Τις οκτώ νικήτριες εταιρείες που έλαβαν συνολικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανακοίνωσε ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation, στο πλαίσιο της τελετής απονομής για το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2017».
Ανάμεσα σε 89 εταιρείες που έθεσαν συνολικά υποψηφιότητα στην εφετινή διοργάνωση, μεγάλος νικητής για το 2017 ανακηρύχθηκε η εταιρεία MeliraAgro Know, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της έρευνας και ανάπτυξης πληροφοριών σε οικολογικά και γεωργικά θέματα.
¢ Athens Insiders, εταιρεία με εξειδικευμένες υπηρεσίες τουρισμού.
¢ Chimera, εταιρεία παραγωγής προϊόντων με βάση το ελληνικό κρασί.
¢ Choureal, ζαχαροπλαστείο το οποίο ειδικεύεται στο προφιτερόλ.
¢ Elixir, κέντρο υγείας και ομορφιάς.
¢ Relevance, εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες ψηφιακής διαφήμισης.
¢ Sea You Soon, εταιρεία με πετσέτες θαλάσσης.
Κατά τη διάρκεια της εφετινής τελετής απονομής, ο Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε σχετικά: «Σε μια χρονιά σταθμό για τη διοργάνωση του θεσμού που εφέτος συμπληρώνει 10 χρόνια, η συμμετοχή νέων επιχειρηματιών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είναι παράλληλα εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο ότι τόσο νέοι άνθρωποι, κόντρα στην Ελλάδα της κρίσης, επιλέγουν να τολμήσουν, να επενδύσουν στα όνειρά τους και τελικά να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας τους. Η δημιουργικότητα, η προσπάθεια, η καινοτομία και η αφοσίωση στον στόχο τους, σε συνδυασμό με το υγιές επιχειρηματικό μοντέλο που παρουσίασαν, βοήθησε τις εταιρείες που έφθασαν στο τελικό στάδιο της διοργάνωσης να διακριθούν. Οσο υπάρχουν νέοι με ουσιαστικό όραμα, αποφασιστικότητα και διάθεση για δουλειά και ρίσκο, όπως οι συμμετέχοντες στο «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2017″, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι θα βγει από την κρίση».

Η διαδικασία επιλογής στην οποία συμμετείχε, όπως κάθε χρόνο, ενεργά και ο ίδιος ο κ. Χατζηιωάννου, ολοκληρώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της τελετής. Από τη shortlist των συνολικά 40 υποψήφιων εταιρειών που διακρίθηκαν στην εφετινή διαδικασία, επιλέχθηκαν οι οκτώ νικήτριες εταιρείες που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής.
Το βραβείο απευθύνεται αποκλειστικά σε νέες και νέους έλληνες επιχειρηματίες μέχρι 40 ετών (γεννηθείς το 1977 ή αργότερα) που έχουν ιδρύσει την εταιρεία τους στην Ελλάδα και έχουν ξεκινήσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα τελευταία επτά χρόνια, συγκεντρώνοντας συνολικό τζίρο τουλάχιστον 10.000 ευρώ τον χρόνο. Η επιχείρησή τους πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον δύο άτομα και ο επιχειρηματίας πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% αυτής. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι δύο άτομα, θα πρέπει να κατέχουν, συνολικά και οι δύο, το 80% της επιχείρησής τους. Αιτήσεις με περισσότερους από δύο υποψήφιους από την ίδια εταιρεία δεν γίνονται δεκτές.
Μέχρι σήμερα έχουν συνολικά βραβευθεί 16 επιχειρήσεις, με οκτώ από αυτές να ανακηρύσσονται νικητές το 2016. Αναλυτικά, ανάμεσα σε συνολικά 67 συμμετοχές, αριθμό ρεκόρ για τα δεδομένα του διαγωνισμού μέχρι πέρυσι, μεγάλος νικητής ήταν η εταιρεία Sun of a Beach που έλαβε το ποσό των 30.000 ευρώ. Επτά ακόμα εταιρείες βραβεύθηκαν την ίδια χρονιά με το ποσό των 10.000 ευρώ η κάθε μία. Πρόκειται για τις: Agnotis, Apifon, Glowbox, Isostevia, Mermix, Finest Roots και Sleed. Τις προηγούμενες χρονιές, νικήτριες ανακηρύχθηκαν οι εταιρείες: Sede (το 2015), Ancient Greek Sandals (το 2014), Nanobionic (το 2013), People for Business (το 2012), Fereikos Helix (το 2011), Fasmetrics (το 2010), Zoo.gr (το 2009) και Simply Burgers (το 2008).
Σημειώνεται ότι ο Στέλιος Χατζηιωάννου άρχισε να προσφέρει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο πριν από 10 χρόνια και ηγείται του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου, στο οποίο αφιερώνει το ένα τρίτο του χρόνου του. Στόχος του Ιδρύματος είναι να παρέχει βοήθεια σε περιοχές όπου ο ιδρυτής του έχει ζήσει και έχει εργασθεί: στη Μ. Βρετανία, στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο Μονακό. Το Ιδρυμα παρέχει βοήθεια μέσα από τέσσερις βασικούς άξονες: υποτροφίες, χρηματική στήριξη νέων επιχειρήσεων, δωρεές σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και μέσω του προγράμματος «Φαγητό από Καρδιάς». Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα προσφέρει κάθε εργάσιμη ημέρα, σε Ελλάδα και Κύπρο, χωρίς καμία διάκριση, σνακ σε ανθρώπους που εγγράφονται στα διαφορετικά σημεία διανομής. Με αυτό τον τρόπο, λαμβάνει βοήθεια μεγάλος αριθμός ανθρώπων που αντιμετωπίζει δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, καλύπτοντας τις βασικές του ημερήσιες διατροφικές ανάγκες. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 50.000 άτομα έχουν εγγραφεί και λαμβάνουν «Φαγητό από Καρδιάς», ενώ περίπου 25.000 σνακ διανέμονται καθημερινά. Τέλος, τα τελευταία εννέ χρόνια ο Στέλιος Χατζηιωάννου ηγείται της προσπάθειας για ειρήνευση στη διχοτομημένη Κύπρο διοργανώνοντας δικοινοτικά βραβεία που προάγουν τη συνεργασία ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

HeliosPlus