Η τάση της εποχής είναι αναμφισβήτητα «πολιτικοί εναντίον ΜΜΕ». Στην Αμερική ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τα μέσα ενημέρωσης «εχθρό του λαού». Στην Ελλάδα ο ανένδοτος αγώνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εναντίον των «κέντρων της διαπλοκής» κρατάει εδώ και δύο χρόνια, δηλητηριάζοντας τη δημόσια συζήτηση σε τραγικό βαθμό. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανές κυνήγι μαγισσών δαιμονοποιώντας στην πορεία πότε το ένα και πότε το άλλο μέσο ενημέρωσης, από τον ΔΟΛ και το Mega μέχρι όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις Τύπου. Οι «καναλάρχες» και οι «μεγαλοεκδότες» μπήκαν στο κυβερνητικό στόχαστρο και έγιναν πρωταγωνιστές σε ένα καμπούκι πολιτικών που φορτώνουν τις αποτυχίες του δικού τους συστήματος στα μέσα ενημέρωσης. Τελικά η ουσιαστική απουσία πολιτικών ευθυνών στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή κατέρριψε το αφήγημα της «διαπλοκής» καθώς κανένας δεν μπορεί να διαπλέκεται μόνος του.
Ομως η τάση των κυβερνητικών στελεχών να κατηγορούν τα ΜΜΕ φαίνεται ότι έχει γίνει πλέον αυτόματη. Την περασμένη Κυριακή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Ξυδάκης, μιλώντας σε ένα πάνελ στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μέσα στον ρητορικό οίστρο αποκάλεσε την ΕΡΤ «τραγική και τριτοκοσμική». «Η ΕΡΤ είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτή τη στιγμή και γενικά δεν υπάρχει κανένας τηλεοπτικός σταθμός που να κάνει πρωτογενή έρευνα, δεν υπάρχει καμία εφημερίδα που να κάνει σοβαρή αρθρογραφία» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης.
Δηλώσεις και ανασκευές
Οι δηλώσεις του, όπως ήταν αναμενόμενο, έπεσαν σαν βόμβα στην Αγία Παρασκευή αλλά και στην πολιτική σκηνή. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Δ. Τσακνής με μια σκληρή ανακοίνωση θύμισε στον κ. Ξυδάκη ότι ένας απλός σχολιαστής δικαιούται να κάνει οποιαδήποτε κριτική αλλά «ένας πολιτικός, και μάλιστα πρώτης γραμμής, οφείλει μια πιο υπεύθυνη στάση». Η αντιπολίτευση σημείωσε ότι οι δηλώσεις του κ. Ξυδάκη δικαιώνουν τις θέσεις της ΝΔ για την «καθεστωτική αντίληψη της κυβέρνησης για την ΕΡΤ».
Την επόμενη ημέρα ο κ. Ξυδάκης εμφανίστηκε στην «τριτοκοσμική» ΕΡΤ, όπου τα έκανε όλα χειρότερα. Παραδέχθηκε μεν ότι χρησιμοποίησε μια «ακραία και υπερβολική φράση» αλλά στη συνέχεια υποστήριξε ότι τα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τα λόγια του επειδή χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του ακραίες και υπερβολικές. «Μετά τη δήλωση αυτή, μίλησα με δύο δημοσιογράφους, μου είπαν «είπες αυτό». Λέω «ναι, θα έφυγε εν τη ρύμη του λόγου μου αλλά η ουσία είναι άλλη». «Ναι, η ουσία είναι άλλη, αλλά θα το εκμεταλλευθούν». Το ήξερα» δήλωσε .
Χωρίς να εξηγήσει ποια είναι η ουσία ο κ. Ξυδάκης φόρτωσε και πάλι τις δικές του ευθύνες στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι εκείνοι ήταν που του έβαλαν την ιδέα ότι κάποιοι (άγνωστο ποιοι) θα εκμεταλλευθούν τις δηλώσεις του. Οι δημοσιογράφοι τους οποίους σε άλλο σημείο της ομιλίας του απεκάλεσε «ξεφτιλισμένους και μισογύνηδες» απλώς αναμετέδωσαν σωστά τις δηλώσεις του. Ισως να διαφεύγει στον κ. Ξυδάκη, αλλά αυτό δεν είναι εκμετάλλευση, είναι δημοσιογραφία. Αναρωτιέται κανείς τι χρεία έχει η ερευνητική δημοσιογραφία, την απουσία της οποίας καταγγέλλει ο κ. Ξυδάκης, σε μια πολιτεία όπου τα περισσότερα σκάνδαλα και αποκαλύψεις μένουν στο τέλος χωρίς επιπτώσεις.
Τα πάθη της ΕΡΤ
Θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει με τον κ. Ξυδάκη και να παραδεχθεί ότι, ναι, η ΕΡΤ είναι τριτοκοσμική –όσο είναι και το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί –όσο και η χώρα μας.
Ναι, η ΕΡΤ είναι τριτοκοσμική:
n Οσο και τα κυβερνητικά στελέχη που κάνουν άστοχα σχόλια εις βάρος της και στη συνέχεια κατηγορούν τους δημοσιογράφους ότι εκμεταλλεύονται τις δηλώσεις τους.
n Οσο και ο κυβερνητικός μηχανισμός που επιχειρεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Οσο και οι εντυπωσιακοί και ακριβοί διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες που στο τέλος ακυρώνονται.
n Οταν μεγάλο μέρος των εσόδων της πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους, χωρίς να καταγράφεται ως ακόμα ένας πρόσθετος φόρος που πληρώνουν οι υπερφορολογημένοι έλληνες πολίτες. Να σημειωθεί ότι από τα έσοδα της ΕΡΤ δόθηκαν 70 εκατ. το 2015 και 50 εκατ. το 2016 στους δανειστές, ενώ για το 2017 το ποσό αυτό υπολογίζεται να ανέλθει σε 31,5 εκατ. ευρώ.
n Οταν υποχρεώνεται να εμφανίζει πλεονάσματα εις βάρος της συνταγματικής της υποχρέωσης να παρέχει ενημέρωση, ψυχαγωγία και κοινωνικό έργο υψηλών προδιαγραφών.
n Οταν στο σύνολο των περίπου 600 δημοσιογράφων οι 140 είναι δηλωμένοι ως αρχισυντάκτες, εισπράττοντας και το σχετικό επίδομα.
n Οταν το σύνολο της μισθοδοσίας φθάνει το 40% των εξόδων ενώ η εταιρεία αναθέτει όλο και μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής προγράμματος σε εξωτερικούς εργολάβους.
n Οταν μεταδίδει ενημερωτικές εκπομπές στις οποίες αποδίδονται σε ξένους αξιωματούχους δηλώσεις για το «τέλος της λιτότητας» που δεν έκαναν ποτέ.
n Οταν βγάζει στον αέρα εκπομπές όπως η «Αίθουσα Σύνταξης», όπου ο ύμνος στο κυβερνητικό έργο εμφανίζεται ως ενημέρωση.
n Οταν με εξασφαλισμένα υψηλά έσοδα προβάλλει ένα πάμφτωχο πρόγραμμα το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, παρουσιάζει πολύ χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης.
n Οταν αναβιώνει εκπομπές του τύπου «Αρετή και Τόλμη» στις οποίες προβάλλονται οι δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και αποτελούν ουσιαστικά μέσα προβολής του υπουργείου Αμυνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ