο κύκλο μεγέθυνσης και ανάπτυξης.
  Τούτο τον καιρό περισσεύουν οι σχεδιασμοί και οι κινήσεις σε όλους τους κλάδους παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών.
  Από τα τρόφιμα και τον τουρισμό, ως την ακτοπλοΐα και την ηλεκτροπαραγωγή, επικρατεί πυρετός συνεργασιών και διεκδικήσεων.
  Ουσιαστικά όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι μετά την εξάλειψη των μεγάλων απειλών για την ελληνική οικονομία έχει πυροδοτηθεί ένας ευρύς κύκλος αναδιάρθρωσης και αναδιάταξης των επιχειρηματικών δυνάμεων.
  Επιπλέον, η επίδραση των μνημονίων είναι μοναδική, η προσαρμογή βαθιά, το κόστος εργασίας έχει περιοριστεί σημαντικά, οι αγορές άνοιξαν ακόμη περισσότερο και οι πολιτικοί κίνδυνοι φαντάζουν ελεγχόμενοι πλέον για τους εμπορευομένους, καθώς η χώρα διαθέτει αριστερή κυβέρνηση που ασκεί δεξιά πολιτική και εν αναμονή δεξιά αντιπολίτευση.
  Οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές για το πλήθος των υποαμειβόμενων διεθνώς κεφαλαίων, που αναζητούν ευκαιρίες κερδοφορίας.
  Κοινή είναι έτσι η πεποίθηση σε τραπεζίτες, χρηματιστές και επενδυτές ότι ήδη πολλαπλασιάζεται το ενδιαφέρον για την αναδυόμενη από την κρίση Ελλάδα.
  Ορισμένοι μάλιστα βεβαιώνουν ότι έχουν να δουν πολλά χρόνια, ιδιαιτέρως από την πλευρά των ξένων, τέτοια κινητικότητα και διαθεσιμότητα για εξαγορές και τοποθετήσεις σε ελληνικές αξίες.
  Θα έλεγε κανείς ότι είμαστε μπροστά σε μια ιστορικών διαστάσεων εξελισσόμενη αναδιάρθρωση συμφερόντων, που συμβαίνει κάτω από ξεχωριστές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες.
  Ισως δεν υπάρχει προηγούμενο να συντελείται τέτοιας έκτασης ανασύνταξη και συγκέντρωση οικονομικών δυνάμεων στα χρόνια μιας αριστερής κυβέρνησης, η οποία αλλού στόχευε, άλλες προτεραιότητες είχε και κατέληξε θεατής της σημαντικότερης διαδικασίας καπιταλιστικής συσσώρευσης στα μεταπολιτευτικά χρόνια.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Γνώμες