• Αναζήτηση
  • Eνας Δουβλινέζος στα Λαδάδικα

    Ίσως εκ πρώτης όψεως να μοιάζει παράταιρο ανάμεσα στα ελληνικού τύπου μεζεδοπωλεία των Λαδάδικων, όμως το bar-restaurant The Dubliner, που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, είναι ό,τι πιο φρέσκο και μοντέρνο έχει να επιδείξει το συγκεκριμένο στενάκι της γνωστής πιάτσας. Πρόκειται για ένα αυθεντικό ιρλανδικό μπαρ – εστιατόριο, το μοναδικό στην πόλη, του οποίου η ιδιοκτησία και η διαχείριση γίνεται 100% από Ιρλανδούς. Στην κουζίνα ωστόσο και το σέρβις μας περιποιήθηκαν Έλληνες. Ξεκινήσαμε με σαλάτα μανούρι, δηλαδή ψητό μανούρι πάνω σε φύλλα ανάμεικτης σαλάτας με λιαστή ντομάτα, κάσιους, ψήτα μανιτάρια, φλοίδες καρότου και γλυκιά βινεγκρέτ μπαλσάμικου και μανιτάρια σοτέ με ντομάτα και λιωμένο μανούρι, σερβιρισμένα πάνω σε τραγανές φέτες μπαγκέτας με λάδι τρούφας, παρμεζάνα και σαλάτα ρόκα. Συνεχίσαμε με ψητό στήθος κοτόπουλο, σερβιρισμένο με πουρέ από κουνουπίδι, σπαράγγια, πατάτα fondant και σάλτσα ψητού The Dubliner, με ντομάτα και αρακά και την παραδοσιακή πίτα με μοσχάρι και μπίρα Guinness, φτιαγμένη από σπιτική σφολιάτα με φρέσκα λαχανικά και πουρέ πατάτας με λάχανο. Ήταν όλα πεντανόστιμα, φρέσκα, στη σωστή θερμοκρασία, στον σωστό χρόνο και σε… μεγάλη ποσότητα. Αν δεν ήταν η καλοκαιρινή ζέστη, σίγουρα θα δοκιμάζαμε και κάποια από τις ποικιλίες, είτε εκείνη με τις φτερούγες κοτόπουλου, τα δύο ειδών λουκάνικα, το τραγανό πικάντικο μοσχάρι, τις σπιτικές ροδέλες κρεμμυδιού, τα spring rolls, τα στικς μοτσαρέλας, τις πίτες και την ποικιλία από dips, είτε την άλλη με τις γαρίδες τυλιγμένες με μπέικον, τις σοταρισμένες baby πατάτες, τα παναρισμένα φιλετάκια ψαριού, τις τυροκροκέτες και τα στικς καρότου και σέλερι τηγανισμένα με κουρκούτι μπίρας που βλέπαμε να πηγαινοέρχονται στα διπλανά τραπέζια. Για την μπίρα φυσικά, ούτε λόγος: Guinness και Kilkenny! Συστήνεται ανεπιφύλακτα, ακόμη κι αν το «Céad Mile Fáilte» (παραδοσιακό ιρλανδικό καλωσόρισμα που σημαίνει κυριολεκτικά «εκατό χιλιάδες καλωσήλθατε») ακούγεται περίεργα ανάμεσα στα χαλαρά στενά των Λαδάδικων. Ή μάλλον… ακριβώς γι’ αυτό!

    Ανοιχτά από το πρωί και για πρωινό.

    The Dubliner: Κατούνη 16-18, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 517865

    Αφιερώματα