• Αναζήτηση
 • Νέες προτεραιότητες στον χώρο εργασίας

  Η φυσιογνωμία του ελληνικού εργατικού δυναμικού αλλάζει και μαζί με αυτό και οι ανάγκες του.

  Τσακίρη Τόνια
  Η φυσιογνωμία του ελληνικού εργατικού δυναμικού αλλάζει και μαζί με αυτό και οι ανάγκες του.

  Σύμφωνα με έρευνα της Regus, του παρόχου χώρων εργασίας, πάνω από τους μισούς (55%) έλληνες εργαζόμενους αναμένουν ότι η απαίτηση για ευελιξία στην εργασία θα συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο έτος. Αυτό οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο ότι οι έλληνες εργαζόμενοι αναζητούν μεγαλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής η οποία να τους προσφέρει περισσότερο χρόνο για ψυχαγωγία και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μειώνοντας τις μετακινήσεις και αυξάνοντας τον χρόνο που έχουν για να χαλαρώσουν.

  Η Regus ρώτησε πρόσφατα πάνω από 100 εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να κατανοήσει καλύτερα τα κίνητρα πίσω από την αυξανόμενη ζήτηση για ευελιξία στην εργασία. Η έρευνα αποκάλυψε πως οι έλληνες εργαζόμενοι παρατηρούν μια σημαντική αύξηση τόσο στους συμβούλους (13%) όσο και στους εργαζομένους με σχέση freelance (14%) στον κλάδο τους. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούν την ελευθερία να επιλέγουν οι ίδιοι το ωράριο και την τοποθεσία εργασίας τους. Αναπόφευκτα, αυτό θα έχει άμεση επίδραση στη ζήτηση για χώρους εργασίας.

  Αλλα βασικά συμπεράσματα

  l Σχεδόν οι μισοί (45%) εργαζόμενοι ανέφεραν ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν παρατηρήσει αύξηση των εργαζομένων με μερική απασχόληση – ίσως αυτό να αποτελεί έναν από τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στην προσπάθειά τους να επιτύχουν μια καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, δεδομένου ότι θα τους επέτρεπε να περνούν περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή σε άλλες δραστηριότητες επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη προσωπική ευτυχία.

  l Οι εργαζόμενοι παρατηρούν επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας που παραμένουν στη θέση τους και μετά την ηλικία συνταξιοδότησης (17%).

  l Οι μητέρες που επιστρέφουν στην εργασία είναι επίσης πιθανό να αναζητούν περισσότερη εργασία εν κινήσει καθώς από τη μία παραμένουν στον κόσμο της εργασίας και από την άλλη προσπαθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οικογένειάς τους, με το 8% των εργαζομένων να παρατηρεί μια αύξηση στην επιστροφή των μητέρων στην εργασία σε σχέση με πέρυσι.


  Η γενιά των millennials

  Η κυρία Κατερίνα Μάνου, γενική διευθύντρια της Regus για τα Βαλκάνια, σχολιάζει: «Αυτή η χαρακτηριστική στροφή στις εργασιακές συνήθειες μπορεί να αποδοθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν αυξανόμενες προσδοκίες για περισσότερη ελευθερία και ευελιξία, που αποτελεί σίγουρα παράγοντα ο οποίος συμβάλλει στην αύξηση της δημοτικότητας της ευελιξίας στην εργασία. Αν το συνδυάσουμε με την τεχνολογία που είναι διαθέσιμη στην αγορά, η οποία διευκολύνει την ευελιξία στην εργασία, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι επιχειρήσεις εξελίσσονται και γίνονται πιο ευέλικτες για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους να επιτύχουν μεγαλύτερη ευτυχία.

  Πάρτε για παράδειγμα τη γενιά των millennials, είναι τόσο συνηθισμένοι να βρίσκονται συνεχώς συνδεδεμένοι, ώστε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ψάχνουν για εναλλακτικές λύσεις για να εκτελούν τα καθήκοντά τους από τοποθεσίες της επιλογής τους, όπως είναι τα business lounges, οι κοινόχρηστοι χώροι εργασίας, τα γραφεία για περιορισμένο χρονικό διάστημα ή τα drop-in κέντρα. Οι απαιτήσεις των εργαζομένων αλλάζουν και είναι στο χέρι των επιχειρήσεων να εξελιχθούν μαζί με το εργατικό δυναμικό τους».

  HeliosPlus

  Οικονομία