Ιδιαίτερα επιτυχημένος και δημοφιλής στο κοινό της Κρήτης, μέσα από μια πολύχρονη πορεία που έχει να επιδείξει εκατοντάδες ζωντανές εμφανίσεις και πολλές συνεργασίες (ενδεικτικά αναφέρουμε τον Ψαραντώνη, τον Βασίλη Σκουλά και τον Λεωνίδα Μπαλάφα), ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης πατάει γερά στην κρητική παράδοση, χρωματίζοντάς την με στοιχεία από το σήμερα.
Πρόσφατα τον επέλεξε οΓιάννης Μαρκόπουλοςως βασικό ερμηνευτή του «Κρητικού Ορίζοντα», ενός νέου κύκλου τραγουδιών, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον σπουδαιότερο σύγχρονο κρητικό τραγουδιστή.
Ο Ζερβάκης έρχεται στις 5 Μαΐου στη σκηνή του Σταυρού του Νότουclub, για να συστηθεί στο αθηναϊκό κοινό.
n Τι σας γοήτευσε στην κρητική μουσική; Θα την είχατε αγαπήσει ακόμη κι αν δεν είχατε γεννηθεί στην Κρήτη;
«Οι εικόνες από τα παιδικά μου χρόνια στις γιορτές τους χωριού μου. Οι μουσικοί, στα μάτια μου, έπαιρναν μια άλλη μορφή προσπαθώντας να εξηγήσω πως καταφέρνουν να δημιουργούν οι μελωδίες αυτές μια τόσο όμορφη παρέα ενώνοντας γνωστούς με άγνωστους, μικρούς με μεγάλους. Σίγουρα η άμεση επαφή από μικρή ηλικία την έκανε μέρος της καθημερινότητάς μου, γνωρίζω όμως ανθρώπους που έχουν γεννηθεί εκτός Κρήτης, που η γνώση και η αγάπη τους για τη μουσική του τόπου μου είναι εφάμιλλη, αν όχι και μεγαλύτερη».
n Ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσατε για να την περιγράψετε σε κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί μαζί της;
«Ενταση, παλμός, μέθεξη, συγκίνηση, εξωστρέφεια, αμεσότητα και αλήθεια».
n Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Γιάννη Μαρκόπουλο; Τι έχετε μάθει από τη θητεία σας δίπλα του;
«Ψάχνοντας για τον ερμηνευτή του »Κρητικού Ορίζοντα» άκουσε τη μέχρι τότε δουλειά μου και με κάλεσε μέσω ενός καλού κοινού μας φίλου, του Μιχάλη Αεράκη. Είναι μεγάλη τύχη να συνεργάζεσαι με τέτοιου επιπέδου καλλιτέχνες. Εργασιομανής και ακούραστος, συνεχίζει να προσφέρει. Για εμένα είναι χαρά και τιμή που απλά τον γνώρισα, πόσο μάλλον που συνεργαζόμαστε».
n «Αγάπη και αντίληψη μαζί με ευαισθησία / τη γνώση έχουν αρχηγό, τη λευτεριά υγεία» τραγουδάτε στον «Κρητικό Ορίζοντα». Πώς ορίζετε την αγάπη, την ευαισθησία και τη λευτεριά;
«Κάνοντας ένα λογοπαίγνιο θα σας έλεγα ότι αγαπάω με ευαισθησία την ελευθερία, ενώνοντας τις τρεις αυτές έννοιες».
n Σας αφορά, ως μουσικό από την Κρήτη, το «φαινόμενο» Γιάννης Χαρούλης; Θα σας ενδιέφερε να συνεργαστείτε μαζί του;
«Με αφορά καθετί στη μουσική που εκπέμπει αλήθεια και με αγγίζει χωρίς να με προκαλεί αρνητικά για να το παρατηρήσω. Για τον συντοπίτη μου ισχύει αυτό και με το παραπάνω. Βαδίζει σταθερά στην αλήθεια του και ο κόσμος που συρρέει στις συναυλίες του τόσα χρόνια είναι η απάντηση σε όλα. Οι συνεργασίες είναι άλλο κεφάλαιο που έχει πολλά «αν»».
n Δύο χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία τού «Να σταθώ στα πόδια μου», σας φαίνεται λιγότερο ή περισσότερο πιθανό το να σταθούμε τελικά στα πόδια μας ως λαός;
«Και στα πόδια μας θα σταθούμε και καλύτερα από ποτέ θα πάμε, φτάνει να σταματήσουμε να έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και να επενδύουμε το μέλλον μας σε εφήμερους καταναλωτές της εξουσίας. Ο λαός πλέον ξέρει, η γενιά μου είναι η πιο βαριά πληγωμένη από όλη αυτή την ιστορία και πρέπει να κάνει το χρέος της, χρέος που δεν της αναλογεί, διαγράφοντας, αλλά όχι ξεχνώντας, τα παλιά και δημιουργώντας από την αρχή τις βάσεις. Πες με υπερβολικά αισιόδοξο, πιστεύω στη νέα γενιά, πιστεύω στη γνώση».
n Τι μπορεί να προσφέρει στο σύγχρονο μουσικό/ακροατή η ενασχόληση με την παραδοσιακή μουσική;
«Την άμεση σύνδεση με τις ρίζες του. Αυτό και μόνο φτάνει».
n Τι θα θέλατε να σκέφτονται φεύγοντας από τον Σταυρό του Νότου όσοι έρθουν να σας δουν στις 5/5;
«Οτι γίναμε μια όμορφη παρέα που θα καρτερεί την επόμενη φορά που θα ανταμώσουμε».

HeliosPlus