• Αναζήτηση
 • Σύνοδος Πρυτάνεων το Σάββατο για μεταπτυχιακά και σχέσεις με ΤΕΙ

  Με το νομοσχέδιο περί μεταπτυχιακών προγραμμάτων για μία ακόμη φορά «προ των πυλών» αλλά και τη συζήτηση περί «στενότερων» σχέσεων μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανοικτή, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συναντιούνται το Σάββατο 14 του μήνα σε έκτακτη σύνοδό τους.

  Παπαματθαίου Μάρνυ
  Με το νομοσχέδιο περί μεταπτυχιακών προγραμμάτων για μία ακόμη φορά «προ των πυλών» αλλά και τη συζήτηση περί «στενότερων» σχέσεων μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανοικτή, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συναντιούνται το Σάββατο 14 του μήνα σε έκτακτη σύνοδό τους.
  Στη συνεδρίαση έχει κληθεί και ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος και αναμένεται ότι θα ενημερώσει τα μέλη της συνόδου για την «ατζέντα» της πολιτικής του και τις προτεραιότητές του.
  Την ίδια στιγμή, και με τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισής τους, το υπουργείο Παιδείας απάντησε την Πέμπτη σε ελαφρά… ειρωνικό τόνο στις εκκλήσεις της διοίκησης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για στήριξή του από την Πολιτεία και αύξηση της χρηματοδότησής του.
  «Το υπουργείο έχει πλήρη γνώση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη βίαιη περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων από το 2009 μέχρι το 2014. Τη διετία 2015-16 σταμάτησε τη συνεχή μείωση και στον προϋπολογισμό του 2017 αύξησε τις πιστώσεις κατά 6,5%, δεδομένων των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών.
  Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης καθώς και μια σειρά γνωστών ρυθμίσεων δείχνει την έμπρακτη στήριξή της στα ανώτατα ιδρύματα με μοναδικό στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
  Συνεπώς, προκαλούν εύλογες απορίες οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν από τις πρυτανικές Αρχές του ΕΜΠ καθώς: Η συνολική χρηματοδότηση του ΕΜΠ το 2016 έφτασε τα 6.437.241 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία μηνός Νοεμβρίου 2016, τα ταμειακά διαθέσιμα του ιδρύματος ανέρχονται στο ύψος των 7.778.000 ευρώ περίπου και της Φοιτητικής Λέσχης του ιδρύματος στο ύψος των 1.100.000 ευρώ» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε απο το υπουργείο Παιδείας σε απάντηση προς την ηγεσία του ιδρύματος.
  «Επισημαίνεται ότι για το 2017 δεν θα επέλθει μείωση στην αρχική επιχορήγηση του ΕΜΠ για δαπάνες λειτουργίας και ότι η αρχική επιχορήγηση για δαπάνες σίτισης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με εκείνη του 2016.
  Τέλος, σημειώνεται πως η κατανομή της επιχορήγησης για δαπάνες λειτουργίας σε επί μέρους δραστηριότητες και τμήματα ανήκει στις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης του ιδρύματος» αναφέρεται στη ίδια ανακοίνωση.
  Εκτός του ΕΜΠ όμως ο κ. Γαβρόγλου θα ακούσει τις ίδιες διαμαρτυρίες το Σάββατο και από τα άλλα ιδρύματα της χώρας, που αντιμετωπίζουν πλέν πρόβλημα επιβίωσης.
  Η Σύνοδος Πρυτάνεων θα γίνει στην Αθήνα με κύρια θέματα τα οικονομικά των ΑΕΙ αλλά και τις αναμενόμενες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
  Κοινωνία