Η εικονική πραγματικότητα δεν περιορίζεται μόνο στα παιχνίδια αλλά έχει μπει για τα καλά και στα «χωράφια» της εκπαίδευσης. Αυτό σκέφτηκαν και οι υπεύθυνοι του ομίλου της L’Oréal και δημιούργησαν την VR ακαδημία Matrix, όπου οι απανταχού κομμωτές μπορούν να παρακολουθούν εικονικά ενδιαφέροντα τρισδιάστατα μαθήματα γύρω από το αντικείμενό τους.
Η αντιπρόεδρος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Ρέιτσελ Βάις δηλώνει ότι η πρώτη της εμπειρία με τη μάσκα εικονικής πραγματικότητας ήταν μάλλον άβολη. «Ζαλίστηκα και ένιωσα μια αναγούλα» περιγράφει η ίδια. Αναγνωρίζει ωστόσο τις εκπαιδευτικές δυνατότητες της νέας αυτής τεχνολογίας. «Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση του εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας» παραδέχεται η Βάις.

Από την εικονική τρίχα στο VR κούρεμα

Η δημιουργία μιας εικονικής… τρίχας αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση σύμφωνα με τον Λινκ Γκάσκινγκ από την εταιρεία σχεδιασμού VR λογισμικού 8i. «Από την προοπτική τη δική μας, η ανθρώπινη τρίχα ίσως είναι το δυσκολότερο πρόβλημα προς επίλυση. Γιατί δεν μιλάμε για μια ηλεκτρονικά σχεδιασμένη τρίχα, αλλά για μια φωτορεαλιστική τρίχα που ο χρήστης μπορεί να δει από οποιαδήποτε γωνία» υποστηρίζει ο ίδιος, που συνεργάστηκε με τη L’Oréal για τη δημιουργία της εικονικής ακαδημίας της.
Στο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας του κολοσσού των προϊόντων ομορφιάς εμφανίζονται ένας ρεαλιστικός κομμωτής και μια πελάτισσα σε περιβάλλον 360 μοιρών. Οι χρήστες-μαθητές φορώντας τη μάσκα μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο του κομμωτή, με αποτέλεσμα να παρακολουθούν τη διαδικασία από οποιαδήποτε οπτική γωνία επιθυμούν, μαθαίνοντας έτσι όλες τις απαραίτητες για τη δουλειά τους τεχνικές.
«Αισθάνεσαι πραγματικά ότι είσαι εκεί και ότι μαθαίνεις από κάποιον που βρίσκεται μπροστά σου» εξηγεί η Βάις. «Θεωρήσαμε ότι η εικονική πραγματικότητα ήταν ιδανική στο εκπαιδευτικό κομμάτι για εμάς» προσθέτει.
Το μέλλον της εκπαίδευσης στην εικονική σφαίρα

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης της L’Oréal είναι δωρεάν. Παρά το γεγονός ότι λειτουργεί ακόμα και με το οικονομικό Google Cardboard, οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι το Matrix Academy λειτουργεί καλύτερα με μάσκες VR που διαθέτουν αισθητήρες ανίχνευσης της θέσης του χρήστη.
Η Βάις από την πλευρά της επιθυμεί να ενημερώσει το ωραίο φύλο γύρω από τις νέες τεχνολογίες συμπεριλαμβανομένης της εικονικής πραγματικότητας για εφαρμογές που απευθύνονται στη σύγχρονη γυναίκα. «Ξέρετε πόσος κόσμος με έχει προσεγγίσει τελευταία, λέγοντάς μου ότι η εικονική πραγματικότητα είναι για αθλητικό και πορνογραφικό περιεχόμενο; Προσωπικά το βλέπω ως ένα εύχρηστο εργαλείο εκμάθησης για τον οποιονδήποτε, το οποίο πέρα από οπτικά προσφέρει και αισθητήρια ερεθίσματα».

HeliosPlus