• Αναζήτηση
 • Γυναίκες με καριέρα και επιχειρηματικότητα

  Η εποχή για καριέρα των γυναικών στη ΕΕ δεν ήταν ποτέ καλύτερη από ό,τι σήμερα. Με αυτήν την αισιόδοξη

  Η εποχή για καριέρα των γυναικών στη ΕΕ δεν ήταν ποτέ καλύτερη από ό,τι σήμερα. Με αυτήν την αισιόδοξη διαπίστωση έκλεισε την ομιλία της στο 7ο Συνέδριο «Women on Leadership» η ελληνίδα Dr. Virginia Green, μάνατζερ της χρονιάς για το 2014 στη Γερμανία.

  Η κ. Green μίλησε για το πώς η ψηφιακή τεχνολογία μεταβάλλει και τον γυναικείο κόσμο εργασίας. Οπως ανέφερε, ωστόσο, στην ειδική κατάταξη των επιχειρηματιών-γυναικών (του περιοδικού «Fortune») με τις 50 ισχυρότερες γυναίκες στην αμερικανική βιομηχανία προκύπτει ότι προέχει στις ΗΠΑ η τόλμη, αλλά προστίθεται η φαντασία, ενώ μεγάλη σημασία έχουν, αφενός, η φιλοδοξία και ο δυναμισμός και, αφετέρου, η δεξιότητα που διαθέτουν για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τον έλεγχο των οικονομικών. Ολα αυτά απουσιάζουν από την ελληνική εικόνα.

  Χρειάζεται δρόμος ακόμη ώστε οι ελληνίδες-επιχειρηματίες να κατακτήσουν τη θέση που πρέπει να έχουν στον διεθνή στίβο. Από την άλλη, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι οι γυναίκες μάνατζερ έχουν σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση της εργασίας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Αν δεν ληφθούν υπόψη και δεν αναλάβουν οι ίδιες ευθύνες στην εξέλιξη αυτή, τότε η τωρινή διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού θα έχει επιζήμια μονόπλευρη συνέχεια για την απασχόλησή τους.

  Η υπεύθυνη επικοινωνίας της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κυρία Αννα Δάντη, ανέφερε στην ομιλία της ότι μεταξύ 2003 και 2012 το ποσοστό επιχειρηματικότητας των γυναικών στο ενεργό εργατικό δυναμικό αυξήθηκε ελαφρώς από 10% σε 10,4%. Μιλώντας για τις δράσεις και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γυναικεία  Επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη αναφέρθηκε σε σημαντικές πρωτοβουλίες,μεταξύ των οποίων τα Δίκτυα Ambassadors-Mentors. Διακόσιοι εβδομήντα πρεσβευτές σε 22 συμμετέχουσες χώρες εμπνέουν τις γυναίκες όλων των ηλικιών να ιδρύσουν δικές τους επιχειρήσεις, ενώ 200 μέντορες παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη για την ίδρυση, τη διαχείριση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε 17 συμμετέχουσες χώρες. Αναφέρθηκε ακόμα εκτενώς στα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Τέλος, τόνισε ότι το ποσοστό των γυναικών στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) πρέπει να αυξηθεί και οι γυναίκες να επωφεληθούν από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Σημείωσε δε ότι αν περισσότερες γυναίκες εισέλθουν στην ψηφιακή αγορά, αυτή θα αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ.

  Στο συνέδριο, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν ακόμα από την κυρία Ξένια Κούρτογλου τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας της Focus Bari που διεξήχθη τον Μάιο στις γυναίκες-μέλη του ΤΟΓΜΕ, με σκοπό να καταγραφούν οι σημερινές στάσεις και απόψεις για την εξέλιξη της γυναικείας ηγεσίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Μεταξύ των πολύ σημαντικών ευρημάτων, αξίζει να αναφέρουμε την άποψη που επικρατεί ότι η έννοια γυναικεία επιχειρηματικότητα ενώ χαρακτηρίζεται από το 46% (ν=250) πολύ σημαντική και απαραίτητη, το 54% τη θεωρεί άτοπη και παρωχημένη, δηλώνοντας πως η επιχειρηματικότητα δεν έχει φύλο.
  Το συνέδριο διοργάνωσε ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ στο πλαίσιο των ενεργειών του για την ανάπτυξη γυναικών στελεχών  επιχειρήσεων και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με θέμα «Women on leadership: The future in business is… now».

  Η πρόεδρος της ΔΕ του ΤΟΓΜΕ, κυρία Αρτεμις Λιόντα, επισήμανε στον χαιρετισμό της ότι «ζούμε στην εποχή των ανατροπών. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε αγορές που προβλέπεται  να εξελιχθούν στο μέλλον, ένα μεγάλο ποσοστό κατέχει ρόλους που απειλούνται από την αυτοματοποίηση και συνεχίζουν να είναι πολύ λίγες στις υψηλές θέσεις της ιεραρχίας. Αυτό που απαιτείται είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο που συναλλασσόμαστε».

  Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κυρία Φωτεινή Κούβελα, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου, αναφέροντας ότι η ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών εκ μέρους των γυναικών και η ενθάρρυνση συμμετοχής τους στον κόσμο της επιχειρηματικότητας συνιστούν πεδίο άμεσης προτεραιότητας του έργου της ΓΓΙΦ. Επίσης, τόνισε: «H ενίσχυση των προϋποθέσεων που θα ευνοήσουν τις γυναίκες να αναλάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες αποτελεί σημαντική πρόκληση και αποστέλλει ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της εξισορρόπησης των σχέσεων φύλου στον κόσμο του επιχειρείν».

  Στη συζήτηση που ακολούθησε για την «Κοινή συνισταμένη της πολιτικής για την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα», η Γενική Γραμματέας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί ενδεικτικά σε δράσεις της ΓΓΙΦ για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020, με άξονες προτεραιότητας που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, στην προώθηση της αρχής της ισότητας στις επιχειρήσεις και στην ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Στη συζήτηση συμμετείχαν με σημαντικές παρεμβάσεις τους και οι πρώην ΓΓΙΦ, Ζέττα Μακρή, Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα και Εφη Μπέκου.

  Την παγκόσμια πρωτοβουλία της Google «Women Techmakers», η οποία παρέχει έμπνευση και κίνητρα στις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, παρουσίασε η κυρία Ειρήνη Τσακιρίδου, επικεφαλής του προγράμματος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα στις leaders να εμφανίζονται σε μια πλατφόρμα ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες και να παίζουν τον ρόλο των προτύπων που επηρεάζουν και ενθαρρύνουν τις επόμενες γενιές. Επίσης προσφέρει στα μέλη του προγράμματος ενημέρωση για θέματα που αφορούν τις νέες τεχνολογίες και υποτροφίες για βελτίωση γνώσεων στους τομείς που τους ενδιαφέρουν. Τέλος, προσφέρει δικτύωση με μεγάλη δυναμική καθώς δραστηριοποιείται σε 52 χώρες και δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να επικοινωνήσουν με γυναίκες του κλάδου που δραστηριοποιούνται σε πιο ανεπτυγμένες χώρες, έχουν περισσότερες εμπειρίες και γνώσεις και είναι διαθέσιμες να τις μοιραστούν. Μίλησε ακόμα για τους WTM Greece Ambassadors που θέλουν να βοηθήσουν και να εμπνεύσουν τις γυναίκες στην Ελλάδα και να υποστηρίξουν μια νέα γενιά τεχνολογικών και καινοτόμων ταλέντων.

  HeliosPlus

  Οικονομία