• Αναζήτηση
 • Η Vivechrom ποντάρει στην Ελλάδα

  Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνει η ολλανδική AkzoNobel, μητρική της εταιρείας χρωμάτων Vivechrom

  Τσακίρη Τόνια
  Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνει η ολλανδική AkzoNobel, μητρική της εταιρείας χρωμάτων Vivechrom, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μεταφέρει την παραγωγή βερνικιών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η καλή αναπτυξιακή πορεία της θυγατρικής Vivechrom στη χώρα μας και η εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αλλάξει, έκαναν τους Ολλανδούς να αποφασίσουν να επενδύσουν περαιτέρω στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Vivechrom κ. Μάκης Προβατάς.

  Η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής στη Μαγούλα Αττικής, όπου εκεί θα μεταφερθεί η τουρκική παραγωγή μέσα στο 2017, με αποτέλεσμα να αυξήσει η ελληνική εταιρεία τα κέρδη της αλλά και τους εργαζομένους της στην παραγωγική μονάδα κατά 10%.
  Η καινοτομία, η εξωστρέφεια και το μερίδιο αγοράς από άλλες εταιρείες αποτελούν τους βασικούς λόγους που η Vivechrom εμφάνισε καλή πορεία το 2016 και συμπαρέσυρε γενικά τον κλάδο των οικοδομικών χρωμάτων. Συνολικά ο κλάδος σημείωσε αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 1%-2% το 2016, αγγίζοντας περίπου τα 150 εκατ. ευρώ. Aναφέρεται ότι το 9% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από το εξωτερικό, όπως Αλβανία και Κύπρο, όπου η εταιρεία είναι market leader και τώρα κάνει βήματα για την είσοδό της στη δύσκολη αγοράς της Βουλγαρίας.
  Σημειώνεται ότι συνολικά ο κλάδος επηρεάστηκε και αυτός από την κρίση, εμφανίζοντας μείωση της τάξεως του 50% από το 2009, ενώ η Vivechrom είχε πωλήσεις 78 εκατ. ευρώ το 2009 και έφτασε τα 42 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.
  To 2016 η εταιρεία λάνσαρε δύο νέα πρωτοποριακά προϊόντα, με αποτέλεσμα να αυξήσει τα μεγέθη της. Τα κέρδη EBIT αυξήθηκαν κατά 33%, φθάνοντας τα 9,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 1/3 των πωλήσεων αφορούν τα οικολογικά χρώματα.

  HeliosPlus

  Οικονομία